Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

Ja jeszcze co do tego tarasu.

Co prawda Ty już masz postanowiony ale podzielę się tym co mi powiedział człowiek który pracuje w starostwie i robi mi adaptację. Mam juz PnB i na rozrysowaniu planu budynku na planie zagospodarowaniu działki mam szerokość tarasu 2,3 , czyli czyli 1,7 od sąsiada. Mam nadzieję że tak zostanie zrobione.

Chciałem się zapytać o płytę fundamentową m.in taką jak zrobił "coulignon" a z tego co pisałeś to też rozważałeś jej wykonanie. Czy jeśli są wysokie wody gruntowe i docelowo będzie podwyższona działka min. 20cm to raczej odpuścić sobie wykonanie płyty?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest po prostu wyższy koszt bo trzeba zrobić płytę wyżej a nie wystarczy nasypać piasku i lać :roll:

No ale 20 cm to nie jest dużo,kwestia ile by kosztowało zrobienie podbudowy pod płytę!

U mnie i tak zwykły fundament wyszedł koło 30 tyś, ale ja mam poziom parteru na 80 cm ! :o

Pytaj coulignona jak to jest bo nawet jak płyta lana jest tam gdzie nie trzeba podnosić to i tak wymienia się te 30 cm pod płytą!

Ja aż tak nie zgłębiałem tematu, myślę jednak że płyta wyniosła by mnie taniej ,,,

Co do ław u Ciebie. Jakie zastosowałeś zbrojenie u siebie w ławie. t.j. ile dałeś prętów np 2x2 czy 3x3. Czy na rogach połaczyles na zasadzie

|_ | _

|_ | __

I jeszcze czy zbrojenie które dałeś na płycie to dałeś na wszelki wypadek, czy tak miałeś w projekcie po adaptacji. U mnie tego zbrojenia nie ma w org projekcie.

Co do ław to wiem tylko że są szerokie na 55 cm i głębokie na 50 cm!

Nie było mnie zupełnie wtedy na budowie,wszystko robiła ekipa, z tego co się orientuje po odpadach to są 4 druty chyba fi12 i strzemiona .

A co do płyty to nie jest zgodna z projektem, fachowcy zapytali czy lać płytę a ja powiedziałem że lać, myślałem że to będzie zwykły chudziak a Oni zrobili mi strop o grubości 12-15 cm :o

Zbrojony bardzo mocno, beton B 17,5!

Z opinii na tym forum wynika że nie jest to dobre rozwiązanie ,,, :roll:

Słyszysz jak wiatr życzenia niesie?

Hula po polach i szumi w lesie,

Jak stuka w okna, wchodzi w kominy

I obserwuje dziecięce miny?

Jeśli to słyszysz, to zamknij oczy,

Niech świat z dzieciństwa znów w życie wkroczy.

http://republika.pl/blog_ti_267886/392270/tr/carteneige005.gif

Z najlepszymi życzeniami Świątecznymi i Noworocznymi -Dagmara

• 2 weeks później...
nie no tak logicznie wymyśliłem, że skoro tam powietrze przepływna to się też brudzi, co prawda w kanałach w których dostarczane jest powietrze nie powinno być kurzu bo filtr jest, ale już w kanałach w których powietrze jest zasysane z pomieszczeń powinno się coś osadzać i wydaje mi się, że powinno się je co jakiś czas czyścić :) może najlepiej o tą kwestię jakiegoś instalatora zapytać albo producenta aby była pewność :)

• 2 weeks później...

Takie tam spostrzeżenia:

1. ciepła woda po lewej, żeby nie było problemu z kupnem baterii

2. rurka do cyrkulacji cieńsza i nie musi wychodzić ponad poziom podłogi, wtedy ciepła woda krąży w izolacji w podłodze.

3 czy rurek nie warto wkuć w ścianę (zwłaszcza kan.), jak gruby będzie tynk?

Pozdrawiam

1. Chyba tak zrobię :roll:

2. Moim zdaniem cyrkulacja powinna być pod samą baterię,inaczej traci dla mnie trochę z najważniejszej zalety ,,, Oczywiście mam świadomość dodatkowych strat!

3.Wszystko będzie w murze, to co widać to "przymiarki" :wink:

W Sobotę wielkie kucie :-?

Mam wrażenie, że to beton komórkowy, jak tak to wielkie kurzenie szlifierką raczej. :)

PS:

To najlepiej daj ciepłe rurki w jakiejejś minimalnej chociaż otulinie jak prowadzisz w ścianach. Zimą nie ma problemu, ale latem niepotrzebnie ściany grzać.

Tak na marginesie to znajomy hydraulik radzi mi wszystkie rurki w jakiś peszel kłaść bo jak coś cieknie to ławo taką rurkę odkuć i naprawić, ale sam nie wiem czy warto bo koszt byłby znaczny.

Każdy mówi że BK jest łatwy i przyjemny w obróbce ale ja myślę że tak kolorowo nie jest, może dlatego że nie próbowałem w ceramice :lol:

Ja wycinam bruzdy szlifierką z tarcza diamentową do betonu,idzie jak w masło ale kurzy się strasznie :-?

A dziurę na skrzynkę rozdzielczą elektryki "rąbałem" młotkiem 2 godziny :wink:

Już w sumie skończyłem :p

Też nie mogłem się do tego zabrać, kilka razy jechałem na budowę i wracałem po godzinie, ale jak zacząłem to w 1 dzień zrobiłem nawiewy a w drugi wywiewy, tak po 6 godzin i SAM :wink:

W sumie dobrze jest jak Ci ktoś przytrzyma przewód, czasami był problem żeby nawlec przewód na kolano, nerwy dały się we znaki ,,, I te opaski, co druga w ostatniej chwili okazywała się do wyrzucenia :evil: i wszystko od nowa :evil:

Dasz rade :lol: :wink:

Tylko pamiętaj żeby dobrze rozplanować i jak najmniej zawijasów :roll: