Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!!! Proszę kolegę piczman aby opisał swoja automatykę centralnego ogrzewania bo mam podobne rozwiązanie piec górnego spalania z buforem 1000 l i podłogówka .

Między kotłem a buforem jest tylko sterownik termostatyczny przylgowy do obiegu pompy.

Między buforem a podłogówką jest zawór mieszający 3-drogowy którym kręci sterownik pogodowy, pompa chodzi cały czas a zmienia się tylko temp. zasilania .

Ta jest zależna od potrzeb czyli od tego ile jest na zewnątrz .

• 2 weeks później...

Witam

Mam pytanko, bo nie napisałes.

1. Jakie naczynie zbiorcze masz w instalacji bufora i czy z przeponą?

2. W końcu masz 3 rzędową czy 6 rzędową nagrzewnice, bo na fotkach które kiedys mi przesłałeś chyba było napisane 6. Po zapytaniu juwentu dostałem ofertę na 850pln netto :o:O. 100% wiecej niż ty wydałeś:(. Wydaje mi się że różnica dwóch lat na to nei wpłynęła. Zapewniają że

NLW G12/2,4/CA-24x24/VI/2-V-L-15 850,00

Nagrzewnica o mocy przy parametrach woda + 35% glikolu = 2,05kW.(7/5C)

Podgrzewa 250m3/h powietrza od -20C do +1C.

Opory przepływu powietrza 40Pa

Opory przepływu cieczy 27kPa

Ilosc cieczy 1m3/h

Zastanawia mnie ta dospeloska NW-1 ma moc 2,37 ale przy zasilaniu 50st.C jak dobrze pamiętam nei wiem jakie ma to przełożenie przy zasilaniu 5st. wydawało mi się że moc nie powinna się znacząco zmieniać acha przepływ ma 350m3/h.

chciałem podpiąć to do bringa large:).

Pozdrawiam.

Wszystko się zgadza, juwent podniósł ceny o ok. 100 % .

Dlatego teraz kupuję nagrzewnice Promont, bez dopłaty robią króćce przyłączeniowe na kanały wentylacyjne i tackę ociekową w cenie .

W instalacji CO mam naczynie wzbiorcze bo to układ otwarty, pojemności nie pamiętam ale jest za małe :)

Moja nagrzewnica ma 6 rzędów .

:) masz jakoś to ocieplone na stryszku, jaka grubość? z tego co pamiętam to potrzebny jest zbiornik ponad 100l na naczynie:d. Dzięki za odp.

Sporo rodzajó nagrzewnic mają, mozna wiedzieć jaki typ wziąłbyś do tego brinka larga - ma wydatek 300/400 m3/h

Edytowane przez madric

Owinięte jest 10 cm wełną .

Jeśli poziom wody miałby nie spaść poniżej naczynia wzbiorczego to pojemność musiała by być duża.

U mnie to naczynie niewiele robi, układ mi się nie zapowietrza dzięki temu że króćce zasilania bufora nie są na samym szczycie baniaka .

nie bardzo rozumiem. To co dzieje się z wodą u Ciebie, która pod wpływem temperatury zwiększa swa objętość. To jest dobre kilkadziesiąt litrów... a nawet powyżej 100l. A może ty neimasz do końca napełnionego bufora?

Zastanawia mnie czy ta obudowa do podłoczenia przewodu wentylacyjnego u R&K nie jest za blisko wymiennika. Jak to się ma? Wydaje się w takim układzie że powierzchnia która oddaje swoje ciepło to tyle ile twój otwór w ścianie, no może troszkę więcej, więc po co tak duża nagrzewnica, nie lepsza byłaby węższa a grupsza, taka jak Piczmana. Pewnie promont nei robi takich 6rzędowych? Wówczas nie lepiej dwie 2rzędowe o wymiarach 20x20?

Edytowane przez madric

• 1 month później...
:) powiem tak. Cena do jakości:). Tak jak mówiłem za ok 850pln netto mogę mieć podobną do twojej i wiem ze zda egzamin. Jak jest z tą inną? Jeśli nie tajemnica to oświeć mnie ceną i czy tak samo daje rade jak twoja dopędzić temperaturkę przy 100m pe25

Te z promontu które teraz montuje są o wiele sprawniejsze i kosztują 900 zł Brutto .

Sprawniejsze bo liczona dla 350 m3/h a ta Moja dla 250 m3/h .

Oczywiście Ja się na swoim domu uczyłem, teraz bym zrobił układ zamknięty z nagrzewnicą Promont oraz kupił jan-gaza 350-tkę :)

Może przy następnym domu się uda ;)

PS. Wiem że późno odpowiadam ale powiadomienia nie dostałem .