Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

Od 5 miesięcy jest OK!

Między czasie spaliłem 2 czujki i sam sterownik ale nie z mojej winy to wymienili.

Ostatnio przy dużym mrozie czujka nie chciała współpracować, okazało się że przysłali mi obie wewnętrzne :)

Wymieniłem i jest OK.

Sprzęt najwyższej klasy to nie jest, ale za tą kasę pracuje poprawnie.

Sterownik pogodowy .

Do tego siłownik na 3 kable i zawór 3-drożny.

Wszystko w http://www.insbud.net

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałam zapytać czy masz u siebie w domu kominek, zaglądam do dziennika i nie mogę go znaleźć. Czytałam, że jeżeli ktoś ma tylko podłogówkę, to warto mieć kominek, bo w okresach przejściowych mozna z niego korzystać. Da się bez kominka? Jak Twoje doświadczenia w tym temacie

Pozdrawiam

Mam do Ciebie prośbę.

Ponieważ powoli podsumowujesz sezon grzewczy a masz wiele rozwiązań, które mnie interesują, to chciałbym zapytać czy jesteś w stanie w chociaż przybliżony sposób określić na ile one się sprawdzają i czy przynoszą realne korzyści.

Krótko mówiąc , które z elementów instalacji ogrzewania spełniły oczekiwania i na ile i ewentualnie co byś zmienił?

Planuję zamontowanie , bufora troszkę zainspirowany Twoją instalacją, ale odnoszę wrażenie , że jesteś nim trochę rozczarowany. Czy drugi raz zrobiłbyś bufor, czy sprawność rośnie zbyt mało i lepiej zafundować podajnik?

Nie planowałem reku, ale budowa jest na takim etapie, że mógłbym poprowadzić rury i zastanawiam się czy warto. Na ile ocenisz korzyści ze swojego reku, czy można ocenić ile poszło by Ci więcej opału przy grawitacyjnej wentylacji?

Bardzo jestem ciekaw Twoich spostrzeżeń.

Chciałam zapytać czy masz u siebie w domu kominek, zaglądam do dziennika i nie mogę go znaleźć. Czytałam, że jeżeli ktoś ma tylko podłogówkę, to warto mieć kominek, bo w okresach przejściowych mozna z niego korzystać. Da się bez kominka? Jak Twoje doświadczenia w tym temacie

Pozdrawiam

W wątku o podłogówce też pytałeś :wink:

Opisałem tam co nieco.

Ogólnie wolę obniżyć zasilanie podłogówki zamiast przepalać w kominku, którego zresztą NIE MAM :lol:

Problemów żadnych nie ma więc nie zaprzątaj sobie tym głowy..

Pozdrawiam !

Ponieważ powoli podsumowujesz sezon grzewczy a masz wiele rozwiązań, które mnie interesują, to chciałbym zapytać czy jesteś w stanie w chociaż przybliżony sposób określić na ile one się sprawdzają i czy przynoszą realne korzyści.

Krótko mówiąc , które z elementów instalacji ogrzewania spełniły oczekiwania i na ile i ewentualnie co byś zmienił?

Planuję zamontowanie , bufora troszkę zainspirowany Twoją instalacją, ale odnoszę wrażenie , że jesteś nim trochę rozczarowany. Czy drugi raz zrobiłbyś bufor, czy sprawność rośnie zbyt mało i lepiej zafundować podajnik?

Nie planowałem reku, ale budowa jest na takim etapie, że mógłbym poprowadzić rury i zastanawiam się czy warto. Na ile ocenisz korzyści ze swojego reku, czy można ocenić ile poszło by Ci więcej opału przy grawitacyjnej wentylacji?

Może to zabrzmi banalnie i chwalę to co mam ale ze wszystkiego jestem w 100 % zadowolony :)

Chodzi o rozwiązania.

Jeśli chodzi o kocioł to nie do końca ale to mały szczegół ,,,

Bufor był chyba najtrafniejszym wyborem, nie wiem skąd pomysł że jestem z niego niezadowolony !?

Może rozczarowany osiągami na węglu ale to inny temat.

Zweryfikuję za niedługo ,,,

Bufor mi na to pozwala !

Szacunkowo jeśli bym miał grawitację to spaliłbym w tym sezonie tonę węgla więcej !

Różnica spora jak widzisz, to bezdyskusyjnie opłacalna instalacja.

Wystarczyło zwiększyć obroty centrali wentylacyjnej bez ingerencji w sterownik pogodowy a temp. w domu spadła o 2 C !

To mnie utwierdziło w przekonaniu że bardzo dużo energii ucieka właśnie tą drogą.

Masz okazję to rób mechaniczną, możesz bez GWC ( kiedyś dołożysz jak będzie trzeba) !

Możesz też w grawitacji pozatykać kratki, będzie najtaniej !

Ale niekoniecznie lepiej :wink:

Pozdr.

W wątku o podłogówce też pytałeś :wink:

No wiem , ale jak nie jestem pewien to chcę, żeby mnie tak utwierdzać w przekonaniu. :)

Tak naprawdę jak nie ma kasy to człek bardzo waży każde rozwiązanie, z jednej strony chcemy mieć niskie koszty utrzymania, a z drugiej te wszystkie urządzenia które je umożliwiają sporo kosztują i ciężko to zbilansować, żeby jednoznacznie określić co się szybko zwróci.

Na dzień dzisiejszy wychodzi mi , że będę miał instalację bardzo zbliżoną do Ciebie.

Piec uniwersalny już posiadam, planuję bufor i chyba jestem już przekonany do reku (jak jeszcze raz mnie zapewnisz to chyba nawet na pewno :) ). żartuję.

Jeszcze chodzi mi po głowie dodanie jakiegoś podajnika do pieca (mam duszę majsterkowicza) ponieważ bywa , że nie bywam dłużej w domu i żona może nie podołać szufli z węglem.

Wydawało by się, że bufor wtedy zbędny, ale chcę by podniósł mi sprawność CO (podawana sprawność pieców jest osiągalna w granicach ich mocy nominalnej), pozwalał na nietrzymanie pieca latem na ciągłym podtrzymaniu dla wody użytkowej no i tak planuję zgrać go z kolektorkami słonecznymi.

To kocioł z podajnikiem Cię ratuje !

Zapotrzebowanie w granicach 4-5 KW to 2x więcej niż u mnie a tyle Ci wyjdzie !

Musiał byś mieć bufor 2 tyś L a to już koszt i coraz mniej sensu :(

Ja postawiłem bufor bo żaden kocioł z podajnikiem by tego nie uciągnął nie zawalając komina i nie schodząc poniżej krytycznej sprawności.

U Ciebie podajnik się sprawdzi i poszedłbym w tym kierunku !

Ja miałem wybór, albo z tego spiro co mi został i wydać 0 zł albo z tych kanałów plastikowych i wydać 200 zł :)

Tą rurę schowałem w zabudowie bufora i mam tylko piękną kratkę więc było mi wszystko jedno z czego będzie zetka, a 200 zł droga nie chodzi :roll:

PS. Kiedyś byłem w jakimś markecie budowlanym i już miałem te kanały w koszyku :wink:

• 3 weeks później...

Pozwól, że poradzę, się Ciebie jako osoby "doświadczonej" w paleniu węglem.

Mówiłeś, że przy małym zapotrzebowaniu na ciepło nie kalkuluje się podajnik do pieca bo spada mu sprawność, dlatego dałeś bufor, który jak rozumiem, poza wydłużeniem cyklu palenia, pozwala palić z maksymalną mocą czyli maksymalną sprawnością. Moja wiedza jest taka sama na ten temat, czyli, że przy minimalnych mocach, sprawność kotła w tym i podajnikowych drastycznie spada (producenci podają zaś tą maksymalną). Temat mnie interesuje, bo chociaż nie będę miał domu pasywnego, ale w typową zimę i tak przez większość czasu kocioł pracuje z małą mocą, dlatego podniesienie jego mocy w tym zakresie może być wymierne.

Postanowiłem, już , że będę miał podajnik, ale zastanawiam się czy nie wato dołożyć małego (500-700l.) bufora, że by pracował cyklicznie z dużą mocą.

Tymczasem natrafiłem na artykuł z którego wynika, ze piece mogą uzyskiwać dobre wyniki w całym zakresie, więc bufor byłby zbędny i wywróciła mi się cała koncepcja. Jaka jest więc prawda, czy to możliwe, że kocioł 17KW, pracujący na 2,5KW będzie miał ponad 90% sprawności. Brzmi nierealnie , ale podpisują się pod tym jacyś pracownicy instytutu, który to rzekomo zbadał.

Proszę cię o opinię w tym temacie, bo nie chcę, kupować bufora tylko dla parady, ale jeśli miałby podwyższyć sprawność przy niskich mocach to jestem gotowy zainwestować.

http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/algorytm-dwustanowy/

PS: przeprasza, że znowu truję, ale już mam mętlik z tym ogrzewanie.

Cała stronka ogólnie ciekawa, warto przejrzeć inne tematy.

Czyżby ten ich "genialny" sterownik eCoal.pl czynił z kotła takie uniwersalne urządzenie, czy przechwalają się?

Daj sobie spokój z tym buforem !

U mnie dużo zmienił, dał mi komfort na kilka dni czasami i połączył źródło wysokotemperaturowe z podłogówką.

Rozumiem wykorzystanie bufora jako akumulatora energii na potem!

Rozumiem też że ma być sprzęgłem między kilkoma źródłami ciepła lub układami o różnych ciśnieniach roboczych i zamiast stawiać 2-3 zbiorniki lepiej wtedy jeden większy bufor wraz z przepływowym cwu !

Ale jeśli chcemy mieć korzyści finansowe w połączeniu go z kotłem podajnikowym który dość dobrze dawkuje sobie porcje paliwa spalając dość czysto z przyzwoita sprawnością to bufor uważam za zbędny !

Ja przez większość dni w zimie ( nawet takiej jak w tym roku) potrzebowałem 1,5-2 KW mocy !

Musiałem postawić bufor !

90 % sprawności piszesz ? :roll:

Chciałbym mieć w kotle dolnospalającym i buforze choć 70 %, o 80 % nawet nie marzę !

Tymczasem natrafiłem na artykuł z którego wynika, ze piece mogą uzyskiwać dobre wyniki w całym zakresie, więc bufor byłby zbędny i wywróciła mi się cała koncepcja. Jaka jest więc prawda, czy to możliwe, że kocioł 17KW, pracujący na 2,5KW będzie miał ponad 90% sprawności. Brzmi nierealnie , ale podpisują się pod tym jacyś pracownicy instytutu, który to rzekomo zbadał.

http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/algorytm-dwustanowy/

Cała stronka ogólnie ciekawa, warto przejrzeć inne tematy.

Czyżby ten ich "genialny" sterownik eCoal.pl czynił z kotła takie uniwersalne urządzenie, czy przechwalają się?

Dlaczego piszesz z przekąsem. To nie "jacyś" pracownicy instytutu - tylko wymienieni z imion i nazwisk konkretni pracownicy, którzy zajmują się tą problematyką już od wielu lat. W rozdziale "Autorzy poradnika" znajdziesz nasze nazwiska. Możesz nam nie wierzyć - Twoje prawo. Dlaczego jednak wolisz wierzyć bezimiennym ludziom, występującym pod nickami "J24", "agent007", czy "Bolek1234" (Piczman - bez obrazy, nie piję do Ciebie)? Na jakiej podstawie sądzisz, że ich opinie będą lepsze?

Dlaczego nie chcesz wierzyć wykresom przedstawionym w rozdziałach http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/algorytm-dwustanowy/ oraz http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/ecoal-pl-idea-sterownika/ecoal-pl-mala-moc/ ? Czyżbyś sądził, że są spreparowane? Każdy parametr na 20-godzinnym wykresie to 72.000 punktów pomiarowych. Przemnóż to razy kilka parametrów, które są ze sobą eksploatacyjnie powiązane i muszą wykazywać pewne związki logiczne. Spreparowanie takiego wykresu jest praktycznie niemożliwe. Nawet, gdyby nasza aparatura do gromadzenia i wizualizacji danych pomiarowych http://zawijan.wordpress.com/6-badania-kotlow-2/aparatura-badawcza/ pozwalała na takie operacje - a nie pozwala. Jest to profesjonalna aparatura, uniemożliwiająca ingerencję operatora w wyniki badań.

Czy sterownik eCoal.pl jest tylko przechwałką? Zaglądnij na wątek http://forum.muratordom.pl/palnik-brucer-sterownik-ecoal,t174677.htm na tym forum. Znajdziesz tam ludzi, którzy eksploatują takie sterowniki. Zapytaj ich.

Możesz także pytać na naszym blogu, aby rozjaśnić swoje wątpliwości. Sterownik eCoal.pl nie jest wcale "genialny" - jak piszesz z przekąsem. Jest to po prostu urządzenie skonstruowane przez ludzi, którzy znają się na tym, co robią. W przeciwieństwie do niektórych producentów oraz niektórych piszących na forach internetowych.

Nie wiem, gdzie mieszkasz. Jesteś całkowicie anonimowy. Zapraszam Cię jednak do naszego instytutu, gdzie będziesz mógł zobaczyć to wszystko "na własne oczy". Jeśli Ci nie po drodze - znajdź kogoś z kilkuset użytkowników eCoala w pobliżu siebie i wproś się do niego.

O urządzenia techniczne (każdego rodzaju) najlepiej pytać ludzi, którzy je znają z własnego doświadczenia. Ludzi oceniających urządzenia, których nawet nie widzieli jest bardzo wielu - jednak ich opinie są warte ZERO, mimo często bardzo mądrego tonu.