Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

Ciekawy dziennik ale tymi 200toma tysiącami jesteśmy naprawdę zaskoczeni i pod wrażeniem!

Jeśli uda wam się ten dom za tyle postawić i wykończyć w całkiem przyzwoitym standardzie będziemy podziwiać!

I może troszkę nas to uwolni od przejmowania się, ze nam może braknąć pieniążków ;)

PS. Widzę tą samą pasję u nas? Fotografia?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na tą chwilę wykorzystaliśmy ok. 120 tyś, zostało 80 tyś :-?

Podejrzewam że nie uda się wszystkiego zrobić tak na ostatni guzik ale niewiele zbraknie.

Hiv widziałem projekt i podoba mi się ale kosztowo to wiele się różni od naszego skromnego domu.

Nie wiem w jakiej kwocie chcecie się zamknąć ale z tymi założeniami to bym dobre 350 tyś szykował :wink:

Ja postawiłem na energooszczędność i w kosztach budowy i przyszłym użytkowaniu, czy to dobry wybór zobaczymy ale na pewno wiąże się z wyrzeczeniami :(

PS. Planujecie WM i rekuperator więc polecam tą ścianę z ceramiki ale trochę więcej styropianu :wink:

Pozdr.

Na tą chwilę wykorzystaliśmy ok. 120 tyś, zostało 80 tyś :-?

Podejrzewam że nie uda się wszystkiego zrobić tak na ostatni guzik ale niewiele zbraknie.

Hiv widziałem projekt i podoba mi się ale kosztowo to wiele się różni od naszego skromnego domu.

Nie wiem w jakiej kwocie chcecie się zamknąć ale z tymi założeniami to bym dobre 350 tyś szykował :wink:

Ja postawiłem na energooszczędność i w kosztach budowy i przyszłym użytkowaniu, czy to dobry wybór zobaczymy ale na pewno wiąże się z wyrzeczeniami :(

PS. Planujecie WM i rekuperator więc polecam tą ścianę z ceramiki ale trochę więcej styropianu :wink:

Pozdr.

I tak chyba będzie po pierwszych rozmowach z murarzem!

Koszta? Naszykowaliśmy się na 500tys ale wszystko ma być na tip top razem z obejściem. Oby wystarczyło!

witam "Piczman"

czytam twój dziennik i fajnie podoba mi sie szczególnie zdjecia -ale pto przeciez profesjonalizm

ale do rzeczy

ja tez planuje gwc wodny 1 , i juz tez wkopalem rurke tylko ja ok 180 mb , bo musialem troche poskladać w kręgi - dzialka za mała :(

jestm ciekaw tej nagrzewnicy ja tez pytalem w juwencie ale teraz jeszcze nie wiem którą kupic zastanawiam się

tez mam dospela kupilem na alegor 120 tkę zwykłą

jestem ciekaw jak będzie sie sprawowac twoja wentylacja???

a ztymi fachowcami to racja hydraulicy to "durnie" -niektorzy tez rozmawiałem o kominku z plaszczem wod. i kompletnie nie wiedzieli o co mi chodzi.

pozdrawiam

Hej!

No to się cieszę że czytasz moje wywody :lol:

jestm ciekaw tej nagrzewnicy ja tez pytalem w juwencie ale teraz jeszcze nie wiem którą kupic zastanawiam się

A masz jakiś wybór,zastanawiasz się czy u Nich kupić czy po prostu dali Ci kilka do wyboru ?

Ja dostałem ofertę,zamówiłem i już się robi :lol:

Jak tylko przyjdzie to od razu dodam zdjęcia żebyś Ją sobie pooglądał :wink:

tez mam dospela kupilem na alegor 120 tkę zwykłą

jestem ciekaw jak będzie sie sprawowac twoja wentylacja???

Zwykłą czyli bez nagrzewnicy i grzałki czy bez automatyki?

Też z Częstochowy czy od innego?

Ja też jestem ciekawy jak to zadziała, ale odpalał będę dopiero koło Czerwca,wtedy już będzie po tynkach,wylewkach i innych pracach mokrych.

Oczywiście GWC tez uruchomię do tego czasu :D

Jak będziesz się chciał spotkać i obgadać sprawę przy flaszce to wal, daleko nie mamy :lol:

Pozdrawiam!

No myślę że i tak niewiele wydałeś, u nas nie ma stropu a okien też mało,wycena zwykłych białych była coś koło 5 tyś za całość :lol:

Większy dom to i większe wydatki, ,,, proporcjonalnie większe :-?

Wątpię że udało by się za 5 tyś zrobić w takim domu jak Twój wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła od A do Z, ja wydam 7 tyś razem z GWC :D

I dlatego właśnie budujemy parterówkę bez stropu i bez kominów wentylacyjnych,do tego z białymi rynnami i czarnym dachem :o

Sąsiedzi nadziwić się nie mogą :lol:

,,, i oto chodzi ,,, :lol:

Pozdrawiam CIEPŁO :wink:

No za 5 nie - ja liczę na to 10. Będzie żwirowiec i duuużo własnej pracy :)

Zobaczymy jak to wyjdzie - kominów wentylacyjnych też nie robiłem coby taniej było. :)

Generalnie lubię ludzi którzy nie boją się zaangażować własnej pracy i podjąć się tego i owego - w końcu święci garnków nie lepią :)

Z tym dachem to rozumiem ale rynny - no chyba że zgrasz to fajnie z elewacją to nie będzie to żadne zdziwienie :)

Tymczasem borem lasem :)

Zwykłą czyli bez nagrzewnicy i grzałki czy bez automatyki?

Też z Częstochowy czy od innego?

witam

reku mam z grzałką 120 II z częstochowy za 2400 kupilem

rynny ciekawie wygladają!!!!!!!!!! pasują do okien

apropo spotkania to to dziekuje za zaproszenie jak co to dam znać

a ze swej stron też zapraszam !!!!!!!!!! :D

pozdrawiam

reku mam z grzałką 120 II z częstochowy za 2400 kupilem

Ja dałem 3600 zł, mieli za 2400zł ale bez niczego i jak gość podawał ceny automatyki jak bym chciał sobie dokupić w przyszłości to wydał bym nie 1200 a 1500 za to samo a tu już mam wszystko!

I wziąłem z nagrzewnicą wodną bo reku powieszę w kotłowni koło pieca więc myślę że bardziej mi się przyda niż grzałka!

Witaj Piczman,

Jakis czas Ci nie zawracałem głowy ale nabrałeś sporo doświadczenia to sie podpytam:

1. Z jakiego materiału zrobiłeś podmurówkę, ze zdjęć wydaje mi się ze nie zrobiłeś z pelnych oustaków betonowych tylko czegoś innego. Albo inaczej jak zlikwidowałeś mostek termiczny na ścianach nośnych i działowych.

2. Przeczytałem z ciekawością Twoje przejścia z sąsiadem w temacie tarasu. Na jaką odległość odsunąłeś się od granicy. Z tego co sie dowiadywalem odległość od ściany można pomniejszyć o 1,3 albo 2,3. A Ty w miejscu tarasu masz jeszcze wnękę.

Pozdrawiam

Hej !

Podmurówka jest z pustaków betonowych,są większe i cięższe,,,

nadają się ale chyba lepsze są pełne bloczki betonowe :roll:

Co do mostka termicznego to nie zlikwidowałem go !

Mam go i nic na to nie poradzę ,,,

Taras musi byc odsunięty od granicy 270 cm od granicy według prawa budowlanego ! :evil:

Mam wnękę ale to co wyżej ma być i tyle :-?

A wnękę mam, co widać na zdjęciach :wink:

Pozdr.

[wpis przeniesiony z "dziennika"]

WITAM!

Apropo tego pudelka co są w nim części do wentylacji ?

zastanowiło mnie - rodzaj kolanek są różnej srednicy to ok ale układ kąt przejścia , są pod katem prostym a w/g mnie i nie tylko mnie powinny być pod kątem ostrym na tzw. "portki"

w takim kącie przejscia są mniejsze opory !!!!

:-? :D

jak źle pisze to niech mnie ktoś poprawi

pozdrawiam

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik22202.htm

Apropo tego pudelka co są w nim części do wentylacji ?

zastanowiło mnie - rodzaj kolanek są różnej srednicy to ok ale układ kąt przejścia , są pod katem prostym a w/g mnie i nie tylko mnie powinny być pod kątem ostrym na tzw. "portki"

w takim kącie przejscia są mniejsze opory !!!!

:roll:

Nie wiem, myślę że da się to przeżyć ,,, :roll:

Za całą instalację czyli rury, uchwyt pod gniazdo,kolana,trójniki,klej,kabel i uchwyty do rur zapłaciłem 280 zł.

Wszystko jest firmy Borysowski !

Instalację robię ale czy od razu powieszę odkurzacz to jeszcze nie wiem, z czasem na pewno tak!

Do tego muszę jeszcze kupic gniazdo i 2 szufelki + odkurzacz z wężem, rączką itd.

Niestety tanie to nie jest, ale instalację warto zrobić :wink:

Dziecinnie proste i 1-2 godziny schodzi ,,,