Piczman 10.02.2012 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Tak . W ostatnim numerze Luty 2012 jest coś o moim GWC , nawet moje zdjęcie dali Czytaj FM z pewnym dystansem, My tu roztrząsamy wiele drobnostek czasem w wielkiej skali . Powodzenia i zapraszam do współpracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 15.02.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 W Muratorze 12/2011 na str 143 też jest chyba zdjęcie od ciebie - kocioł+bufor. Jejciu, szkoda że koniec. Ciekawy dziennik i niezłe źródło inspiracji, szczególnie bufor+podłogówka+WM+gwc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.02.2012 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 W Muratorze 12/2011 na str 143 też jest chyba zdjęcie od ciebie - kocioł+bufor. A tego to nie widziałem No niestety, skończyłem budować. Ale chciałbym wybudować jeszcze jeden dom, jeśli takowy powstanie to na pewno go opiszę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 15.02.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jak byś miał się zabierać za budowę domu teraz, to co byś zrobił inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.02.2012 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Napiszę tak ,,, Jestem na tyle zadowolony że nie powinno być takiej rzeczy . Ale pewnie zmienił bym strop drewniany na monolit, kupił inną centralę wentylacyjną, wybrał silkę zamiast BK i kilka innych drobnostek o których nie warto pisać .To co bym chciał to zbudować większy, lepiej docieplony i ogrzewany grzałką w buforze .Ale tym razem baniak 2 tyś L schowany w "piwniczce" zabezpieczony i zaizolowany najlepiej jak się da .Podłogowego nie zamienił bym za nic w świecie, tak samo wentylacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 15.02.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Napisał byś coś o tej niedogodności z centralą wentylacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.02.2012 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Po roku wysiadł wentylator i jarmoli do dzisiaj. Dospel montuje często chinę . Dobrze że zrobiłem wentylację która nie przenosi mi tego dźwięku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekomurator 15.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam.Strop chciałbyś monolitowy żeby wykorzystać górę?O jak mocnej grzałce myślisz w tym buforze?Widze że masz dużą wiedzę na tematy od których mnie już głowa boli:DPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.02.2012 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Monolit to gwarancja szczelności budynku.Można też docieplić styropianem i zalać betonem oraz użytkować . 3 grzałki po 2 KW .Załączenie jednej2 lub 3 zależnie od potrzeb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 15.02.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (...)wybrał silkę zamiast BK (...) Któryś już raz czytam, że ktoś wybrałby silikaty zamiast BK. Z premedytacją mam zamiar iść w BK bo imho łatwiej, ale jeszcze czas na zmiany. Piczman czemu silka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.02.2012 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Czemu silka ?Bo jak budować to w jednym kierunku i jedną technologią.Jak wcześniej napisałem następny dom będę budował ze stropem monolitycznym a skoro już pójdę w akumulację to nijak tu BK pasuje .Ideałem jest dom z silki na płycie fundamentowej, taki dom buduje R&K czyli Konrad z Kolbuszowej na Podkarpaciu .Fakt, przydały by się tu też lane skosy, ale dobrze zaizolowany dach nie jest problemem . Albo akumulacja i jej zalety oraz stała temp. wewnątrz albo brak akumulacji czyli szkielet + izolacje oraz dynamiczny system grzewczy z okresowymi zmianami temp. w celu zmniejszenia kosztów ogrzewania . Dodam jeszcze że właściwości wygłuszające obu materiałów dają zupełnie inny klimat w domu.BK na ścianach oznacza nieprzespaną noc jak pies sąsiada ujada ,,,Mój "wilk" też nie raz mnie budzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 16.02.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Kibicowałem i sympatyzowałem od dawna. Gratuluję zakończenia pewnego etapu. U siebie mam podobny domek, z podobnymi rozwiązaniami, choć jeszcze wszystkiego nie uruchomiłem. Rozwiązania wszystkim polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEda 18.02.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 ...Ideałem jest dom z silki na płycie fundamentowej, taki dom buduje R&K czyli Konrad z Kolbuszowej na Podkarpaciu ... Pytania i prośby od "wiernego podglądacza" 1. Czy możesz zalinkować dziennik budowy (o ile taki istnieje) Konrada z Kolbuszowej? 2. Widziałem u kogoś w dzienniku, że zamiast wełny przy ociepleniu poddasza użył styropianu (15-20cm) między krokwiami, następnie w poprzek przykleił kolejne 10cm styropianu a następnie zaciągnął klejem z siatką generalnie techniką podobną jak przy ociepleniu ścian z zewnątrz. Teoretycznie jest to sposób na wyeliminowanie pękanie płyt na łączeniach itp. Proszę o komentarz czy np. taki styropian może zaszkodzić drewnu krowi, coś się zacznie wykraplać, styropian się skurczy i wypadnie z pomiędzy krowi a może coś jeszcze o czym nie mam zielonego pojęcia. Szkoda, że nie mogę znaleźć tego dziennika (czytałem go przeszło rok temu) bo może prościej było by zadać pytanie bezpośrednio. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.02.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 AdamEda - zapraszam - link w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.02.2012 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Uważam że w dach to albo wełna albo pianka. Styropian świetnie nadaje się jako izolacja termiczna w innych przegrodach sprawiając przy tym mniej problemów . Link do Konrada wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danił 24.02.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Dokładnie szkoda, że dziennik się skończył ale wiadomo budowa się skończyła to dziennik też. Powiem, że rozwiązanie ogrzewania to cudo, kilka godzin się popali a ciepło cały czas, kocioł najprostszy, wentylacja mechaniczna z reku, podłogówka, żyć nie umierać. Gratuluję pomysłu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.02.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Dokładnie szkoda, że dziennik się skończył ale wiadomo budowa się skończyła to dziennik też. Powiem, że rozwiązanie ogrzewania to cudo, kilka godzin się popali a ciepło cały czas, kocioł najprostszy, wentylacja mechaniczna z reku, podłogówka, żyć nie umierać. Gratuluję pomysłu! Coś mi się zdaje, że Piczman by to dzisiaj jeszcze inaczej zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 24.02.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) AdamEda - zapraszam - link w stopce A Ty masz styropian w skosach a nie wełne? Pytania i prośby od "wiernego podglądacza" 1. Czy możesz zalinkować dziennik budowy (o ile taki istnieje) Konrada z Kolbuszowej? 2. Widziałem u kogoś w dzienniku, że zamiast wełny przy ociepleniu poddasza użył styropianu (15-20cm) między krokwiami, następnie w poprzek przykleił kolejne 10cm styropianu a następnie zaciągnął klejem z siatką generalnie techniką podobną jak przy ociepleniu ścian z zewnątrz. Teoretycznie jest to sposób na wyeliminowanie pękanie płyt na łączeniach itp. Proszę o komentarz czy np. taki styropian może zaszkodzić drewnu krowi, coś się zacznie wykraplać, styropian się skurczy i wypadnie z pomiędzy krowi a może coś jeszcze o czym nie mam zielonego pojęcia. Szkoda, że nie mogę znaleźć tego dziennika (czytałem go przeszło rok temu) bo może prościej było by zadać pytanie bezpośrednio. Serdecznie pozdrawiam W sprawie styro pisaliscie kiedys do mnie:) Edytowane 24 Lutego 2012 przez Tomi78__ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 24.02.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Uważam że w dach to albo wełna albo pianka. Styropian świetnie nadaje się jako izolacja termiczna w innych przegrodach sprawiając przy tym mniej problemów . Link do Konrada wyżej Osobiscie wybrał bym pianke ale....... cena..... wiec jest styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.02.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 A Ty masz styropian w skosach a nie wełne? wełnę - przecież mam w stopce poddasze uż. Rockwool TopRock 40 cm+ λ=0,035 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts