Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobra prowizorka nie dojść że długo i dobrze służy to jeszcze ładnie wygląda ;) co udowodniłeś.

To ogrodzenie ładnie się komponuje z całością.

Od wiosny u Ciebie zmiany postępują proporcjonalnie do wzrostu trawy, której kolorek budzi chyba zazdrość u sąsiadów.

Ciekaw jestem czy jego intensywność zależy tylko od rodzaju samej trawy, czy bardziej od podkładu jaki jej zafundowałeś.

Jak w starym kawale; zależnie od sytuacji i z gów... mogą korzyści. :);)

:)

Widzę że totalnej porażki nie ma z ta prowizorką :)

Dzięki za te wpisy, teraz wiem że jest dobrze !

Arnika

Jeszcze nie mam bramy , będzie na dniach.

A Ratlerek miał wypadek, spadł z łóżka i połamał się cały.

Niestety musieliśmy uśpić :(

Pozdr.

Jest duży i mocny, dobrze go karmię i dlatego.

Ale niedawno wpadł do szamba u sąsiada ( ma niezabezpieczone, teren nieogrodzony).

Uratowałem go w ostatniej chwili, teraz pilnuje i dbam jeszcze bardziej.

To dla niego to ogrodzenie właściwie jest :)

Pozdr.

Dzięki ale myślę że trochę przesadzasz :)

Buduje z lekkim szaleństwem, trochę inaczej niż inni.

To wszystko ,,,

Niedługo kolejny nowy temat , tym razem szukam sposobu na pozbycie się nadmiaru wody.

Po wczorajszej ulewie podjąłem szybkie decyzje i od jutra realizuje swój pomysł.

pozdr.

Hej

A propos tego zdjęcia

http://img84.imageshack.us/i/img2967jk.jpg

Też zaczynam dopiero raczkować w temacie ogrodu i widzę grysik wysypany bez obrzeży ... Nie boisz się że zacznie sie "osypywać" albo mieszać z ziemią ( trawą ) ... ?

Pytam, bo sam mam sporo pytań jak technicznie pewne rzeczy zrobić i szukam po dziennikach pomysłów ;)

Podoba mi się to drzewko w kręgu z wysypanem grysikiem :)

pozdrawiam, majki

Tu akurat bez obrzeży.

Ogólnie to był trawnik, wyryłem paski o szerokości 80 cm , darń w okazała się wystarczająca do utrzymania kamieni w korycie.

Pies biega po tym, ja jeżdżę kosiarką i nic się nie rozsypuje.

Rzecz jasna powinny być obrzeża ,,, ale i tak można !

Powodzenia Majki z tym ogrodem, zobaczysz że to nie mniejsze wyzwanie niż budowa domu ale chyba jeszcze bardziej przyjemne :)

pozdr.

Hej

Jeszcze jedno pytanko ... ;) Szukam takich własnie fajnych pokryw na studzienki rewizyjne. Ty widze masz na ta karbowaną rurę taka fajną, czarną :)

Może masz jakiś adresik netowy gdzie coś takiego da się kupić ? Bo pytałem w tym składzie gdzie ja swoje karbowańce kupowałem, to zrobili tak : :jawdrop:

dzięki z góry, pozdrawiam, majki

Kurde ja kupowałem razem z rurą w hydrauliku, z tym że ta pokrywa to do innej jest przystosowana, takiej czerwonej karbowanej od środka i od zewnątrz.

Ma dużo cieńszą ściankę dlatego brałem tą czarną.

Nie pasuje idealnie ale jest ok, zakrywa całość.

Są pokrywy i dna, kosztują ok. 45 zł/szt.

Tu znalazłem swoją , powiększyłem zdjęcie i doczytałem się nazwy producenta :)

http://www.kaczmarek2.pl/?v=5&s=1

Powodzenia !

• 1 month później...

Hey Piczman.

Jak się mieszka w nowym domu. Śledzę twój dziennik od początku.

Właśnie jestem na etapie uruchamiania CO i wygrzewania podłóg i mam pytanie odnośnie regulacji przepływu na kusmetowskich rozdzielaczach.

Jak kręcę białymi kurkami na dolnej belce to zmienia się przepływ na rotametrach (ta czerwona kuleczka) w zakresie od 0 do 3 (l/m?) Co mnie zastanawia to że nie dzieje się tak ze wszystkimi. Niektóre poprostu stoją. I jak bym nie kręcił ani drgną. Próbowałem już zakręcać wszystkie inne tak żeby cały przepływ szedł na jedną pętlę ale nic to nie zmienia.

Jak to powinno wyglądać poprawnie?

Wrzucę to też na forum o podłogówce zobaczymy co inni powiedzą.

Pozdrawiam.

Zawory z białymi pokrętłami odkręć i zostaw, one są zamykające i otwierające przepływ.

Rotametry odkręć czerwonym pokrętłem i puść sobie jakąś wyższą wyczuwalną temperaturę, po kilku godzinach sprawdź czy powroty są równo ciepłe.

Jeśli tak to przepływ jest dobry.

Tak zostaw dopóki nie wygrzejesz podłogi.

Na wskaźniki bym nie patrzył i się nie przejmował.

Ma grzać i tyle a to będzie widać.

Jak już będziesz mieszkał to sobie ewentualnie wyregulujesz jeśli będą nierówne temp. w pomieszczeniach lub jeśli zechcesz mieć w sypialni chłodniej.

Mieszka się dobrze, bardzo komfortowo, im chłodniej na zewnątrz tym przyjemniej wewnątrz.

Czekam na większe mrozy żeby sie upewnić że jest lepiej pod względem energooszczędności w porównaniu z ubiegłym rokiem.

Ale patrząc na temp. zasilania przy ok. 0 C za oknem w tamtym roku potrzebowałem 27 C na zasilaniu a teraz tylko 24 C.

W domu 22-23 C !

PS. Sprawdzę dzisiaj co moje wskazują, tak z ciekawości .

Dzięki. Już mam temat opanowany. Niektóre były pozacinane. Jeden niekompletny i źle wskazywał. Pół dnia zabawy i teraz jest ok. Na razie zostawiam kotłownie. Trzeba łazienki kończyć i układać panele.

Czekam jeszcze na sterownik pogodowy do sterowania zaworem mieszającym. W tej chwili steruję nim ręcznie.

Przy okazji mam też pytanie jaką zastosowałeś pompę do gwc? Jakąś specjalną do pracy z glikolem (typu solarna)

Gwc mam nadzieję uruchomić na wiosnę, kolektor już położony (150m) Będzie co dłubać zimowymi wieczorami w garażu :)

Pozdrawiam