AdamEda 27.02.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Uważam że w dach to albo wełna albo pianka. Styropian świetnie nadaje się jako izolacja termiczna w innych przegrodach sprawiając przy tym mniej problemów Bardzo dziękuję za podpowiedzi linkowe i jeszcze dwa pytania 1. o jaką piankę chodzi czy może o poliuretanową? 2. o jakie problemy chodzi z tym styropianem między krokwiami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEK99 28.02.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Piczman pytanie po tym sezonie jak Ci się odśnieżało podjazd tzn. nie było problemu z ściąganiem śniegu z kamyczków, nie rozsypywały się ze śniegiem na trawnik bądź tam gdzie zgarniałeś śnieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.02.2012 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Nie, nie widzę problemu w odśnieżaniu .Zwyczajnie nie zdzieram do końca, mnie te 2 cm ubitego śniegu nie przeszkadza w niczym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.02.2012 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 1. o jaką piankę chodzi czy może o poliuretanową? 2. o jakie problemy chodzi z tym styropianem między krokwiami? 1. Tak. 2. Styropian musi/powinien być zamknięty powietrznie bo ulega zmianom . Z czasem zrobią się przerwy w izolacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEda 02.03.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 (edytowane) Ciągnąc wątek: co byś zrobił inaczej lub powielił przy budowie drugiego domu albo miał doradzić dla tych którzy będą budować na klasycznych fundamentach (dom niepodpiwniczony)1. Poprosiłbym o wypunktowanie począwszy on naturalnego gruntu, wszystkich elementów izolacji parteru czyli od piachu do terakoty z podaniem stosownych danych w cm. 1a. Proszę wskaż również miejsce ułożenia rurek dla c.w.u.(ile cm od jakiej warstwy)2. Jaka powinna być izolacja(parteru) w domu z użytkowym poddaszem3. Czy w przypadku drewnianej podłogi izolacja wyglądała by podobnie np4. Jaka powinna być izolacja piętra(w cm) ta pod terakotą lub pod drewnem I zasadnicze pytanie dlaczego silikat skoro wynika z kalkulatora http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator (oraz wielu innych) że: beton komórkowy 400 na zaprawie cienko-ciepłej + styropian 20cm = U = 0.1261 [W/m2K] acegła silikatowa drążona 25cm + styropian 20cm = U = 0.1651 [W/m2K] Edytowane 2 Marca 2012 przez AdamEda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.03.2012 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 1. grunt rodzimy-piasek-folia - płyta zbrojona ( zamiast chudziaka) - folia-styropian ( 28 cm) - ekran aluminiowy - jastrych z rurkami od podłogówki ( 6-8 cm) .1a. rurki cwu mam w 2 warstwie styropiany, układałem licząc od dołu 10+10+8 cm2. 15-20 cm w standardzie energooszczędnym, 30 cm w pasywnym3. Dokładnie to samo .4. 5 cm ale głównie dla wygłuszenia . Silka ze względu na swoje właściwości.BK klasy 400 bym nie dawał, Ja mam 600 . Poza tym dodatkowe 2 cm styro lub taki z większym oporem załatwia współczynnik.Zwróć uwagę że straty cieplne przez ścianę to zwykle 15-20 % .Jeśli dom piętrowy to oczywiście zmienia się to i warto dać więcej izolacji ale na pewno nie uwzględniać BK dla lepszych parametrów .Cegła to materiał budowlany którego opór w ścianie 2-warstwowej nie ma znaczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEda 03.03.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Bardzo dziękuję za cierpliwość i szybkie reakcje Silka ze względu na swoje właściwości. ... nie uwzględniać BK dla lepszych parametrów. Proszę napisz o tych właściwościach albo wskaż (zalinkuj) dlaczego jednak silka ponad inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.03.2012 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Możliwość większej akumulacji co wpływa na mniejsze wahania temp. w domu oraz dobra właściwości wygłuszające ze względu na masę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEda 20.05.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Pytanie do pierwszej strony z dziennika...Zastosowałeś do GWC rurę PE100 o średnicy 25mm, następnymi w typoszeregu są 32, 40 mm (co wiąże się ze zwiększoną grubością ścianek)Teraz pytania:1. Czy zastosowałbyś teraz inną średnicę, długość? proszę o krótkie uzasadnienie2. Czy jest może zasada czym grubiej(średnica rury) to lepiej lub dłuższy odcinek3. Czy powyżej jakiś rozmiarów średnica, długość nie ma to znaczenia4. Jakie przekroje i długości doradzałbyś do domu z użytkowym poddaszem ok.200m2, też może z jakimś uzasadnienie pytania 2,3 dotyczą domu wspomnianego 200mdziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 30.11.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Witaj,Mam szybkie pytanie - w dzienniku we wpisie z 4 grudnia (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105517-Dom-Piczmana&p=2833864&viewfull=1#post2833864) napisałeś że przyszedł ci rekuperator i wymiennik przeciwprądowy? Czy wymiennik nie jest WEWNĘTRZNĄ częścią rekuperatora??Możesz napisać jak to z tym jest bo nie kapuję czy masz osobno reku i jeszcze coś czy ten wymmiennik po prostu montuje się w środku reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.11.2012 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Nic takiego nie napisałem . Napisałem że przyszedł Dospel Economic II Water a poniżej wrzuciłem zdjęcie wymiennika w który był wyposażony żeby go pokazać .Wcześniejsze zdjęcie przedstawia całość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 30.11.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 no i wszystko jasne.. dziękuje bardzo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 02.12.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) to jeszcze dopytam.. w dzienniku napisałeś że miałeś mały problem ze stropem a gdzie indziej wyczytałem że coś ci się urwało (płyty od spodu? )i wysypał granulat czy coś takiego.. parę stron wcześniej ktoś pytał ale ominąłeś jakoś temat.. aha - i czemu zmieniłbyś strop na monolityczny (i jaki? lany ?) bo drewniany przecież nie wyklucza zrobienia użytkowego poddasza.. ja od razu ściany z silki planuję i płytę fund. a pytam bo właśnie mam podobny plan jak Ty czyli drewniany nad każdym pomieszczeniem oddzielnie kładziony i ocieplany, no i lepiej uczyć się na cudzych błędach Edytowane 2 Grudnia 2012 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 14.01.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Piczmanowi wieszaki nie wytrzymały i musiał co nieco poprawić, gdzieś było na forum razem ze zdjęciami. Ja tam stropu nie mam, a dolny pas wiązarów i ufam że zrobię DOBRZE! (czytać szczelnie) Piczman, takie pytanie. Przeżuciłeś się już z brykietów na prąd?? Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.01.2013 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Piczman, takie pytanie. Przeżuciłeś się już z brykietów na prąd?? Pozdrawiam Radek Czekam aż mi Junkers zacznie cieknąć Dalej bawię się w palacza ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 16.01.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Jak to z Twoich obserwacji wynika. Ile więcej złotówek wydałbyś ponad te 1500 jakby się rozciekł Licząc w $ na drugą taryfę albo kwh, kj co tam wolisz. Bo ze sprawnością spalania to bywa bardzo różnie i jestem ciekawy jak tam Twoje doświadczenia, bo ja ciągle knuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.01.2013 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Jak to z Twoich obserwacji wynika. Ile więcej złotówek wydałbyś ponad te 1500 jakby się rozciekł Przy II taryfie to z 200 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 17.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Czyli przy dzisiejszej cenie dla taniej taryfy to kocioł jest sztuką dla sztuki.PozdrawiamRadekp.s. π* drzwi jak oceniasz sprawność kotła? PozdrawiamRadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.01.2013 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 jak oceniasz sprawność kotła? 70 % . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majamaki 07.02.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Witam serdecznie, Piczman proszę o info, gdzie można zakupić taką bramę i przęsła na ogrodzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts