Piczman 14.02.2011 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Jak wybierałem reku to brałem pod uwagę gabaryty i cenę, chciałem coś małego i taniego z dobrym wymiennikiem ( czyt. przeciwprądowym) .Co do schematu to raczej go tam nie będzie, to będzie bardziej w formie opowiadania jak to mi GWC ładnie działa i jakie daje efekty.Jak dobrze pamiętam to wklejałem gdzieś na forum, wystarczy poszukać .A dla leniwych : pisać, wkleję jeszcze raz.GWC pracuje tylko kiedy powietrze nawiewane ma poniżej 0 C i powyżej 25 C .Steruje tym rozdzielnica z 2 termostatami i kilkoma stycznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 15.02.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) Przeczytałem Twój cały dziennik i komentarze. I muszę przyznać że jestem zaskoczony i to tym bardziej że mieszkam naprawdę niedaleko. Pomiędzy mną a Twoim sprzedawcą działki stoją dwa domki. Ja mieszkam w tej piętrówce z czerwonych pustaków. Mam ambitny plan przeróbki tego domku na bardziej energooszczędny. W zeszłym roku w sierpniu wkopałem żwirowca i zainstalowałem WM. Rekuperator wziąłem z Pro-Vent'u Geo600. Zaciekawił mnie Twój bufor. Traktowałeś go ciśnieniem i jakim?Dałeś mi do myślenia bo mam dwa zbiorniki do solarów z hydroforów z wykręconą wężownicą w środku a chętnie bym to zmienił na jeden większy.Pozdrawiam i gratuluje domku.Krzysiek Edytowane 16 Lutego 2011 przez krzy27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.02.2011 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Hej ! Robiłem próbę ciśnieniową powietrzem, nie pamiętam ile było ale chyba nie więcej niż 3-4 Bary. Chodzi to drugi rok, na razie jest OK. Szkoda że wcześniej nie napisałeś, zobaczył bym jak się żwirowca robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 16.02.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Szkoda że wcześniej nie napisałeś, zobaczył bym jak się żwirowca robi Jeszcze nic straconego. Mam zdjęcia i trochę kamyczków na pokaz. U mnie również Mirek kopał. Dołek wzbudzał takie zainteresowanie że nawet wśród widowni widziałem ludzi z okolic kościoła. Tamten rok był wyjątkowo mokry i trochu psuł mi plany z wykopem. Tobie też dał się we znaki. Ostatecznie wyszło na styk przed kolejnymi opadami. Z racji bliższego sąsiedztwa myślę że będzie sposobność na wymianę doświadczeń. Net z radiówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.02.2011 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 W domu nie mam, ta radiówka od Dominika nie hulała, TP SA odmówiła podłączenia i jeszcze się zastanawiam co zrobić. Sąsiadce Play chodzi bezprzewodowy, w ten weekend będę testował u siebie i jak pójdzie to kupię. Póki co tylko w pracy online ,,, Teraz mam mały kłopot z kompem i studniówka mi wisi na włosku więc odezwę się jak sie z tym uporam i piwko wypijemy. PS. Nie wiem czy wiesz ale kilkaset metrów w stronę kościoła masz podobny domek z buforem i podobnymi rozwiązaniami , w ostatnią Niedzielę była sprawdzić jak działa Maćka B. znasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 16.02.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 PS. Nie wiem czy wiesz ale kilkaset metrów w stronę kościoła masz podobny domek z buforem i podobnymi rozwiązaniami , w ostatnią Niedzielę była sprawdzić jak działa Maćka B. znasz ? Jak się nie mylę chodzi o mojego kumpla i kumpele (Tereskę) z podstawówki. Raz się zapowiedział że wpadnie wentylacje zobaczyć. Puki co podłogówki nie planuje. Posadzki już dawno wylane i panele poukładane (jeszcze z tych na klej). Dołożyłem jedynie kociołek z podajnikiem a myślę nad wymianą okien i docieplaniu. Z buforem zainteresowało mnie to że Twój sposób może być dla mnie zbawienny. Aby wstawić tam gdzie chce muszę mieć średnice 700 i wysokość 1800 aby w razie czego bezproblemowo wypionować. Daje to około 700L ale myślę raczej o CWU z podwójną wężownicą w tej sytuacji. Z tą radiówką to potrzebował bym więcej informacji. Może mógłbym sprawę ruszyć. Trochu tam pomagam. Odległość nie jest specjalnie uciążliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.02.2011 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Dominet odpuściłem, nawet mnie nie namawiaj Co do tej podwójnej wężownicy to o co chodzi? Boisz się wydajności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 16.02.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Co do tej podwójnej wężownicy to o co chodzi? Boisz się wydajności ? Solary + piec czyli typowy zbiornik CWU z dwiema wężownicami jedna nad drugą. Tam gdzie widzę dla niego miejsce są drzwi z światłem lekko ponad 700. Wymienialiśmy już rurę ciepłej wody z ocynku na miedź ø15 bez cyrkulacji. Miejsce docelowe skróci drogę ciepłej wody o połowę. Dodatkowo mógłbym pokombinować z odzyskiem ciepła ze ścieków. W tym roku planuje obciąć balkony i wymienić okna. Ty dałeś w izolację a ja ciągle nad tym się zastanawiam. Jest tematu na dyskusje. Preferujesz perłe? Namawiać Cię usilnie na sieć nie będę. Daje spokój. PS. Dziś wracając z pracy zwolniłem nieco i podziwiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 16.02.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Że się wtrącę.Tą drugą wężownicę chcesz podłączyć do kotła czy dla potrzeb CWU, bo z tekstu jasno nie wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 16.02.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Do kotła. A woda w zbiorniku na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 16.02.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 To nie za szczęśliwszy układ.Stała wymiana wody znacznie skróci żywot bufora w takim rozwiązaniu. Anoda magnezowa będzie ten proces spowalniała, ale zatrzymać go całkowicie nie zatrzyma.Ideą długowieczności bufora jest w miarę stały zład, który po odgazowaniu jest zobojętniony chemicznie i nie powoduje korodowania.Pomyśli nad wykorzystaniem drugiej wężownicy do grzania przepływowego CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 16.02.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Tak podejrzewałem że robię coś nie tak skoro takie pytanie. Bardziej obawiałem się że na każdy bar nadciśnienia siła nacisku na dekle wyniosłaby ponad 4t. A jakbyś patrzył na układ jak u Piczmana z dodatkową wężownicą na solar do połowy wysokości. Powyżej tej wężownicy powrót na piec a zasilanie przez dodatkową pompkę od góry. Na piecu nastawę dla CWU mam 35°C do 60°C. Bufor taki traktowałbym tylko na potrzeby ciepłej wody. Tak przy okazji jeden serwisant opowiadał mi o swoim układzie z buforem i dość ciekawy ma piec na drewno. Usadawia się go jakby w kanale tak aby górny dekiel mieć na wysokości pasa. Najlepsze jest to że załadować go można grubym pniakiem jak i drobnym peletem.http://www.lieberherr.com/177/Energietechnik/Heizkessel_SH_1_bis_4.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 16.02.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 700l zasobnik CWU? Rozumiem że wolność Tomku w swoim domku, ale po co? W takim układzie jak chcesz to zrobić to trochę przerost formy nad treścią. Zaprzęgnij ten bufor do pracy, niech się nieopierdziela Dokładając na przykład jeden, dwa panele solarne (trzeba by dokładnie przeliczyć) będziesz mógł go wykorzystać do wspomagania CO, szczególnie na początku i na końcu sezonu grzewczego. Ale nie zaśmiecajmy Piczmanowi wątku. Proponuję dyskusję przenieś do wątku o buforach http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.02.2011 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Też myślę że bez sensu, typowy zbiornik buforowy z wężownicą do CWU a nie ogromny zbiornik CWU z wężownicą CO Ta od solara akurat dobrze w obu przypadkach . PS. Gdzie pracujesz? Sokołów?Rzeszów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 17.02.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Pracuje w Rzeszowie. Toście mnie nawrócili na spółkę z Jani_63. Zaczynam widzieć plusy. Zabieram się za lekturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb318is 20.02.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Bardz ładną masz podbitke, ładnie oświetloną. Jaką ma szerokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.02.2011 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Bardz ładną masz podbitke, ładnie oświetloną. Jaką ma szerokość? Dziękuje Szerokość nie wyszła idealnie równa, 70-75 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 22.02.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Witam Tym razem mam pytania dotyczące pieca, jakia jest Twoja opinia o nim? -czy ma wystarczającą moc wg Ciebie -czy dolnospalający piec to dobre rozwiązanie -czy da sie w nim palić ekologicznie i ekonomicznie, no i czy Ci dymi z komina... -jaki najwiekszy czas wypracowałeś między załadunkami paliwa -czy palenie drewnem w 70% to dobry pomysł w tym piecu -czy wydyma z komory podczas załadunku Generalnie przyjmę wszystkie wnioski i opinie dotyczące tego pieca. Mam jeszcze troche czasu zanim dokonam zakupu pieca ale chciałbym żeby to była decyzja przemyślana i poparta opiniami innych stąd moje pytania. Jak narazie jeden plus tego pieca to gabaryty, reszta w Twoich rękach(opini)... Dzieki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.02.2011 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 kocioł niby OK ale ma kilka wad dla których chętnie oddał bym go komuś za stówkę i kupił inny.Moc ok.Dolne spalanie super sprawa ale nie w moim przypadku i każdym gdzie występuje bufor i nie potrzeba zmniejszania/dopasowywania mocy .Palenie drewnem to masakra, węglem też.Ogólnie nie da się go w miarę wygodnie użytkować.Zła konstrukcja sprawia że ten ładny i solidny kocioł jest gorszy od takiego spawanego w garażu. Nie polecam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 23.02.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Wow, dzięki! Co byś teraz wybrał? Jakieś podpowiedzi dla stojącego przed kupnem pieca.Wolałbyś jakiegoś górniaka? Moje typy to np. Logica, Kostrzewa (troche drogie) i Seko, Ogniwo (bardziej przystępne cenowo). Kiedyś myślałem o Sasie ale szwagier ostatnio zapodał sobie taki i miałem okazje zobaczyć jak sie w nim pali i mi przeszlo bo piec 17kw uwt a do gardła trzeba wsypac jakby miał ze 28kw. Myślałem że właśnie dolniak pasuje do bufora. Tu trochę info o Twoim piecu:http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/352-junkers-supraclass-lub-dakon-dor12/page__st__20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts