Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napiszę tak ,,,

Jestem na tyle zadowolony że nie powinno być takiej rzeczy .

Ale pewnie zmienił bym strop drewniany na monolit, kupił inną centralę wentylacyjną, wybrał silkę zamiast BK i kilka innych drobnostek o których nie warto pisać .

To co bym chciał to zbudować większy, lepiej docieplony i ogrzewany grzałką w buforze .

Ale tym razem baniak 2 tyś L schowany w "piwniczce" zabezpieczony i zaizolowany najlepiej jak się da .

Podłogowego nie zamienił bym za nic w świecie, tak samo wentylacji .

Czemu silka ?

Bo jak budować to w jednym kierunku i jedną technologią.

Jak wcześniej napisałem następny dom będę budował ze stropem monolitycznym a skoro już pójdę w akumulację to nijak tu BK pasuje .

Ideałem jest dom z silki na płycie fundamentowej, taki dom buduje R&K czyli Konrad z Kolbuszowej na Podkarpaciu .

Fakt, przydały by się tu też lane skosy, ale dobrze zaizolowany dach nie jest problemem .

Albo akumulacja i jej zalety oraz stała temp. wewnątrz albo brak akumulacji czyli szkielet + izolacje oraz dynamiczny system grzewczy z okresowymi zmianami temp. w celu zmniejszenia kosztów ogrzewania .

Dodam jeszcze że właściwości wygłuszające obu materiałów dają zupełnie inny klimat w domu.

BK na ścianach oznacza nieprzespaną noc jak pies sąsiada ujada ,,,

Mój "wilk" też nie raz mnie budzi !

...Ideałem jest dom z silki na płycie fundamentowej, taki dom buduje R&K czyli Konrad z Kolbuszowej na Podkarpaciu ...

Pytania i prośby od "wiernego podglądacza"

1. Czy możesz zalinkować dziennik budowy (o ile taki istnieje) Konrada z Kolbuszowej?

2. Widziałem u kogoś w dzienniku, że zamiast wełny przy ociepleniu poddasza użył styropianu (15-20cm) między krokwiami, następnie w poprzek przykleił kolejne 10cm styropianu a następnie zaciągnął klejem z siatką generalnie techniką podobną jak przy ociepleniu ścian z zewnątrz. Teoretycznie jest to sposób na wyeliminowanie pękanie płyt na łączeniach itp.

Proszę o komentarz czy np. taki styropian może zaszkodzić drewnu krowi, coś się zacznie wykraplać, styropian się skurczy i wypadnie z pomiędzy krowi a może coś jeszcze o czym nie mam zielonego pojęcia. Szkoda, że nie mogę znaleźć tego dziennika (czytałem go przeszło rok temu) bo może prościej było by zadać pytanie bezpośrednio.

Serdecznie pozdrawiam

Dokładnie szkoda, że dziennik się skończył ale wiadomo budowa się skończyła to dziennik też. Powiem, że rozwiązanie ogrzewania to cudo, kilka godzin się popali a ciepło cały czas, kocioł najprostszy, wentylacja mechaniczna z reku, podłogówka, żyć nie umierać. Gratuluję pomysłu!

Dokładnie szkoda, że dziennik się skończył ale wiadomo budowa się skończyła to dziennik też. Powiem, że rozwiązanie ogrzewania to cudo, kilka godzin się popali a ciepło cały czas, kocioł najprostszy, wentylacja mechaniczna z reku, podłogówka, żyć nie umierać. Gratuluję pomysłu!

Coś mi się zdaje, że Piczman by to dzisiaj jeszcze inaczej zrobił;)

AdamEda - zapraszam - link w stopce

A Ty masz styropian w skosach a nie wełne?

Pytania i prośby od "wiernego podglądacza"

1. Czy możesz zalinkować dziennik budowy (o ile taki istnieje) Konrada z Kolbuszowej?

2. Widziałem u kogoś w dzienniku, że zamiast wełny przy ociepleniu poddasza użył styropianu (15-20cm) między krokwiami, następnie w poprzek przykleił kolejne 10cm styropianu a następnie zaciągnął klejem z siatką generalnie techniką podobną jak przy ociepleniu ścian z zewnątrz. Teoretycznie jest to sposób na wyeliminowanie pękanie płyt na łączeniach itp.

Proszę o komentarz czy np. taki styropian może zaszkodzić drewnu krowi, coś się zacznie wykraplać, styropian się skurczy i wypadnie z pomiędzy krowi a może coś jeszcze o czym nie mam zielonego pojęcia. Szkoda, że nie mogę znaleźć tego dziennika (czytałem go przeszło rok temu) bo może prościej było by zadać pytanie bezpośrednio.

Serdecznie pozdrawiam

W sprawie styro pisaliscie kiedys do mnie:)

Edytowane przez Tomi78__