HenoK 23.11.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Piczman napisał: Myślałem że aby wygonić wilgoć trzeba najpierw ogrzać a potem wentylować ,,, To bez grzania też ją wywieje? Myślałem o dmuchawie olejowej,robi wichurę w domu a "wiatr" ma z 70 stopni Mam możliwośc pożyczenia! Czy otworzenie okien jest konieczne kiedy połączenie ścian i dachu nie jest szczelne? Jest tam szpara 20 cm, wolał bym nowych okien nie otwierać na zimę Grzać będzie ci grunt . Mróz zrobi swoje. Jeżeli nie masz jeszcze uszczelnionego dachu, to oczywiście okien nie musisz otwierać. Ważne, żeby nowa wilgoć i śnieg nie maił dostępu do wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 23.11.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Piczman napisał: U Ciebie stropy są jak widzę, kiedy więźba ? Coś mi się wydaje że będzie prefabrykowana,,, Więźba już jest ! Tylko zdjęć jakoś się nie ułożyło jeszcze wrzucić Więźba tradycyjna. Może gdybym parterówkę stawiał... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 23.11.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 HenoK napisał: Najlepszym sposobem na wilgoć jest mróz. Zabezpiecz tylko okna przed nawiewaniem śniegu. Możesz to zrobić też jak będą już okna - pouchylaj okna (zrób solidny przeciąg w domu i wilgoć w szybkim tempie zniknie z domu. Żeby grzać w domu musiałbyś najpierw porobić izolacje cieplne (przede wszystkim stropu) i sprawną wentylację. Henok ale przy założeniu , że dom jest ocieplony to żeby wysuszyć dom poza przeciągiem warto chyba ogrzewać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.11.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 piotr.nowy napisał: HenoK napisał: Najlepszym sposobem na wilgoć jest mróz. Zabezpiecz tylko okna przed nawiewaniem śniegu. Możesz to zrobić też jak będą już okna - pouchylaj okna (zrób solidny przeciąg w domu i wilgoć w szybkim tempie zniknie z domu. Żeby grzać w domu musiałbyś najpierw porobić izolacje cieplne (przede wszystkim stropu) i sprawną wentylację. Henok ale przy założeniu , że dom jest ocieplony to żeby wysuszyć dom poza przeciągiem warto chyba ogrzewać ?Oczywiście, że tak. Napisałem o "wymrażaniu domu" widząc stan w jakim jest dom Piczmana. Jeżeli dom ociepli, zabezpieczy izolację cieplną przed wnikaniem wilgoci (paroizolacja izolacji cieplnej stropu lub dachu), to usuniecie wilgoci będzie przebiegało dużo szybciej przy ogrzewaniu i intensywnej wentylacji. Dobrym rozwiązaniem jest też zastosowanie osuszacza (jego rolę może też spełniać klimatyzator). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 25.11.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Witaj Picznam.Jak pamietam (pisales gdzies na forum) myślales o gwc wodny 1. w dzienniku wyczytalem ze decydujesz sie na dospel z nagrzewnicą wodną. czy to oznacza ze recygnujesz z gwc? czy masz zamiar korzystać w obu rozwiązań? powodzenia z budową i dodatnich temperaturpozdrawiam Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.11.2008 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Kurde powiadomień nie dostałem a tu tyle wpisów Cytat ak pamietam (pisales gdzies na forum) myślales o gwc wodny 1. w dzienniku wyczytalem ze decydujesz sie na dospel z nagrzewnicą wodną. czy to oznacza ze recygnujesz z gwc? czy masz zamiar korzystać w obu rozwiązań? Dobre pytanie Prawdopodobnie tak, GWC będzie chodziło tak jak zapodam na sterowniku, nagrzewnica wonda z kolei jest tak przy okazji, wolałem to niż grzałkę elektr. Podłączę i ustawię na termostacie 19 stopni, jak będzie sie w piecu paliło to dogrzeje, ale nie zamierzam za często palić ,,, Tak czy siak, Reku + GWC a nagrzewnica wodna na doczepkę Jak bym myślał o dogrzewaniu powietrza wentylowanego to bym tą nagrzewnicę z GWC podpiął do CO, nie zrobię tak z wiadomych względów,było o tym! Cytat Jeżeli dom ociepli, zabezpieczy izolację cieplną przed wnikaniem wilgoci (paroizolacja izolacji cieplnej stropu lub dachu), to usuniecie wilgoci będzie przebiegało dużo szybciej przy ogrzewaniu i intensywnej wentylacji. Chciałem docieplić,grzać i wentylować, niestety przedłużyło się rozpoczęcie budowy i plany szlag trafił Może to i lepiej ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 28.11.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Piczman napisał: Chciałem docieplić,grzać i wentylować, niestety przedłużyło się rozpoczęcie budowy i plany szlag trafił E... tam "szlag trafił" ! Ponoć zima odwołana więc spoko zdążysz ( i ja też ) ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 01.12.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witam, Podglądam Ciepłe domki, też taki projekt mamy i zamierzam Wam kibicować. Czekam na ciąg dalszy.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 02.12.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Piczman napisał: Tak czy siak, Reku + GWC a nagrzewnica wodna na doczepkę Jak zamierzasz rozwiązać sterowanie gwc. Czy jeżeli pompka od gwc nie bedzie pracowala nadal powietrze będzie plynęlo przez nagrzewnicę? U siebie tez zamierzam zastosować wodny1. Jest juz nawet wstępna koncepcja. Pozdrawiam Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.12.2008 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Cytat Czy jeżeli pompka od gwc nie bedzie pracowala nadal powietrze będzie plynęlo przez nagrzewnicę? Cały czas powietrze będzie przechodzić przez nagrzewnicę GWC, tutaj Bypass nie ma sensu,no chyba że dla okresów przejściowych kiedy przez dłuższy czas nie będzie chodzić ! Nawet o tym nie myślałem, niedługo będe klecił wentylację więc pomyślę o tym! A pompka będzie chodziła sterowana termostatem Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 05.12.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Mam pytanko odnośnie montażu okien. Te kątowniki to jakieś "systemowe" rozwiązanie montażu czy też "adaptacja" ogólnobudowlana ? Teves Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.12.2008 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 To jest montaż w warstwie ocieplenia, kątowniki normalne, znajdyiesz w każdym sklepie Co si okazało za bardzo usztywniają okno i musiałem odkręcić po bokach i zostawić na samych dyblach ( albo kotwach, mylą mi się ) ! Pewniej jest zamontować w ścianie, z licem muru jeśli przewidziane jest grube ocieplenie Ja zaryzykowałem i za kilka lat się dowiem czy wszystko Oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 12.12.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 mam pare pytań 1. czy okap będzie podłączony pod rekuperator ? 2. jaką warstwę styropianu dasz na ściany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.12.2008 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Witaj ! 1. Nie,,, okap będzie służył jako pochłaniacz,to co wciągnie oczyści z tłuszczu i zapachu ( filtr węglowy) wypuści do kuchni z powrotem!Topiero to oczyszczone powietrze wciągnie reku.2. 20 cm styropianu,zwykły EPS 70 fasadowy Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 13.12.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 z takim ociepleniem i z rekuperatorem to będzie bardzo nowoczesny ciepły domek a czym chcesz ogrzewać dom ? i czym rozprowadzać ciepło, kaloryfery, podłogówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.12.2008 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Piec będzie na wszystko i to On jest sprawcą wszystkich moich rozterek jeśli chodzi o ogrzewanie Chciałem mieć podłogowe na całości, teraz myślę że grzejniki będą wygodniejsze! Podłogówka głównie powinna przynosić oszczędności a w przypadku pieca węglowego to żadna oszczędność, poza tym problem niskiej temperatury na zasilaniu,stałocieplność i parę innych problemów! Koszt iwestycji WIEKSZY,oszczędności ZERO,kłopotu WIECEJ Wszystko się da,nawet i podłogowe z piecem "na wszystko" ale czasem to nie ma sensu Póki co żadnej decyzji nie podjąłem, czytam,myślę i mam nadzieje że uda się zbudować ciepły i nowoczesny dom nawet bez podłogówki Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 13.12.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 hmmm, tak pomyślałem nad tym i wiesz, skoro masz, tzn będziesz miał dom porządnie ocieplony to po co Ci piec na wszystko? z jednej strony można mieć kominek w salonie który ogrzeje nam dom, a dodatkowo piece gazowy, przy tak małym zapotrzebowaniu na ciepło rachunki będą bardzo niskie. taki piecyk np. kondensacyjny z zamknięta komorą spalania, można by nim ogrzewać i wodę użyteczną (co jest tańsze od elektrycznego ogrzewania). Teraz pytanie w jaki sposób rozprowadzić ciepło, kaloryfery szybciej nagrzewają pomieszczenie, za to podłogówka jest niewidoczna, pracuje na niższej temperaturze, przez co są niższe koszty ogrzewania, niż w przypadku kaloryferów, za to wolniejsze jest nagrzewanie pomieszczenia i wolniejsze jego stygnięcie. Moim zdaniem warto by się zastanowić na innym sposobem ogrzania bo wiadomo, piec na wszystko wymaga dużo więcej obsługi i miejsca na składowanie wszystkiego i na sam piec, natomiast taki gazowy piecyk można zawiesić na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.12.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 lucascom napisał: hmmm, tak pomyślałem nad tym i wiesz, skoro masz, tzn będziesz miał dom porządnie ocieplony to po co Ci piec na wszystko? z jednej strony można mieć kominek w salonie który ogrzeje nam dom, a dodatkowo piece gazowy, przy tak małym zapotrzebowaniu na ciepło rachunki będą bardzo niskie. taki piecyk np. kondensacyjny z zamknięta komorą spalania, można by nim ogrzewać i wodę użyteczną (co jest tańsze od elektrycznego ogrzewania). Teraz pytanie w jaki sposób rozprowadzić ciepło, kaloryfery szybciej nagrzewają pomieszczenie, za to podłogówka jest niewidoczna, pracuje na niższej temperaturze, przez co są niższe koszty ogrzewania, niż w przypadku kaloryferów, za to wolniejsze jest nagrzewanie pomieszczenia i wolniejsze jego stygnięcie. Moim zdaniem warto by się zastanowić na innym sposobem ogrzania bo wiadomo, piec na wszystko wymaga dużo więcej obsługi i miejsca na składowanie wszystkiego i na sam piec, natomiast taki gazowy piecyk można zawiesić na ścianie Wszystko byłoby OK, tylko przeczytaj to : http://forum.muratordom.pl/post2351729.htm#2351729 Cytat 2. Ogrzewanie podłogowe na całości (piec gazowy albo węglowy z automatyką , jeszcze nie wiem bo nie ma gazu w okolicy:( ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.12.2008 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 lucascom wszystko co piszesz to idealny pomysł do mojego domu ale ,,, No właśnie ten gaz, w tej chwili to już wiem na pewno że go nie będzie a z butli to już pomyłka,wolał bym prąd Tak jak wspomniał HenoK gaziu nie ma i nie będzie Miałem do tego pieca "na wszystko" robic bufor ale pomierzyłem kotłownie i po prostu nie mam na niego miejsca, tak więc pomysł na dziś to prosty i tani układ otwarty z jedną pompką, grzejnikami i zaworami termostatycznymi ! Nic innego co by było sensowne,tanie w inwestycji i tanie w użytkowaniu nie przychodzi mi do głowy. Mogę jedynie postarać się o piec,do którego będzie trzeba zaglądać co ok. 8 godzin i wgląd w salonie na temp. zasilanie żeby kontrolować bez wychodzenia z części mieszkalnej domu! Ehh ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 14.12.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 a tego że gazu nie ma nie zauważyłem nie przeczytałem dokładnie wszystkiego to masz racje, stawianie na zewnątrz zbiornika na gaz troszkę szkoda kasy i wymaga trochę zachodu ewentualnie jeśli w przyszłości miał by pojawić się gaz zawsze można przerobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts