Piczman 27.01.2012 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Termostaty chcesz do podłogówki ?powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 27.01.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Przeczytałem cały wątek o podłogówce te 100 kilkasiesiąt stron i nei słyszałem aby ktoś wypowiedział się na temat tego z doświadczenia użytkowania, bo w najlepszym wypadku ma to powieszone narazie na ścianie i nie rozpędzone. Zastanawiam się kurcze Purmo, Salus czy te firmy napradę chcą nas nabić w ... W tych czasach to nawet realne. Jeszcze daleko do decyzji zobaczymy:). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.01.2012 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Rozłóż styropian.Potem folia .Odpowiednie rozstawy rurek na podstawie obliczeń lub doświadczenia kogoś kumatego + tani i dobry rozdzielacz z allegro . Będzie bardzo dobrze i bardzo tanio . Możesz też zakupić system którego producent wydał mnóstwo kasy na reklamę i filmiki instruktażowe.Zapłacisz 50 % za marketing a efekt będzie zależał od technologi w jakiej wybudowałeś i specyfikacji reszty instalacji CO . Podaj mi na prywatną pocztę trochę danych i coś Ci podpowiem . Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 29.01.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Prywatnie to już od Ciebie chyba wszystko wydusiłem:D:D:D jeśli chodzi o bufor i podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.01.2012 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Tyle listów dostaję że za cholerę nie kojarzę już ludzi . Każdemu staram się odpisywać . Wybacz że nie wiem ktoś Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 04.02.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Piczman,napisz parę zdań, jak ci się sprawdza bufor, jak u ciebie z podłogówką przy tych temperaturach na zewnątrz. Jak często ładujesz bufor? Czy podłogówka daje radę przy Twoich rozstawach rur? Myślę, że tegoroczna zima to prawdziwa próba ognia. Pozdrawiam. PeZet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.02.2012 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Sprawdza się wyśmienicie Podłogówka zasilana jest 28-29 C, u mnie było wczoraj -29 C . W domu jest +22 C . Palę raz dziennie ok. 5 godzin i nabijam bufor do 90 C . Wystarcza na dobę spokojnie . Średnia temp. w tym tygodniu na zewnątrz to -20 C . U mnie jest to praktycznie nieodczuwalne, idzie trochę więcej energii i to wszystko . GWC daje dodatnią temp. więc wentyluję ciagle ze stałą wydajnością . Zero problemów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 04.02.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Kontrolujesz u siebie wilgotność?U mnie druga zima z WM i pomimo niskich obrotów wysusza poniżej wskazań higrometru. Przez noc nadmuchamy z żonką góra na 21%. Pierwszej zimy zdecydowanie więcej skroplin z rekuperatora spływało. Również że pomimo tej samej temperatury wewnątrz odczucie jest jakby chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.02.2012 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Mam teraz po tygodniu siarczystych mrozów 37 % .Nie odczuwamy jakiegoś dyskomfortu.Uszczelniałeś okna taśmą paroszczelną od wewnątrz ?Może są jakieś przedmuchy ?Wyłącz wentylację na dobę i zobacz czy wilgotność się zmienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 05.02.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ja jeszcze przed wymianą okien. Mam jeszcze drewniane skrzynkowe uszczelnione białą taśmą piankową. Z przedmuchami może tak być. Przed rekuperatorem to mi się lało po szybach. Tamtej zimy pierwszy sezon był na reku i skroplin średnio 6÷7L na dobę. W tej chwili wilgotność bardzo nisko. Mój higrometr startuje od 20%. Skroplin poniżej 2L na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.02.2012 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ciekawą sprawą jest to że nawet przy niskiej wilgotności przy braku wentylacji na oknach może się skraplać w duże mrozy .Wymień okna, uszczelnij je przynajmniej od środka taśmą paroszczelną i sytuacja się poprawi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwekkk 07.02.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 witaj Piczmantak się złożyło że wczoraj przeczytałem twój dziennik, akurat kiedy ty go skończyłeś. uważam, że to co zbudowałeś to jest coś extra. widziałem, że bardzo dużo rzeczy zrobiłeś sam co zasługuje na wielki szacunek. najbardziej podoba mi się Twój pomysł z buforem. bo faktycznie nie mając dostępu do gazu masz dużą wygodę przy paleniu kotłem na paliwo stałe. kolejna sprawa to WM i własnoręcznie wykonany GWC glikolowy, super sprawa, brawo. jeżeli chodzi o ocieplenie ścian taką warstwą styropianu to jesteś chyba wyjątkiem na całym podkarpaciu, ludziom ciężko wytłumaczyć że 10 cm nie jest wystarczające. ja popieram Twoje postępowanie w 100%. Podłogówkę też wykonałeś sam, może Ty powinieneś otworzyć firmę budowlaną? :)zastanawia mnie dlaczego na podłogę dałeś 28 cm a nie równe 30? brak miejsca? wogóle to gratuluje i podziwiam i oby więcej takich rozsądnych ludzi jak Ty na podkarpaciu! Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.02.2012 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 może Ty powinieneś otworzyć firmę budowlaną? :)zastanawia mnie dlaczego na podłogę dałeś 28 cm a nie równe 30? brak miejsca? wogóle to gratuluje i podziwiam i oby więcej takich rozsądnych ludzi jak Ty na podkarpaciu! Gratulacje Już to zrobiłem, teraz zakładam wentylacje, gruntowe wymienniki i robię też podłogówki . Polecam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkwas 07.02.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Piczmanie .. właśnie się dopatrzyłem, że napisałeś "KONIEC". Zaglądałem przez parę lat i podziwiałem, że można tak świadomie budować. Gratuluje pięknej i perfekcyjnie wykonanej siedziby. Pozdrawiam i ... do zobaczenia za dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.02.2012 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dzięki i do zobaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodzinnebudowanie 07.02.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam, Smutno żegnać ale jak trzeba.... Czytałem twój dziennik praktycznie od początku więc upłynęło trochę czasu.... Dziecko urosło... Brutus urósł, miaukun też... Powodzenia tyko życzyć Na koniec parę pytań. Jakie inwestycje poczyniłeś zakładając firmę? Narzędzia, sprzęt? dodatkowy samochód?, czy towar kulasz przyczepką? Miałeś stronę z pięknymi zdjęciami, można ją jeszcze gdzieś znaleźć? I jeszcze jedna sprawa, na forum wentylacji jeszcze będziesz się udzielał? Bo taki "Adam mk" pojawia się już bardzo rzadko, a ostatnio ubywa tam forumowiczów którzy mają jakąś wiedzę, a toczą się jałowe dyskusje o sensowności i opłacalności montażu reku, GWC czy też obojga na raz... Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.02.2012 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Jakie inwestycje poczyniłeś zakładając firmę? Narzędzia, sprzęt? dodatkowy samochód?, czy towar kulasz przyczepką? Miałeś stronę z pięknymi zdjęciami, można ją jeszcze gdzieś znaleźć? Łukaszu, na FM będę tak często jak się uda, tyle mogę obiecać . Niedługo będzie strona www i tam będę umieszczał realizacje . Zaopatrzyłem się w odpowiednie narzędzia Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 07.02.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Piczman kiedy inauguracja nowego dziennika budowy?Tylko nie mów, że nigdy bo tak się nie mówi;)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.02.2012 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Jak wyjdę tak do końca z pierwszej to z przyjemnością zacznę drugą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annis 10.02.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Już to zrobiłem, teraz zakładam wentylacje, gruntowe wymienniki i robię też podłogówki . Polecam się Witam, Podczytywałam, co jakiś czas dziennik budowy, aż tu nagle "KONIEC"?? Tak bez ostrzeżenia? Mam pytanie, czy ostatni "Murator" zawiera artykuł o Twoim domku? Fajnie, że otworzyłeś działalność związaną z gwc, wentylacją..., bo może kiedyś skorzystam z usług, ale przede mną jeszcze długa droga (wiele wątków do przeczytania, wybór projektu, przekonanie mężą do gwc, a być może nawet do ogrzewania prądem, bo gaz na naszej działce jest w dalekich planach) Pozdrawiam Annis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts