Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

Witam serdecznie! Raczkuję po tym forum i szukam inspiracji, a Twój dziennik zaliczam /Twoja pracę/ do najważniejszych. Czy w miarę wolnego czasu mógłbyś spoglądnąć na ten domek i doradzić mi najlepszy materiał na ściany, aby choć trochę zbliżyć go do energooszczędnego. \Już wiemy, że duże okno balkonowe nie będzie otwieralne-przeszklona ściana. I czy płyta fundamentowa/bez ogrzewania/ nie będzie zbyt drogim albo i nie mającym znaczenia drogim dodatkiem w zrobieniu go energooszczędnym Serdecznie dziękuję i gratuluję umiejętności.

http://www.projekty.wm.com.pl/projekty-domow/projekty/031-meus

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I czy płyta fundamentowa/bez ogrzewania/ nie będzie zbyt drogim albo i nie mającym znaczenia drogim dodatkiem w zrobieniu go energooszczędnym

Płyta z tego co się orientuję jest tańsza lub porównywalna kosztami niż prawidłowy i dobrze zrobiony fundament. Skąd pomysł że jest inaczej ?

Ściany z czego chcesz, nie ma to większego znaczenia.

Co prawda beton komórkowy ma najmniejszą przenikalność cieplną i bez styropianu miało by to znaczenie ale chyba planujesz mur 2-warstwowy ???

Są jeszcze inne aspekty !Też ważne.

Jak dom powstanie w głośnej okolicy to odradzam beton komórkowy na ściany zewnętrzne.Tam był dał ceramikę lub silkę.

Do środka też raczej silka żeby nie było słychać co się dzieje za ścianą.

Ja mam z BK :) i niestety nie jest tak głucho jak bym chciał.

Mieszkam 100 m od głównej drogi na szczęście, koło mnie tylko las :wink:

Co do dużego fixa to leć do coulignon'a i zapytaj.

On ma takie 3 szt. Chyba nie jest z nich zadowolony na razie :roll:

Fajny ten projekt, bardzo dobrze nadaje się na dom energooszczędny :wink:

Witam!

Zainteresowała mnie sprawa nagrzewnicy w reku, rozumiem, ze nagrzewnica wstawiona jest w kanale wlotu zimnego powietrza? a glikol krąży tylko grunt-nagrzewnica? Jeśli dobre jest moje rozumowanie ( nie czytałem dokładnie postów) to jaki sens jest włączanie nagrzewnicy kiedy temp. powietrza na zewnątrz jest większa niż 7 stopni ? Interesuję się tą sprawą ponieważ też chcę wprowadzić to rozwiązanie u siebie. Jeśłi możesz to napisz coś więcej o nagrzewnicy, jaka jest np temp. powietrza za nagrzewnicą przy ujemnej temp. na dworze. Nie myślałeś o następnej nagrzewnicy podłączonej do CO i umieszczonej za reku ?

Jeszcze jedno pytanie: co to są za temperatury na termometrach w poście kiedy pisales co glikol niesie, jakies wysokie jak dla mnie:)

Dzieki za odp.

Karol

Fajny ten projekt, bardzo dobrze nadaje się na dom energooszczędny :wink:

Dziękuję za odpowiedż. Planujemy BK ze styropianem, okolica b.cicha. Ale wyskoczył nam nowy problem i jesli jest nie możlliwa zmiana kata dachu na 40 stopni bedziemy zmuszeni pożegnać się z Meusem. A juz tak wiele decyzji było pdjetych i tak go polubiliśmy....Póki klamka nie zapadła/wysłałam błagalnego maila do architekta/ lecę do Coulignona. Juz wiem jak się fachowo mówi na takie okna-fixy.Jeszcze raz dzięki wielkie i ciesze się,że Ci się projekcik podoba.

Pozdrawiam!

Zainteresowała mnie sprawa nagrzewnicy w reku, rozumiem, ze nagrzewnica wstawiona jest w kanale wlotu zimnego powietrza? a glikol krąży tylko grunt-nagrzewnica? Jeśli dobre jest moje rozumowanie ( nie czytałem dokładnie postów) to jaki sens jest włączanie nagrzewnicy kiedy temp. powietrza na zewnątrz jest większa niż 7 stopni ? Interesuję się tą sprawą ponieważ też chcę wprowadzić to rozwiązanie u siebie. Jeśłi możesz to napisz coś więcej o nagrzewnicy, jaka jest np temp. powietrza za nagrzewnicą przy ujemnej temp. na dworze. Nie myślałeś o następnej nagrzewnicy podłączonej do CO i umieszczonej za reku ?

Jeszcze jedno pytanie: co to są za temperatury na termometrach w poście kiedy pisales co glikol niesie, jakies wysokie jak dla mnie:)l

Spróbuję wyprostować to co już wiesz :)

Mam nagrzewnicę w reku ( tzn. centrali wentylacyjnej) ale Ty pytasz o nagrzewnicę przed centralą czyli wymiennik GWC.

TAK.

Tam krąży glikol, płynie sobie pod domem,garażem,kibelkiem :wink: i wraca znowu pod dom i do tej nagrzewnicy lamelowej wodnej !!!

Z gruntu bierze energię, podgrzewa się o te 2-3 stopnie !

Niby nie dużo a potrafi z -20 C dać +1 C :o :wink:

No to jeden problem z głowy, Rekuperator ( ten wymiennik co w centrali sobie siedzi) nie zamarza !

I po to jest GWC zimą !!!

Temp. kształtuje się od +1 do +7 C w zależności od wydajności wentylowania i temp. za oknem.

A jeśli jest wyższa niż +1 ( odwilż i w górę) to pompa się wyłącza i GWC nie działa.

Tak jak napisałeś wtedy nie ma to sensu, ani ekonomicznego ani żadnego innego.

Kolejna nagrzewnica podłączona do CO to juz dogrzewanie powietrza nawiewnego i powinna znajdować się za Rekuperatorem a przed wszystkimi anemostatami nawiewnymi !

Mam takową akurat. Nie używana jeszcze z kilku powodów.

Po pierwsze za rzadko pali się w kotle, a temp. jaka idzie do podłogi jest dość niska i nie dawało by to wymiernych korzyści.

Po drugie jak mawia Adam_mk " połączenie łyżki i dyszla jest możliwe ale ani to łyżka ani dyszel", czy coś takiego :lol:

Postanowiłem że nie będę łączył ogrzewania z wentylacją.

Przypomnij mi o który post chodzi z tymi temperaturami !?

Witam!

Dziękuję za odp.

Podniesienie temp. z -20 do +1 to ogromna moc, kilowaty płyną:) wydajność krótkiej bo tylko 100m rury podnosi niesamowicie niski poziom wód gruntowych, można pokusić się o pompę ciepła po dołożeniu jeszcze 2x100m :) Temperatury jakie podałeś są w poście Wysłany: Wto, 14 Lipiec 2009 20:23

Nie mogę doczekać się upalnego lata aby przeczytać że na zewnątrz jest 30 stopni a w domu masz 21 :)

Karol

hej

mam natłot pytań jeśli można ponudzić.

ciekawi mnie twoja skrzynka sterownicza do gwc. Co zawiera? Jak to jest podłączone, jakiś schemacik mógłbyś zarzucić? Z tego co widzę są dwa termostaty craftela. Na jakie temp masz/ będdziesz miał nastawione? Jakiś wyłącznik tam też chyba jest odcinający zasilanie/bezpiecznik? Co to są takie 2 czarne kostki? łączniki jakieś? Czujniki temp od termostatów mają 1m dł, gdzie je umieściłeś? Kabelki od nich starczyły?

Nagrzewnicę masz 3 rzędową czy 6 rzędową? wydaje mi się ze zdjęcia że 6, ale gdzieś był wpis że 3.

Napełniałeś gwc glikolem etylenowym (bylo zdjęcie baniaka)? Na FM piszą żeby stosować propylenowy bo nie jest trujący - i tak nie zamierzam go pić. Z tym etylenowym to trzeba się jakoś bezpiecznie obchodzić?

Piczman przeczytałam cały twój dziennik :) Dom bardzo mi się podoba, szkoda ze ja nie moge miec parterowego. Trudno, mam nadzieje, ze chociaz ten obecny uda nam sie bez ogromnych problemów nadbudowac.

Cały czas myślę o ogrzewaniu i wentylacji. Już powinnismy podjąc decyzje co do ostatecznego wyboru, ale za duzo dylamatów.

Pozdrawiam :)

DO sysia_w

GWC nie wymaga jakiś specjalnych szaf sterowniczych, temp. gruntu jest stała i możemy założyć ze 7 stopni więc ja podłączyłbym pompe obiegową glikolu pod wentylator, w środek wstawiam termostat i nastawiam tak, że obwód wentylatora centrali went. z pompom będzie połączony zawsze kiedy na zewnątrz będzie temp niższa niż 3 stopnie. I teraz kiedy będzie włączał się wentylator centrali będzie włączała się pompa GWC kiedy na zewnątrz będzie mniej niż 3 stopnie

Karol

morzedzungli

Zasilanie w okolicach 12 C i powrót ok. 18 C !

Nawiewało wtedy ok. 30 C, upały były.

Do domu nawiewało 16 C z anemostatów jak dobrze pamiętam.

Ja tam nie czekam aż tak na upały, jestem niemal pewien że niewielkie zyski bytowe dadzą mi z GWC na prawdę KLIMĘ !

Myślę że nie przekroczę 20 C w domu przy ciągłej wentylacji .

Pozdr.

sysia_w

Jak chcesz znać szczegóły sterownika to pytaj użytkownika panda :)

Co do załączania to teraz mam ustawione poniżej 0 C , ten drugi jeszcze nie wiem bo lato przede mną.

Myślę że będzie między 25-30 C !

Czujki są w czerpni powietrza dla wentylacji.

Standardowo mają 1 m, można zamówić te termostaty z dłuższym kablem, Ja zapomniałem ale na szczęście wystarczyło :roll:

morzedzungli

Podłączenie GWC pod wentylator nic nie zmienia bo wentylacja chodzi całodobowo.

Ale pomysł z umieszczeniem czujki ZA nagrzewnicą GWC to ciekawy pomysł.

Pomyśle nad tym, co chwilę się będzie włączać i wyłączać ale zapewni to co najważniejsze!

Rekuperator nie zamarznie ,,,

Dodatkowo ograniczy zużycie prądu do pracy pompy !

Hmmm,,, :wink:

Ale pomysł z umieszczeniem czujki ZA nagrzewnicą GWC to ciekawy pomysł.

Pomyśle nad tym, co chwilę się będzie włączać i wyłączać ale zapewni to co najważniejsze!

Rekuperator nie zamarznie ,,,

Dodatkowo ograniczy zużycie prądu do pracy pompy !

Tylko czy to nie zaszkodzi pompie? Gdzieś wyczytałem, że częste załączenia pompy zmniejszą jej żywotność. Temat do głębszego przemyślenia.

pozdrawiam

kszew

Nie rozumiem tego rozgraniczenia pompy i wentylatora:) przecież pompa będzie włączała się zawsze kiedy na zewnątrz spadnie temp do określonej wartości, jeśłi temp będzie wyższa to termostat odcina pompę od wentylatora i wentylator chodzi jak chce i kiedy chce :)

Kiedyś lata temu zrobiłem prostą klimę właśnie podobną do GWC piczmana. Podlewałem całymi dniami uprawy a że woda była tłoczona i energią zużywana to przepuściłem ją przez chłodnice samochodowe, chłodnice oczywiście w pomieszczeniu bud. gospodarczego i było super:) chłodno i hałaśliwie:)

Karol

Września

Automatyka do podłogówki podłączona i se hula

Na sterowniku widoczna godzina i zadana temp. zasilania ( 29 stopni). Ustawiłem na zaprogramowana krzywą nr. 2 , póki co jest 22 stopnie w domu, jeśli to się utrzyma do jutra to znaczy że strzał w dziesiątkę

Jeszcze sie pobawię dzisiaj dławieniem przepływów aby podnieść temp. w łazience!

Te kable też uporządkuję jakoś, wczoraj już czasu mi zabrakło

Mam pytanie odnośnie pogodynki, jak Ci się sprawuje i czy kupowałeś także automatyczny mieszacz do tego? I jaki model wybrałeś?