Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

Uważam że w dach to albo wełna albo pianka.

Styropian świetnie nadaje się jako izolacja termiczna w innych przegrodach sprawiając przy tym mniej problemów

Bardzo dziękuję za podpowiedzi linkowe

i jeszcze dwa pytania

1. o jaką piankę chodzi czy może o poliuretanową?

2. o jakie problemy chodzi z tym styropianem między krokwiami?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciągnąc wątek: co byś zrobił inaczej lub powielił przy budowie drugiego domu albo miał doradzić dla tych którzy będą budować na klasycznych fundamentach (dom niepodpiwniczony)

1. Poprosiłbym o wypunktowanie począwszy on naturalnego gruntu, wszystkich elementów izolacji parteru czyli od piachu do terakoty z podaniem stosownych danych w cm.

1a. Proszę wskaż również miejsce ułożenia rurek dla c.w.u.(ile cm od jakiej warstwy)

2. Jaka powinna być izolacja(parteru) w domu z użytkowym poddaszem

3. Czy w przypadku drewnianej podłogi izolacja wyglądała by podobnie np

4. Jaka powinna być izolacja piętra(w cm) ta pod terakotą lub pod drewnem

I zasadnicze pytanie dlaczego silikat skoro wynika z kalkulatora

http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator (oraz wielu innych)

że: beton komórkowy 400 na zaprawie cienko-ciepłej + styropian 20cm = U = 0.1261 [W/m2K]

a

cegła silikatowa drążona 25cm + styropian 20cm = U = 0.1651 [W/m2K]

Edytowane przez AdamEda

1. grunt rodzimy-piasek-folia - płyta zbrojona ( zamiast chudziaka) - folia-styropian ( 28 cm) - ekran aluminiowy - jastrych z rurkami od podłogówki ( 6-8 cm) .

1a. rurki cwu mam w 2 warstwie styropiany, układałem licząc od dołu 10+10+8 cm

2. 15-20 cm w standardzie energooszczędnym, 30 cm w pasywnym

3. Dokładnie to samo .

4. 5 cm ale głównie dla wygłuszenia .

Silka ze względu na swoje właściwości.

BK klasy 400 bym nie dawał, Ja mam 600 .

Poza tym dodatkowe 2 cm styro lub taki z większym oporem załatwia współczynnik.

Zwróć uwagę że straty cieplne przez ścianę to zwykle 15-20 % .

Jeśli dom piętrowy to oczywiście zmienia się to i warto dać więcej izolacji ale na pewno nie uwzględniać BK dla lepszych parametrów .

Cegła to materiał budowlany którego opór w ścianie 2-warstwowej nie ma znaczenia .

• 2 months później...

Pytanie do pierwszej strony z dziennika...

Zastosowałeś do GWC rurę PE100 o średnicy 25mm, następnymi w typoszeregu są 32, 40 mm (co wiąże się ze zwiększoną grubością ścianek)

Teraz pytania:

1. Czy zastosowałbyś teraz inną średnicę, długość? proszę o krótkie uzasadnienie

2. Czy jest może zasada czym grubiej(średnica rury) to lepiej lub dłuższy odcinek

3. Czy powyżej jakiś rozmiarów średnica, długość nie ma to znaczenia

4. Jakie przekroje i długości doradzałbyś do domu z użytkowym poddaszem ok.200m2, też może z jakimś uzasadnienie

pytania 2,3 dotyczą domu wspomnianego 200m

dziękuję

• 6 months później...

Witaj,

Mam szybkie pytanie - w dzienniku we wpisie z 4 grudnia (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105517-Dom-Piczmana&p=2833864&viewfull=1#post2833864) napisałeś że przyszedł ci rekuperator i wymiennik przeciwprądowy?

Czy wymiennik nie jest WEWNĘTRZNĄ częścią rekuperatora??

Możesz napisać jak to z tym jest bo nie kapuję czy masz osobno reku i jeszcze coś czy ten wymmiennik po prostu montuje się w środku reku?

to jeszcze dopytam..

w dzienniku napisałeś że miałeś mały problem ze stropem a gdzie indziej wyczytałem że coś ci się urwało (płyty od spodu? )i wysypał granulat czy coś takiego.. parę stron wcześniej ktoś pytał ale ominąłeś jakoś temat..

aha - i czemu zmieniłbyś strop na monolityczny (i jaki? lany ?) bo drewniany przecież nie wyklucza zrobienia użytkowego poddasza.. ja od razu ściany z silki planuję i płytę fund. a pytam bo właśnie mam podobny plan jak Ty czyli drewniany nad każdym pomieszczeniem oddzielnie kładziony i ocieplany, no i lepiej uczyć się na cudzych błędach ;)

Edytowane przez _artur_

• 1 month później...

Piczmanowi wieszaki nie wytrzymały i musiał co nieco poprawić, gdzieś było na forum razem ze zdjęciami.

Ja tam stropu nie mam, a dolny pas wiązarów i ufam że zrobię DOBRZE! (czytać szczelnie)

Piczman, takie pytanie. Przeżuciłeś się już z brykietów na prąd??:confused:

Pozdrawiam

Radek

Jak to z Twoich obserwacji wynika. Ile więcej złotówek wydałbyś ponad te 1500 jakby się rozciekł:-?

Licząc w $ na drugą taryfę albo kwh, kj co tam wolisz.

Bo ze sprawnością spalania to bywa bardzo różnie i jestem ciekawy jak tam Twoje doświadczenia, bo ja ciągle knuję...

• 3 weeks później...