Piczman 09.01.2010 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Myślę że masz dużo racji. Od kilku dni mam węgiel z kopalni "Wesoła" i jest nieco lepiej. Jak wysuszę te 20 kg to zrobię próbę, póki co mokry pali się lepiej niż wcześniejszy suchy. Jak bym odjął te 2 kg węgla na rozbujanie to faktycznie może wyjść 16-17 dobrego węgla do naładowania bufora a to już 70 % sprawności. Zastanawiam się tylko dlaczego nikt nie zwraca uwagi na te ważne szczegóły Jak bym się cofną w czasie to bym się mocno zastanowił nad tanią taryfą i grzałką. Nadal mam możliwość wstawić ale prąd mam po ok. 0,5 zł więc koszt ogrzania w zimie wyniósł by w granicach 2,5 tyś. Przy taniej taryfie w okolicach 1500 zł !!! Fuck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 09.01.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Ciepło właściwe stali jest dużo niższe niż wody, więc sama stal bufora nie zgromadzi za wiele ciepła - kiedyś liczyłem to mi wychodził odpowiednik około 100 litrów wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 09.01.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 A może spróbuj inaczej to przeliczyć. Zrób test 2-3 dni ogrzewając dom prądem, będziesz wiedział dokładnie ile energii pobiera Twój dom naprawdę, i odnieś to do węgla, który spalasz w podobnych warunkach. Można jeszcze inaczej, trzeba zbadać ile ciepła zakumuluje Twój bufor ogrzewając go prądem, o jakieś założone delta T, ale z... włączoną pompą obiegową bufora a wyłączona podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.01.2010 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Zrób test 2-3 dni ogrzewając dom prądem, będziesz wiedział dokładnie ile energii pobiera Twój dom naprawdę, i odnieś to do węgla, który spalasz w podobnych warunkach. Wystarczy że dołożę grzałkę, mam wspawaną mufę tylko grzałki poskąpiłem Myślę że to zrobię ale przed przyszłym sezonem grzewczym, z czystej ciekawości. Możecie mi podpowiedzieć jaką grzałkę tam wkręcic? Mam tylko jedną "dziurę" A moc przyłączeniową 7 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.01.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Myślę że masz dużo racji. Od kilku dni mam węgiel z kopalni "Wesoła" i jest nieco lepiej. Jak wysuszę te 20 kg to zrobię próbę, póki co mokry pali się lepiej niż wcześniejszy suchy. Jak bym odjął te 2 kg węgla na rozbujanie to faktycznie może wyjść 16-17 dobrego węgla do naładowania bufora a to już 70 % sprawności. Zastanawiam się tylko dlaczego nikt nie zwraca uwagi na te ważne szczegóły Jak bym się cofną w czasie to bym się mocno zastanowił nad tanią taryfą i grzałką. Nadal mam możliwość wstawić ale prąd mam po ok. 0,5 zł więc koszt ogrzania w zimie wyniósł by w granicach 2,5 tyś. Przy taniej taryfie w okolicach 1500 zł !!! Fuck Jak czytam twoje posty na temat zużycia węgla i pamiętając o sondażu ile ci go pójdzie w sezonie grzewczym (Daga na mnie nakrzyczała że za dużo obstawiłem ). i mając na uwadze że masz baaardzo porządnie wykonany dom powiem że podzielam wnioski że te ekoroszki to kit niestety Ogrzewam moją stodółkę prądem już 6 rok i mam konwektory elektryczne o łącznej mocy 6kw/12kw w zależności jak włączę. W większości czasu wykorzystujemy 7kw. Miesięczny rach za prąd w zimie to (2009 rok) 550 zł odliczając 100 za zużycie tzw gosp domowego wychodzi 450 zł /30 dni =15 zł/dzień. Gdybym przeliczył tona węgiel to by wyszło ok 11 kg (700 zł za tonę przyjąłem). Nie wiem czy tą ilością by się napaliło wystarczająco , ale z 2 strony w układach wodnych prąd nie wiem czemu ale się nie sprawdza . Pogadaj z sylvią1 ona grzała 2 sezony grzałką z buforem na nocnej i to wychodziło niekorzystnie. Tak że reasumując nie żałuj tak od razu że nie masz tej grzałki w twoim przypadku może bym się zastanowił w przyszłości nad takim czymś http://www.euronom.pl/. Kolega zapłacił za komplet PC+bufor zasobnik cuw i montaż 24 000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.01.2010 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Kolega zapłacił za komplet PC+bufor zasobnik cuw i montaż 24 000. Ja miałem wycenę tego samego za nieco mniej Powiem tak: Jest dobrze ! Wczoraj wieczorem paliłem w swoim kotle 4 godziny , dzisiaj mam to w d... a jak jutro będę miał to samo to w domu dalej będzie ciepło. Se rozpalę w Poniedziałek po pracy. Pompa ciepła to wygoda na którą mnie nie było stać jak wielu innych. Dokonałem jednak czegoś bardziej interesującego niż wydanie kilkunastu tyś. zł! Mam system ogrzewania bardzo tani w inwestycji ( 10 tyś zł) i bardzo tani w eksploatacji ( dom o niewielkim zapotrzebowaniu na ciepło) ! Za to mam etat palacza. Świadomy wybór ,który nie jest dla mnie problemem. Pierwszy sezon mnie nie zrujnował a w domu cieplutko jak nigdzie. Jestem bardzo ciekaw jak będzie w przyszłym. Mam co do niego większe wymagania Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 10.01.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Chyba za bardzo przejmujesz się "sprawnością", której nie jesteś w stanie dokładnie wyliczyć. To tak jakbyś chciał zbadać sprawność silnika w samochodzie na podstawie przebytej drogi a do tego niezbyt precyzyjnie wiedząc jaka jest wartość opałowa benzyny. Możesz za to bardzo dokładnie wyliczyć ile litrów spala Twój samochód na 100 km, i porównać to ze szwagrem . Tak samo dokładnie wiesz ile kg/ m^2 pochłonie Twój dom w sezonie i to jest miarą Twojego sukcesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 10.01.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Piczman do maja ma Ci starczyć ten węgieł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 11.01.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Prosiłbym o Twoją opinię Piczman. Czy bufor 1500 - 2000l (grzany dolniakiem typu Viking lub Zębiec ) z wężownicą od przepływowego grzania CWU byłby w stanie zapewnić ciepłą wodę dla 4 łazienek i 12-15 osób ? A tak BTW, Swoją drogą nie rozumiem dlaczego kocioł dolnego spalania miałby się gorzej nadawać do grzania bufora niż zwykły górniak. Przecież jeśli kotły mają taką samą moc i pracują na pełnym otwarciu to różnica polega tylko na tym, że dolniak spala paliwo efektywniej, wolniej i mniej zatruwa środowisko. Górniak więcej paliwa przepuszcza jałowo przez komin. Uważam, że raczej chodzi o sposób palenia w kotle. To ten sposób trzeba dostosować do bufora, tzn w dolniaku palić prawie na maksymalnej mocy, a w górniaku próbować jakoś nie przepuścić całego zładu przez komin. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.01.2010 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Piczman do maja ma Ci starczyć ten węgieł ? No Toż to tylko 3 miesiące zostało z czego jeden wiosenny Ale jak nie starczy to nie będę cyganił i się wyspowiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.01.2010 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Czy bufor 1500 - 2000l (grzany dolniakiem typu Viking lub Zębiec ) z wężownicą od przepływowego grzania CWU byłby w stanie zapewnić ciepłą wodę dla 4 łazienek i 12-15 osób ? Na jak długo ma to wystarczyć ? I jakie zużycie mniej więcej na osobę ? Co do kotła to górniak puszcza dużo w komin przy nieprawidłowym paleniu i duszeniu go co w przypadku z buforem można ograniczyć . Mnie dolniak wkurza bo paliwo się zawiesza i ciężko się czyści, reszta jest ok. Pale teraz mniejszą mocą niż wcześniej ale niestety nic to nie daje, sprawność ta sama ! Bardzo dobrze mi się obsługiwało kocioł z regulacją z Tomaszowa Lubelskiego. Ma taki szwagier i u teściowej też takim paliłem. Dla mnie rewelka , prawie go kupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 11.01.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Załóżmy , że będę palił rano i wieczorem, czyli do bufora będzie cały czas dostarczane ciepło - to zimą. A latem chciałbym raz dziennie napalać dla ciepłej wody. Zużycie wody to 4 prysznice , to będzie agroturystyka, więc logiczne , że w 90% wypadków będzie używana jedna , dwie łazienki, ale chodzi mi o tą sytuację szczytową - krytyczną - 12-15 osób. Bufor będzie miał dwa dodatkowe źródła ciepła, ale załóżmy, że nie bierzemy ich pod uwagę. Rozważałem inne sposoby grzania wody i kaloryferów, ale kupno 4 bojlerów, albo jednego giganta byłoby droższe i gorsze niż jeden bufor. No i to grzanie CWU przepływowo to jest coś wspaniałego, tylko czy podoła zapotrzebowaniu. Bo tak w ogóle (sorry za zaśmiecanie Twoich komentarzy) to sytuacja wygląda tak u mnie, oprócz bufora muszę nagrzać też mały domek już bez bufora.http://img18.imageshack.us/img18/1236/projektco.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia-Anbudowa 26.01.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 "przyleciałam" i poczytałam cześć zostawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.01.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 "przyleciałam" i poczytałam cześć zostawiam Gosia, Ty dzisiaj jak zwariowana latasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 27.01.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 dobrze , że napisała "przyleciałam" a nie "przeleciałam" Piczman ... a Ty sie nie boisz , ze Ci ten kot zapoluje na psa i zeżre jak urośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos 27.01.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 My dopiero na etapie wyboru projektu ale ucze sie juz z dziennikow. Ten przeczytalem 2 razy (slownie 'DWA') tak mnie wciagnal, bylo warto Szczegolnie interesuje mnie reku, wodny1 oraz podlogowka. Piczman skrobne do Ciebie na p.w. bo mam mala prosbe. Pozdr, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2010 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Piczman ... a Ty sie nie boisz , ze Ci ten kot zapoluje na psa i zeżre jak urośnie? Ty mnie nawet nie strasz, już wystarczy że się boje o rurki do wody marcos jestem do dyspozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 27.01.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Mam pytanie o wydajność Twojego GWC.Jaka jest temperatura powietrza po przejściu przez nagrzewnicę przy np. -20 na dworze? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 27.01.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Cześć PiczmanA dlaczego boisz się o rurki? Co się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 27.01.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Cześć Piczman A dlaczego boisz się o rurki? Co się dzieje? Tutaj szczegóły.... http://forum.muratordom.pl/woda-mi-zamarzla-dom-ogrzewany-i-zamieszkaly,t179216.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts