Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

Piczman napisał:
Myślałem że aby wygonić wilgoć trzeba najpierw ogrzać a potem wentylować ,,,

To bez grzania też ją wywieje?

Myślałem o dmuchawie olejowej,robi wichurę w domu a "wiatr" ma z 70 stopni :wink:

Mam możliwośc pożyczenia!

Czy otworzenie okien jest konieczne kiedy połączenie ścian i dachu nie jest szczelne?

Jest tam szpara 20 cm, wolał bym nowych okien nie otwierać na zimę :-?

Grzać będzie ci grunt :). Mróz zrobi swoje. Jeżeli nie masz jeszcze uszczelnionego dachu, to oczywiście okien nie musisz otwierać. Ważne, żeby nowa wilgoć i śnieg nie maił dostępu do wnętrza.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

HenoK napisał:
Najlepszym sposobem na wilgoć jest mróz. Zabezpiecz tylko okna przed nawiewaniem śniegu. Możesz to zrobić też jak będą już okna - pouchylaj okna (zrób solidny przeciąg w domu i wilgoć w szybkim tempie zniknie z domu. Żeby grzać w domu musiałbyś najpierw porobić izolacje cieplne (przede wszystkim stropu) i sprawną wentylację.

Henok ale przy założeniu , że dom jest ocieplony to żeby wysuszyć dom poza przeciągiem warto chyba ogrzewać ?

piotr.nowy napisał:
  HenoK napisał:
Najlepszym sposobem na wilgoć jest mróz. Zabezpiecz tylko okna przed nawiewaniem śniegu. Możesz to zrobić też jak będą już okna - pouchylaj okna (zrób solidny przeciąg w domu i wilgoć w szybkim tempie zniknie z domu. Żeby grzać w domu musiałbyś najpierw porobić izolacje cieplne (przede wszystkim stropu) i sprawną wentylację.

Henok ale przy założeniu , że dom jest ocieplony to żeby wysuszyć dom poza przeciągiem warto chyba ogrzewać ?

Oczywiście, że tak. Napisałem o "wymrażaniu domu" widząc stan w jakim jest dom Piczmana. Jeżeli dom ociepli, zabezpieczy izolację cieplną przed wnikaniem wilgoci (paroizolacja izolacji cieplnej stropu lub dachu), to usuniecie wilgoci będzie przebiegało dużo szybciej przy ogrzewaniu i intensywnej wentylacji. Dobrym rozwiązaniem jest też zastosowanie osuszacza (jego rolę może też spełniać klimatyzator).

Witaj Picznam.

Jak pamietam (pisales gdzies na forum) myślales o gwc wodny 1. w dzienniku wyczytalem ze decydujesz sie na dospel z nagrzewnicą wodną. czy to oznacza ze recygnujesz z gwc? czy masz zamiar korzystać w obu rozwiązań?

powodzenia z budową i dodatnich temperatur

pozdrawiam Michal

Kurde powiadomień nie dostałem a tu tyle wpisów :oops:

Cytat
ak pamietam (pisales gdzies na forum) myślales o gwc wodny 1. w dzienniku wyczytalem ze decydujesz sie na dospel z nagrzewnicą wodną. czy to oznacza ze recygnujesz z gwc? czy masz zamiar korzystać w obu rozwiązań?

Dobre pytanie :roll:

Prawdopodobnie tak, GWC będzie chodziło tak jak zapodam na sterowniku, nagrzewnica wonda z kolei jest tak przy okazji, wolałem to niż grzałkę elektr.

Podłączę i ustawię na termostacie 19 stopni, jak będzie sie w piecu paliło to dogrzeje, ale nie zamierzam za często palić ,,,

Tak czy siak, Reku + GWC a nagrzewnica wodna na doczepkę :wink:

Jak bym myślał o dogrzewaniu powietrza wentylowanego to bym tą nagrzewnicę z GWC podpiął do CO, nie zrobię tak z wiadomych względów,było o tym!

Cytat
Jeżeli dom ociepli, zabezpieczy izolację cieplną przed wnikaniem wilgoci (paroizolacja izolacji cieplnej stropu lub dachu), to usuniecie wilgoci będzie przebiegało dużo szybciej przy ogrzewaniu i intensywnej wentylacji.

Chciałem docieplić,grzać i wentylować, niestety przedłużyło się rozpoczęcie budowy i plany szlag trafił :evil:

Może to i lepiej ,,, :roll:

Piczman napisał:

Tak czy siak, Reku + GWC a nagrzewnica wodna na doczepkę

Jak zamierzasz rozwiązać sterowanie gwc. Czy jeżeli pompka od gwc nie bedzie pracowala nadal powietrze będzie plynęlo przez nagrzewnicę?

U siebie tez zamierzam zastosować wodny1. Jest juz nawet wstępna koncepcja.

Pozdrawiam

Michal

Cytat
Czy jeżeli pompka od gwc nie bedzie pracowala nadal powietrze będzie plynęlo przez nagrzewnicę?

Cały czas powietrze będzie przechodzić przez nagrzewnicę GWC, tutaj Bypass nie ma sensu,no chyba że dla okresów przejściowych kiedy przez dłuższy czas nie będzie chodzić !

Nawet o tym nie myślałem, niedługo będe klecił wentylację więc pomyślę o tym!

A pompka będzie chodziła sterowana termostatem :wink:

Pozdr.

To jest montaż w warstwie ocieplenia, kątowniki normalne, znajdyiesz w każdym sklepie :wink:

Co si okazało za bardzo usztywniają okno i musiałem odkręcić po bokach i zostawić na samych dyblach ( albo kotwach, mylą mi się :roll: ) !

Pewniej jest zamontować w ścianie, z licem muru jeśli przewidziane jest grube ocieplenie :roll:

Ja zaryzykowałem i za kilka lat się dowiem czy wszystko Oki :-?

Witaj !

1. Nie,,, okap będzie służył jako pochłaniacz,to co wciągnie oczyści z tłuszczu i zapachu ( filtr węglowy) wypuści do kuchni z powrotem!

Topiero to oczyszczone powietrze wciągnie reku.

2. 20 cm styropianu,zwykły EPS 70 fasadowy

Pozdr.

Piec będzie na wszystko i to On jest sprawcą wszystkich moich rozterek jeśli chodzi o ogrzewanie :-?

Chciałem mieć podłogowe na całości, teraz myślę że grzejniki będą wygodniejsze!

Podłogówka głównie powinna przynosić oszczędności a w przypadku pieca węglowego to żadna oszczędność, poza tym problem niskiej temperatury na zasilaniu,stałocieplność i parę innych problemów!

Koszt iwestycji WIEKSZY,oszczędności ZERO,kłopotu WIECEJ :evil:

Wszystko się da,nawet i podłogowe z piecem "na wszystko" ale czasem to nie ma sensu :(

Póki co żadnej decyzji nie podjąłem, czytam,myślę i mam nadzieje że uda się zbudować ciepły i nowoczesny dom nawet bez podłogówki :roll:

Pozdrawiam!

hmmm, tak pomyślałem nad tym i wiesz, skoro masz, tzn będziesz miał dom porządnie ocieplony to po co Ci piec na wszystko? z jednej strony można mieć kominek w salonie który ogrzeje nam dom, a dodatkowo piece gazowy, przy tak małym zapotrzebowaniu na ciepło rachunki będą bardzo niskie. taki piecyk np. kondensacyjny z zamknięta komorą spalania, można by nim ogrzewać i wodę użyteczną (co jest tańsze od elektrycznego ogrzewania). Teraz pytanie w jaki sposób rozprowadzić ciepło, kaloryfery szybciej nagrzewają pomieszczenie, za to podłogówka jest niewidoczna, pracuje na niższej temperaturze, przez co są niższe koszty ogrzewania, niż w przypadku kaloryferów, za to wolniejsze jest nagrzewanie pomieszczenia i wolniejsze jego stygnięcie.

Moim zdaniem warto by się zastanowić na innym sposobem ogrzania bo wiadomo, piec na wszystko wymaga dużo więcej obsługi i miejsca na składowanie wszystkiego i na sam piec, natomiast taki gazowy piecyk można zawiesić na ścianie :)

lucascom napisał:
hmmm, tak pomyślałem nad tym i wiesz, skoro masz, tzn będziesz miał dom porządnie ocieplony to po co Ci piec na wszystko? z jednej strony można mieć kominek w salonie który ogrzeje nam dom, a dodatkowo piece gazowy, przy tak małym zapotrzebowaniu na ciepło rachunki będą bardzo niskie. taki piecyk np. kondensacyjny z zamknięta komorą spalania, można by nim ogrzewać i wodę użyteczną (co jest tańsze od elektrycznego ogrzewania). Teraz pytanie w jaki sposób rozprowadzić ciepło, kaloryfery szybciej nagrzewają pomieszczenie, za to podłogówka jest niewidoczna, pracuje na niższej temperaturze, przez co są niższe koszty ogrzewania, niż w przypadku kaloryferów, za to wolniejsze jest nagrzewanie pomieszczenia i wolniejsze jego stygnięcie.

Moim zdaniem warto by się zastanowić na innym sposobem ogrzania bo wiadomo, piec na wszystko wymaga dużo więcej obsługi i miejsca na składowanie wszystkiego i na sam piec, natomiast taki gazowy piecyk można zawiesić na ścianie :)

Wszystko byłoby OK, tylko przeczytaj to :

http://forum.muratordom.pl/post2351729.htm#2351729

Cytat
2. Ogrzewanie podłogowe na całości (piec gazowy albo węglowy z automatyką , jeszcze nie wiem bo nie ma gazu w okolicy:( )

lucascom wszystko co piszesz to idealny pomysł do mojego domu ale ,,,

No właśnie ten gaz, w tej chwili to już wiem na pewno że go nie będzie a z butli to już pomyłka,wolał bym prąd :roll:

Tak jak wspomniał HenoK gaziu nie ma i nie będzie :evil:

Miałem do tego pieca "na wszystko" robic bufor ale pomierzyłem kotłownie i po prostu nie mam na niego miejsca, tak więc pomysł na dziś to prosty i tani układ otwarty z jedną pompką, grzejnikami i zaworami termostatycznymi !

Nic innego co by było sensowne,tanie w inwestycji i tanie w użytkowaniu nie przychodzi mi do głowy.

Mogę jedynie postarać się o piec,do którego będzie trzeba zaglądać co ok. 8 godzin i wgląd w salonie na temp. zasilanie żeby kontrolować bez wychodzenia z części mieszkalnej domu!

Ehh ,,,