Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

A koledze z wioski to pomożesz? POWIEM ŻE JESTEM ZIELONY !!!

Chodzi o to czy jest możliwość tak przerobić instalację CO która jest zasilana piecem węglowym podłączonym do bojlera 150 l z jedną wężownicą aby wpiąć w to salary.

Pytanie czy będę mógł grzać tylko w okresie letnim wodę z solarów bo zawory jakieś na piec i CO będą zamknięte.

Czy będzie możliwość dogrzać np jesienią wodą ciepłą z solarów kaloryfery?

Czy w ogóle da się połaczyć CO takie z Solarami czy muszę wymienić bojler na taki z dwiema wężownicami

Czy w ogóle da się połaczyć CO takie z Solarami czy muszę wymienić bojler na taki z dwiema wężownicami

Nie ma możliwości i nie ma sensu bo zbiornik za mały.

Twoim antidotum byłby bufor, taki z 600 L z 1 wężownicą do solara i jedna wężownicą do przepływowego cwu robiony na zamówienie za ok. 2 tyś zł.

Zamykasz, otwierasz i cudujesz jak i co chcesz :)

Na ciepełko w grzejnikach jesienią bym nie liczył ,,,

PS. A na piwko to ile razy zapraszać mam? :)

• 2 weeks później...
Witam!

Korzystasz z niego non stop?

Na ile procent go wykorzystujesz, na ile wystarcza przy -20 a na ile przy +5 i czy ogólnie dalej polecasz?

Tak, korzystam cały czas.

Teraz na około 70 % ładuję, ale to z lenistwa bo mi się nie chce czekać do 22:00 aż się cały "zagotuje", z pracy wracam po 18:00 dopiero a że do pustego domu to za dużo rzeczy na głowie.

W weekendy nabijam zawsze na maxa bo mam czas.

Przy -20 wystarcza na 24 godziny a przy +5 na 2 doby z lekkim zapasem.

Polecam jeśli ma to sens tak jak w moim jak że indywidualnym przypadku :) ,,,

Piczman ile spalasz węgla za sezon.....? Liczyłeś już?

Ile spalasz na jedno załadowanie bufora?

U nas wychodzi, że dwa i pół wiaderka węgla do trzech wiaderek na dzień lub nawet dwie, albo trzy doby wystarczy... ale w trzecim dniu to już mus rozpalać w piecu. Wszystko zależne od tego jaka jest temp. na dworze.... Wiadomo im zimniej tym częściej trzeba palić...

I ciekawa jestem ile spalasz za cały rok węgla? Bo wiadomo latem też trzeba rozpalić, żeby była ciepła woda.... Ale latem wystarczy na 3 - 4 dni rozpalić....

Tamten sezon zamknął się w niecałych 2 tonach.

W tym roku mniej ale ile to się nie dowiem bo palę drewnem i brykietem.

Na załadowanie bufora idzie 20-22 kg węgla kamiennego i wystarcza to na 1-3 dni tak jak u Ciebie.

W lecie zapas miałem na tydzień, ale Ja mało ciepłej wody zużywam ogólnie.

My kupiliśmy 4 tony węgla, ale też mamy chyba większy domek o ile pamiętam.

Ogrzewamy prawie 250m2 w tym 180 użytkowej gdzie temp jest w granicach 21-23*C i puszczamy w mrozy 50m2 w garażu, tak aby było 1*C, aby woda nie zamarzła....

Już sporo zużyliśmy węgla, nie mam pojęcia ile jeszcze jest i czy wystarczy do końca sezonu. Ale przyznać też muszę , że dopiero od tygodni/dwóch mąż rozszyfrował jak palić aby nie zużywać dużo węgla i jak korzystać z bufora i jak go naładować aby wystarczał w mrozy...

Do tej pory biegaliśmy do kotłowni co 2-3 godziny dosypać do kotła.. pół wiaderka, kilka łopatek... A po co... Raz wystarczy dobrze rozpalić i zasypać węglem .

Palenie rozpoczęliśmy 3 września, bo jak wróciłam do domu to było 14*C... brrrrrrr

I od tego czasu palimy codziennie....

Budynek jest nowy i dopiero się teraz wygrzewa... i też znacznie więcej idzie energii na ogrzanie....

Mam nadzieję, że nas nie pożre to grzanie finansowo :)

Tej zimy dom schnie a to kosztuje więc nie zrażajcie się jeśli te 4 tony nie wystarczą.

Zapisuj sobie temp. zasilania i zewnętrzne, porównasz sobie to w przyszłym roku i od razu zobaczysz jak bardzo różni się sezon pierwszy od drugiego.

U mnie jak teraz 28 C zasilanie przy mrozie -20 to rok temu było 34 C !

W domu zawsze ok. 22 C .

Jest różnica?

:)

Nie Piczman... nie będę zapisywała... Wiem ile kupiłam węgla, zapamiętam ile dokupię w razie czego... Dom też miał przez spory czas nieocieplony strop.... I przez miesiąc grzania budynek też był jeszcze nieocieplony.... I widać było od razu różnicę w ogrzewaniu.

Wiem, że musi wyschnąć, wiec jakby to miały być 6 czy 8 ton węgla to i tak nie jest źle na taką powierzchnię w pierwszym roku...

Zawsze taniej niż w blokach....

• 2 weeks później...

WITAM

Wielkie dzięki za opisanie swoich dokonań na budowie tu na forum.

Przeczytałem Twój dziennik. Jestem w trakcie budowy domu.

Szukam taniego źródła ogrzewania.

Mam pytanie pisałeś „W tym roku mniej ale ile to się nie dowiem bo palę drewnem i brykietem.”

Jaki to brykiet, jaką ma wydajność energetyczna ? Gdzie go kupiłeś i jaka cena ?

Pozdrawiam z Mielca

Bogdan

U siebie kupuję tzn. w Leżajsku.

To jest brykiet z drewna sosnowego, generalnie nie polecam.

Szukaj brykietu z łuski słonecznika w formie ołówka, najlepszy pod względem wydajności z tych które próbowałem, niestety już go nie mogę dostać.

Ten, którym teraz palę to nabity bufor do 60 C workiem 20 kg, w zestawieniu z węglem to słaby wynik bo tym drugim nabijam baniak do 90 C .

Tyle że cena taka jak rok temu ( 700 zł/tona) a węgiel podrożał więc trochę niweluje różnicę.

Cenię sobie przede wszystkim czystość i znikomą ilość popiołu ( a raczej pyłu) .

W domu energooszczędnym palenie brykietem nie jest aż takie drogie ale z drugiej strony jak by ogrzewać prądem w II taryfie to koszt ogrzewania byłby podobny i poważnie zastanawiam się nad grzałami ,,,