Piczman 01.02.2011 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Hehh, dzisiaj z nim o 6:30 spacerowałem przy - 10 C. To się nazywa poświęcenie czasu psu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 01.02.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Poświęcenie, obowiązek jak zwał tak zwał. Ale tej wdzięczności w postaci merdającego ogona i ufnego spojrzenia nic nie jest wstanie zastąpić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.02.2011 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Napisalibyście coś o dociepleniu wieńca a nie o psach gadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 01.02.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Mówisz i masz... Piczman dociepl wieniec !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.02.2011 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 No to przecież to robię, no nie ? Co do szczegółów to zastanawiam się czy duża będzie różnica, maksymalnie mogę go docieplić wełną o grubości ok. 15 cm. Musi wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 01.02.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Jesli to wieniec pod murłatą to nie zapomnij żeby zostawić troche miejsca na wentylacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.02.2011 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 To będzie tak niby : http://img153.imageshack.us/img153/7921/dociepleniewieca.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 01.02.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Wieniec to tylko z wódką mi się kojarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 01.02.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 To niby pustka wentylacyjna gdzieś tam jest mam rozumiec i kratki w podsibitce też... Ktoś, kiedyś pisał że przy takim ociepleniu wieńca pociła mu sie murłata co może doprowadzić do gnicia, jakoś próbował temu zaradzić ale nie wiem jak to sie skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 01.02.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 (edytowane) A co tu dużo mówić. Będzie pann zadowooloonyy Jeśli będzie tak jak na rysunku to praktycznie mostek zostanie zamknięty. Wełna i granulat nie powinny z kolei zamknąć całkowicie wentylacji murłaty. Na ile to poprawi bilans cieplny - czas pokaże, choć przypuszczam że tego nie wyłapiesz, bo charakterystyka cieplna domu zmienia się cały czas. Najbardziej namacalnym przykładem jest temperatura zasilania ogrzewania. Ale spokój sumienia że wszystko zrobione - Bezcenny Edytowane 1 Lutego 2011 przez Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.02.2011 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 U mnie to raczej nie grozi, tym bardziej że murłata nie leży bezpośrednio na wieńcu bo jest podparta podkładkami, czyli "wisi" w powietrzu Strych wentylowany więc powinno być ok. Jani_63 Ja bardzo dokładny jestem, powinienem coś wyłapać hehe ! PS. Kurde zapomniałem o kratkach wentylacyjnych w podbitce, dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.02.2011 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Doradzi ktoś jak zrobić wentylację strychu ?Tzn. ile dać "dziur" i o jakiej powierzchni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 02.02.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Jeśli masz położoną membranę wysokoparoprzepuszczalną (Sd <0,04 a najlepiej Sd <0,03) taka powierzchnia otworów wentylacyjnych powinna wystarczyć.http://www.muratorplus.pl/technika/konstrukcje/bedy-w-budowie-poddaszy-nieuzytkowych_57026.htmlPrzy planowanym prze Ciebie dociepleniu wieńca, musiałbyś pozostawić szczeliny wentylacyjne pomiędzy wełną a membraną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.02.2011 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Ok, zdecydowałem się na 4 anemostaty fi 150 w podbitce, oczywiście zostawię też prześwit miedzy strychem a podbitką, która przecież miała być odcięta.Żeby przyjąć 1/300 powierzchni dachu tak jak w artykule musiał bym dać ich 23 szt. !!!Przez ostatni rok zatkałem dokładnie wszystko folią i problemu nie było z wilgocią więc powinno być ok.Najwyżej dołożę ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEK99 03.02.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Witaj PiczmanPrzestudiowałem twój dziennik praktycznie od A do Z i stwierdzam że to naprawdę interesująca lektura.Mamy dużo wspólnego ponieważ dużo prac w domu wykonywałeś samodzielnie tak samo jak ja.Ja teraz żałuję że nie zrobiłem sobie takich rozwiązań jak u Ciebie bo bardzo się zainteresowałem domem energooszczędnym.Ale no cóż trzeba było w miarę szybko postawić dom i nie było dużo czasu na przemyślenia.Ale do rzeczy mam pytanko odnośnie ocieplenia.Zauważyłem że robiłeś te wszystkie przeliczenia i jak sądzisz opłaca się dać 20 cm styro czy wystarczy 15(ściany mam tak jak ty z bk). Mam już kupiony 10 ale chyba dokupię jeszcze z 5 i dam 2 warstwy.Jeszcze jedno widziałem że kleiłeś na piance z jakiego powodu wychodzi taniej czy co jeśli oczywiście można wiedzieć.P.S.Mieszkamy niedaleko siebie tylko ja bardziej od Żołyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.02.2011 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Jeśli masz wentylacje grawitacyjną i do 30 cm ocieplenia w dachu/stropie to nie ma sensu dawać 20 cm. Lepiej dołożyć 5 cm w dach a na ścianie zostawić 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEK99 04.02.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Wentylacje mam grawitacyjną a strop betonowy i na to 16 ocieplenia ale to skosy a strop nad parterem na razie bez ocieplenia (góra nie wykończona) chodziło mi o samo ocieplenie ścian to pewnie nie będę dokupywał tej 5 i zrobię samą 10. A jak z pianką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.02.2011 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Pianka ma swoje wady i zalety.Trzeba uważać bo trudniej się tym robi a i z 5 pistoletów zużyłem.Trafiłem też na kilka sztuk, które były wadliwe .Ale zdecydowanie mocniej trzyma i dość czysto się robi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEK99 04.02.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 A przeliczałeś jak cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.02.2011 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Chyba pianka lekko drożej, wliczając te pistolety nieco bardziej Zaopatrz się w czyścik do pistoletu, Ja się o nim dowiedziałem dopiero pod koniec przygody z klejeniem a na prawdę bardzo dobrze działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts