Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co tu dużo mówić. Będzie pann zadowooloonyy :D

Jeśli będzie tak jak na rysunku to praktycznie mostek zostanie zamknięty.

Wełna i granulat nie powinny z kolei zamknąć całkowicie wentylacji murłaty.

Na ile to poprawi bilans cieplny - czas pokaże, choć przypuszczam że tego nie wyłapiesz, bo charakterystyka cieplna domu zmienia się cały czas.

Najbardziej namacalnym przykładem jest temperatura zasilania ogrzewania.

Ale spokój sumienia że wszystko zrobione - Bezcenny :D

Edytowane przez Jani_63

U mnie to raczej nie grozi, tym bardziej że murłata nie leży bezpośrednio na wieńcu bo jest podparta podkładkami, czyli "wisi" w powietrzu :)

Strych wentylowany więc powinno być ok.

Jani_63 Ja bardzo dokładny jestem, powinienem coś wyłapać hehe !

PS. Kurde zapomniałem o kratkach wentylacyjnych w podbitce, dzięki !

Jeśli masz położoną membranę wysokoparoprzepuszczalną (Sd <0,04 a najlepiej Sd <0,03) taka powierzchnia otworów wentylacyjnych powinna wystarczyć.

http://www.muratorplus.pl/technika/konstrukcje/bedy-w-budowie-poddaszy-nieuzytkowych_57026.html

Przy planowanym prze Ciebie dociepleniu wieńca, musiałbyś pozostawić szczeliny wentylacyjne pomiędzy wełną a membraną.

Ok, zdecydowałem się na 4 anemostaty fi 150 w podbitce, oczywiście zostawię też prześwit miedzy strychem a podbitką, która przecież miała być odcięta.

Żeby przyjąć 1/300 powierzchni dachu tak jak w artykule musiał bym dać ich 23 szt. !!!

Przez ostatni rok zatkałem dokładnie wszystko folią i problemu nie było z wilgocią więc powinno być ok.

Najwyżej dołożę ,,,

Witaj Piczman

Przestudiowałem twój dziennik praktycznie od A do Z i stwierdzam że to naprawdę interesująca lektura.Mamy dużo wspólnego ponieważ dużo prac w domu wykonywałeś samodzielnie tak samo jak ja.Ja teraz żałuję że nie zrobiłem sobie takich rozwiązań jak u Ciebie bo bardzo się zainteresowałem domem energooszczędnym.Ale no cóż trzeba było w miarę szybko postawić dom i nie było dużo czasu na przemyślenia.Ale do rzeczy mam pytanko odnośnie ocieplenia.Zauważyłem że robiłeś te wszystkie przeliczenia i jak sądzisz opłaca się dać 20 cm styro czy wystarczy 15(ściany mam tak jak ty z bk). Mam już kupiony 10 ale chyba dokupię jeszcze z 5 i dam 2 warstwy.Jeszcze jedno widziałem że kleiłeś na piance z jakiego powodu wychodzi taniej czy co jeśli oczywiście można wiedzieć.

P.S.

Mieszkamy niedaleko siebie tylko ja bardziej od Żołyni.