Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

No właśnie. A u mnie na przykład minimum 1,2 m. Chciałem sprawdzić jak powinno być u Mikołaja ale Czarnolasy są dwa :wink: :lol:

Mieszkam w okolicy Czarnolasu związanego z Kochanowskim :), więc strefa przemarzania to 1 m. Jeżeli chodzi o głębokość wykopu to własnie mam metr, ale wcześniej ściągałem humus (ok 25 cm). Trochę więc przesadziłem, ale trudno na pewno nie przemarznie ;). Z tym smarowaniem to już sam nie wiem. Jutro się wybierałem po dysperbit, ale teraz się muszę zastanowić. Jedni mnie nieźle skrytykowali, że chcę samą folię położyć. Inni, tak jak ty, nie smarują. I bądź tu mądry laiku budowlany :roll:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to zrób z tym smarowaniem tak jak z głębokością: trochę więcej nie zaszkodzi. :wink:

Dysperbit nie jest drogi . Posmaruj i będziesz miał spokojniejszy sen.

W sumie takie dylematy wychodzą przez całą budowę. Ja wychodzę z założenia , żę lepiej z czymś przesadzić niż pożałować i spierniczyć.

Mi poszło 2 wiadra 20 kg, dokupię jeszcze 1 żeby posmarować na koniec styropian!

koszt : całe 180 zł :o

Moim zdaniem warto przedobrzyć za tą kasę :D

A zmieniając temat to mam kurna duży dylemat :-?

Będę miał piec na paliwo stałe bez podajnika i chce zrobić wszędzie podłogowe,,,

W którymś wątku 1950 napisał że takie rozwiązanie to przerost formy nad treścią :(

Teraz już sam nie wiem co zrobić, robić tą podłogówkę czy nie robić :evil:

To jeden z większych dylematów z jakim muszę sobie poradzić !

Myślałem o czymś takim żeby zrobić podłogówkę i puścić rurki do grzejników!!!

Zaślepić i zatynkować!

Koszt pomijalny a zawsze mam 2 możliwości na przyszłość :roll:

Przerost , bo piec na paliwo stałe , czy dlatego że bez podajnika ? :wink:

Osobiście nie sądzę żeby to był przerost formy nad treścią. U mnie też w planie piec na paliwo stałe (pellety) i podłogówka.

Do energooszczędniaka podłogówka pasuje jak ulał . I to podstawa!

A że do podłogówki z kolei najbardziej w parze byłby kondensacyjny gazowy ? No cóż - nie można mieć wszystkiego a u mnie gazu brak.

PS :

Dlaczego bez podajnika ? :o

Dlaczego bez podajnika ?

Bo będę palił tylko brykietem drzewnym, ewentualnie polanami drewna!

Chodzi o to że nie wiem czy mogę traktować 10-centymetrową wylewkę jako bufor,niektórzy tak ją nazywają!

Zastanawia mnie jak długo będę musiał palić i pilnować pieca żeby potem wygasić i ok 1-2 dni nie rozpalać,wtedy podłoga będzie utrzymywała ciepło ,,, :roll:

Jeśli dłużej niż np. 5 godzin to uważam że bezsens ,,,

Lepiej dać wtedy grzejniki i rozpalać codziennie wieczorem na 1 godzinkę!

Dom będzie bardzo dobrze trzymał ciepło !

Nie wiem czy dobrze kombinuje,nigdy nie miałem z takim ciepłym domem styczności, z podłogówką tez nie :oops:

Dlaczego bez podajnika ?

Bo będę palił tylko brykietem drzewnym, ewentualnie polanami drewna!

Chodzi o to że nie wiem czy mogę traktować 10-centymetrową wylewkę jako bufor,niektórzy tak ją nazywają!

Zastanawia mnie jak długo będę musiał palić i pilnować pieca żeby potem wygasić i ok 1-2 dni nie rozpalać,wtedy podłoga będzie utrzymywała ciepło ,,, :roll:

Jeśli dłużej niż np. 5 godzin to uważam że bezsens ,,,

Lepiej dać wtedy grzejniki i rozpalać codziennie wieczorem na 1 godzinkę!

Dom będzie bardzo dobrze trzymał ciepło !

Nie wiem czy dobrze kombinuje,nigdy nie miałem z takim ciepłym domem styczności, z podłogówką tez nie :oops:

Myślę, że w Twojej sytuacji podłogówka będzie jednak lepszym rozwiązaniem. Oczywiście musi być tak połaczona z kotłem na paliwo stałe, żeby nie przekroczyć dopuszczalnych dla podłogówki parametrów (zależnych od użytych materiałów), jak i nie wykończyć za szybko kotła (wskazane podmieszanie utrzymujące na powrocie kotła odpowiednio wysoką temperaturę).

Dlaczego IMHO jest to lepsze rozwiązanie niż grzejniki ? Akumulacyjność podłogówki sprawi, że będzie się ona wolno nagrzewała, a stosunkowo długo oddawała ciepło. Piszesz co prawda, że sam dom ma sporą akumulacyjność, jednak to nie jest to samo. Ze swojego, co prawda dosyć krótkiego użytkowania ogrzewania podłogowego wiem, że po zaprzestaniu dostarczania ciepła do podłogówki temperatura w pomieszczeniach spada bardzo powoli - po jednej dobie około 1 st. C. Czy tak sam efekt byłby w przypadku ogrzewania grzejnikami ? W moim domu z pewnością nie (akumulacyjność pozostałych elementów domu jest stosunkowo niewielka), w innym w zależności od użytych materiałów.

temperatura w pomieszczeniach spada bardzo powoli - po jednej dobie około 1 st

Przy jakiej temperaturze zewnętrznej to zaobserwowałeś ?

A co myślisz o tym wypuszczaniu rurek z kotłowni do każdego z pomieszczeń pod grzejniki?

Koszt naprawdę znikomy,ale zawsze kupuje 5 grzejników i Bingo!

Każdy ma to co lubi :D

Wiem że robienie czegoś na wszelki wypadek jest bezsensu,z niczym tak nie robię ( np. nie buduje kominów do wentylacji grawitacyjnej), tutaj jednak 1 dniówka i 70 mb rurki daje nam w każdym momencie zmianę sposobu ogrzewania!

Jeśli temp. spadnie ok. 1 stopień na dobę to super sprawa, w domu w którym teraz mieszkam 1 stopień spada w ciągu 1 godziny :o

I to przy +1 na zewnątrz :evil:

Dla mnie wszystko co lepsze od tego będzie komfortem, z tym że jak już buduje tą chałupę to wybuduję ją najlepiej jak się da ( dla mnie najlepiej oznacza najcieplej) !!!

Pozdr.

napisałeś "Podkładki pod murłaty :"

prymitywnie zapytam dlaczego albo po co?

Jak fachowcy przyszli do roboty to zapytałem co podłożą pod murłatę żeby nie miała styczności z betonem.

Powiedzieli że muszą wypoziomować i i tak muszą coś podłożyć!

Wyszło na to że wieniec jest wylany idealnie i nie trzeba było :roll:

No ale zaczęli już podkładać to podłożyli wszędzie!

Wydaje mi się że to dobre rozwiązanie,dodatkowo podkłady obiliśmy folią fundamentową,dla jeszcze większej pewności że drzewo jest odizolowane!

Ogólnie : PREZYPADEK ,,,

Powiedz gdzie robiłeś projekt wentylacji

Firma SKALA z Częstochowy robiła, znalazłem ich na Allegro.pl , sprzedają tam Rekuperatory itp. !

Przy zakupie zestawu,który zaprojektowali zwracają koszt wykonania projektyu ( 450 zł) .

Pozdr.

Dzięki!

Mam jeszcze pytanie do Ciebie ponieważ budujesz z betonu komórkowego... Wczoraj rozmawiałem z murarzem który wyrażał swoją opinię na temat gazobetonu i usłyszałem że odradza bo duża nasiąkliwość, bo nie nadaje się na pomieszczenia typu łazienka oraz kuchnia, bo tynk gipsowy który się kładzie na taką ścianę lubi "odchodzić" itd. Czy mógłbyś się do tego odnieść?

Co drugi dom stoi z Gazobetonu, niektóre nawet po kilkanaście lat :o

Czy komuś odszedł tynk?

Czy komuś odpadły płytki ?

Nasiąkliwy jest ale chyba w domu będziesz miał dach, dobrze kombinuje?

Jak ja pytałem murarzy o takie rzeczy przed rozpoczęciem budowy to takich głupot mi nawciskali że później się musiałem "nawracać" przez pół roku na forum :lol:

Dzięki temu że czytam wiem kiedy ktoś mówi z sensem a kiedy p.......

Napisze przykład z hydraulikiem, gośc znany na okolicę, robi instalacje CO od 20 lat i oto jego opinia o podłogówce :

"Panie, podłogówka nie wystarczy,muszą byc jeszcze grzejniki"

Ja pytam dlaczego,na jakich podstawach tak myśli itd.

"Bo nie wystarczy"

Pewnie nawet nie wie że CO się liczy, ciekawe czy wie ile mocy oddaje 1 żeberko grzejnika żeliwnego :lol:

FACHOWIEC NAJLEPSZY W OKOLICY :o :o :o :lol:

Radzę dużo dystansu do takich "fachofcuf", są tu na forum ludzie,którzy mają ogromną wiedzę,potrafią doradzić,nauczyć czegoś!

Trzeba tylko znaleźć i czytać ze zrozumieniem i uwagą Ich posty!

Pozdrawiam!

PS. Ale jesli wybudujesz z ceramiki to też błąd nie będzie,ciut zimniejszy i tyle, ot cała filozofia :D

Napisze przykład z hydraulikiem, gośc znany na okolicę, robi instalacje CO od 20 lat i oto jego opinia o podłogówce :

"Panie, podłogówka nie wystarczy,muszą byc jeszcze grzejniki"

Ja pytam dlaczego,na jakich podstawach tak myśli itd.

"Bo nie wystarczy"

Pewnie nawet nie wie że CO się liczy, ciekawe czy wie ile mocy oddaje 1 żeberko grzejnika żeliwnego :lol:

FACHOWIEC NAJLEPSZY W OKOLICY :o :o :o :lol:

Radzę dużo dystansu do takich "fachofcuf"...!

Dokładnie tak!!!

Dodałbym jeszcze hasło "zawsze tek robię i dobrze jest!" lub " dwadzieścia domów taj zbudowałem i jeszcze stoją!"

Ja już nawet nie próbuję dyskutować dlaczego ocieplam fundamenty ( "kto daje tyle styropianu do ziemi?!) , dlaczego membrana paroprzepuszczalna , dlaczego drewno na więźbę ma być suche , dlaczego okna nie najtańsze w okolicy , dlaczego na ścianach styropianu 20 cm a nie 5 .

Szkoda czasu. "Fachowiec" i tak wie lepiej.

Po prostu wymagam tak a nie inaczej. Gorsza sprawa np. właśnie z ogrzewaniem , bo faktycznie dobrze by było , gdyby ktoś kumaty obliczył i zaprojektował. A o takiego trudno. :cry:

PS. Ale jesli wybudujesz z ceramiki to też błąd nie będzie,ciut zimniejszy i tyle, ot cała filozofia

Też racja. Chociaż ja wychodzę z założenia , że ceramika, silikat , czy beton komórkowy ma pełnić funkcje konstrukcyjne. Od ocieplenia jest styro albo wełna.

Po prostu wymagam tak a nie inaczej. Gorsza sprawa np. właśnie z ogrzewaniem , bo faktycznie dobrze by było , gdyby ktoś kumaty obliczył i zaprojektował. A o takiego trudno.

Właśnie dlatego robię to sam, liczyłem jakiś czas temu z projektu a teraz po wybudowaniu jeszcze raz, tym razem mierzyłem metrem ściany i używam nowszego programu!

Za kilka dni porównam wyniki i zobaczymy :D

Jeszcze podłogówkę muszę zaprojektować i policzyć, bo chyba jednak zrobię tą podłogówkę :roll:

Podchodziłem już raz, niestety będe potrzebował jeszcze kilka prób :oops:

Widzę, że pomimo kiepskiej pogody ciągniesz dalej :). Ja też mam stresa tylko trochę niżej :) . Własnie mi kończą murować bloczki. Dziś pogoda jako taka, ale widzę że za oknem śnieg pada :( . Ciekawe co będzie z mrozem, tego się obawiam. Niby dodaję do zaprawy zimostop (czy jakoś tak) ale zawsze wątpliwość zostaje. Z tego co piszesz też coś ci jeszcze murują. Jak twoi fachowcy zapatrują się na ujemne temperatury? Moi twierdzą że nie ma się czym przejmować. Normanie powoli siwieję już, a co będzie dalej? :roll:

U mnie murowali tylko taką ściankę nad wejściem opartą na kolumnach,parę pustaków i do tego na klej, a i jeszcze komin ale to już na zaprawie normalnej!

Mój wykonawca twierdzi że nocne przymrozki nie są problemem, jeszcze jak dodałeś coś od mrozu to nie ma się co martwić,nic się nie rozpadnie,po prostu wolniej wiąże!

Dzisiaj kończą więźbę, jest zafoliowane więc teraz na spokojnie!

Tylko nie mów że do 6 Grudnia chcesz przykryć? :wink:

Dzisiaj kończą więźbę, jest zafoliowane więc teraz na spokojnie!

Tylko nie mów że do 6 Grudnia chcesz przykryć? :wink:

A co ? Ty masz plan skończenia dachu na Mikołaja? :roll:

U mnie powinno ( mam nadzieję!) wyjść podobnie.

I okna w tym samym czasie. :o

PS .:

Ładnie zasuwasz Piczman . Gratulacje.

A co ? Ty masz plan skończenia dachu na Mikołaja?

W czwartek blacha przyjeżdża a w Piątek przychodzą kryć ,,,

Jeśli nic się nie sp.... to w Poniedziałek 1 Grudnia wkleję fotki już zakończonego dachu!

W sumie jak się cofnę do 15 Września kiedy kopaliśmy ławy :o to rzeczywiście szybko nam poszło :D

Ale rok czekania dał nam we znaki, teraz to chcemy jak najszybciej wszystko, w Marcu tynki,wcześniej przez zimę instalacja wody,elektr. i wentylacja!

W Kwietniu strop i CO!

Do Września chcemy się wprowadzić, myślę że to wystarczająco dużo czasu,nawet robiąc prawie wszystko samemu :roll:

Okna też w pierwszym tygodniu Grudnia mają już być ,ale z tym sie nie śpieszę,niech trochę przewieje ściany bo padało trochę przy więźbie !

U Ciebie stropy są jak widzę, kiedy więźba ? :wink:

Coś mi się wydaje że będzie prefabrykowana,,,

I teraz jest problem, dom zalany a chcemy się w niecały rok wprowadzić, żeby nie było problemu z wilgocią trzeba coś wymyśleć ,,,,

Ale co ?

Grzać? Czym?

Najlepszym sposobem na wilgoć jest mróz. Zabezpiecz tylko okna przed nawiewaniem śniegu. Możesz to zrobić też jak będą już okna - pouchylaj okna (zrób solidny przeciąg w domu i wilgoć w szybkim tempie zniknie z domu. Żeby grzać w domu musiałbyś najpierw porobić izolacje cieplne (przede wszystkim stropu) i sprawną wentylację.

Myślałem że aby wygonić wilgoć trzeba najpierw ogrzać a potem wentylować ,,,

To bez grzania też ją wywieje?

Myślałem o dmuchawie olejowej,robi wichurę w domu a "wiatr" ma z 70 stopni :wink:

Mam możliwośc pożyczenia!

Czy otworzenie okien jest konieczne kiedy połączenie ścian i dachu nie jest szczelne?

Jest tam szpara 20 cm, wolał bym nowych okien nie otwierać na zimę :-?