Piczman 26.01.2009 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Hmmm ,,, Może tak : piec na paliwo stałe i podłogówka ale BEZ bufora ? Kurna brakuje mi miejsca na ten bufor, chyba że dałbym taki 500 L ale czy wystarczy ? Ogólnie to nie mam za wesoło Na 100 % podłogowe, na 100 % piec na paliwo stałe, i teraz kwestia "sprzęgła" ! Jeśli chodzi o moc pieca to będzie 6 KW (mniejszego nie znalazłem ) przy zapotrzebowaniu domu 2,5 KW! Blokuje mnie trochę brak miejsca na bufor 1000 L jaki bym chciał, czy mniejszy spełnił by swoją rolę? Taki o połowę mniejszy bym zmieścił ,,, mpoplaw z racji dużego doświadczenia i stażu na forum, poradź mi coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 26.01.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Hmmm ,,, Jeśli chodzi o moc pieca to będzie 6 KW (mniejszego nie znalazłem ) przy zapotrzebowaniu domu 2,5 KW! Blokuje mnie trochę brak miejsca na bufor 1000 L jaki bym chciał, czy mniejszy spełnił by swoją rolę? Taki o połowę mniejszy bym zmieścił ,,, A nie boisz się , że jak dasz duży bufor to piec o takiej mocy będzie grzał w nim wodę dłuuugo ? U mnie zapotrzebowanie na ciepło ok.6 KW a piec 14 KW , właśnie ze względu na CWU. "Szefo" od ogrzewania stwierdził kategorycznie , że przy tej mocy kotła bufor max. 300 litrów! No chyba , że jakieś solary albo grzałka dodatkowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.01.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Na 100 % podłogowe, na 100 % piec na paliwo stałe, i teraz kwestia "sprzęgła" ! Jeśli chodzi o moc pieca to będzie 6 KW (mniejszego nie znalazłem ) przy zapotrzebowaniu domu 2,5 KW! Blokuje mnie trochę brak miejsca na bufor 1000 L jaki bym chciał, czy mniejszy spełnił by swoją rolę? Taki o połowę mniejszy bym zmieścił ,,,Tu się kłania szczegółowe zaplanowanie inwestycji na etapie projektowania. Kotłowni małej nie masz, tylko jak postawi się komin, to nie ma zbyt wielkiego pola do manewru. Może spróbuj z tym buforem pójść w górę wysuwając go nieco na poddasze. Taki układ jest bardzo dobry dla grawitacyjnego współdziałania z kotłem. Co do potrzebnej mocy, to zauważ, że te 2,5kW dotyczy grzania ciągłego (co prawda przy ekstremalnie niskich temperaturach). Przez ile godzin w ciągu doby chcesz palić w kotle ? Jeżeli przez 8h, to musisz mieć moc min. 3 krotnie większą. Na podgrzanie bufora o pojemności 1000l z temp. 30 st. do 90 st. C potrzeba ok. 70kWh energii. zakładając, że chcesz ten bufor naładować w ciągu 8h potrzebujesz mocy 8,7kW + grzanie w tym czasie domu 2,5kW, to już masz 11kW. Fakt, że tak naładowany bufor pozwolił by grzać dom przez ponad dobę w największe mrozy. Podsumowując - zastosowanie mniejszego kotła niż 6kW odradzam, bo będziesz bardzo długo czekał na naładowanie bufora. Przy kotle 6kW bufor 500l też nie jest złym rozwiązaniem - pozwoli na przerwy w ogrzewania po kilkanaście godzin bez pogorszenia komfortu. Jak chcesz rozwiązać sprawę ciepłej wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2009 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 To jest tak! Jeśli bym nie stawiał żadnego bufora to byłby moderator 6 KW i zwykły boiler 140 L ! Wtedy palenie ciągłe,co za tym idzie duża niewygoda Jeśli postawię bufor to oczywiście piec o większej mocy, np. 10 KW bo wtedy mam 2 zalety: 1. Większa moc w krótkim czasie 2. Większy zasyp Moderator to piec górnego spalania więc wchodziło by w grę zasypanie na max i dławienie ognia co jest nieekonomiczne i niekorzystne dla pieca ( wiadomo o co chodzi) ! Z doświadczenia wiem że nie ma kompromisów, bufor jest najlepszym rozwiązaniem ale ,,, Co zrobić jeśli nie mieści mi się większy niż 500 L ? Po przemyśleniu sprawy to najlepszym rozwiązaniem był by bufor wysoki ( nawet wchodzący w poddasze ( o czym wspomniał HenoK ) zasilany grawitacyjnie przez piec o mocy kilkukrotnie większej niż chwilowe zapotrzebowanie na ciepło ! Tutaj nadwyżka jest zaletą !!! CWU wtedy tylko przepływowo,czyli wężownica z miedzi biegnąca z dołu zbiornika do góry ( ewentualnie na 3/4 wysokości wpięta cyrkulacja ) ! No dobra 750 L upchnę , rury znalazłem w Rzeszowie,każda średnica i długość oraz grubość ścianki, nowe i z odzysku, dość niedrogo ,,, Za tym buforem dał bym obieg tez otwarty na rozdzielacz do podłogówki, zwykły zawór mieszający w środku czy rozdzielacz z układem pompowo-mieszającym wszystko jedno ,,, Mam nawet gościa,który by mi to poskładał ! Tylko nie wiem dlaczego boję się że przekombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.01.2009 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Podciągnę temat ,,, Czy ktoś z Was może mi mniej więcej policzyć ile energii mógłbym zatrzymać w buforze 500 L ? Wyobraźmy sobie sytuacje gdzie piec o mocy 12 KW zasila taki bufor, z kolei dalej zasilana jest podłogówka a odbiór jest rzędu 2 KW ! Jak długo będzie grzała podłoga szacując że temp. początkowa w buforze to 80 stopni i końcowa 30 ! Zawsze myślałem że jak bufor to minimum 1000 L , wydaje mi się że o połowę mniejszy w domu 110 m o zapotrzebowaniu niewielkim też będzie dobrym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.02.2009 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 mpoplaw dzięki za wyliczenia Byłem wczoraj na budowie dokończyć wentylację i przemyślałem układ w kotłowni i tak naprawdę to mam sporo miejsca i zmieszczę baniak o średnicy 60 cm i wysokości 2,5 m co daje mi 700 L Wyjdzie mi ocieplenie 15-20 cm,trochę mało ale chyba nie tak źle ,,, Zakładam że będę Go nabijał 80 stopni czyli dT wyniesie 60, do tego 700 L i mamy : 1,1666 *0,7 m3 * 60 K = 48,9972 kWh Czyli paląc piecem 12 KW ok. 4 godzin a 17 KW 3 godziny ! No oczywiście bez żadnego odbioru energii w tym czasie! Do tego sprawność pieców na paliwo stałe wynosi max 80 % ! Stałopalnośc Moderatora jest podawana 4-6 h więc jednym załadunkiem można by naładować bufor, dobrze kombinuje czy etam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.02.2009 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Właśnie się zastanawiam nad rozładowywaniem i mam kilka pomysłów: 1. Pompa podpięta pod Termostat pokojowy , ale komplikuje sprawę bezwładność podłogówki Może pomogło by umieszczenie termostatu bliżej podłogi ? 2. regulator czasowy, w takich temperaturach zewnętrznych jakie są przez większość czasu ( -5 lub 0 ) zapotrzebowanie spada znacznie więc ciągłość jest niekonieczna, wtedy ustawiał bym na konkretne godziny! Nie wiem czy to dobry pomysł ale warto poeksperymentować Co do zasilania to właśnie nie wiem, z tego co pamiętam z dyskusji z Adamem_mk to druga pompka,piec będzie na tym samym poziomie więc chyba raczej będzie obieg wymuszony! Chyba że jest szansa żeby to hulało samo ,,, A z tym CWU to nie rozumiem, myślę że najlepiej będzie przepływowo przez wężownicę w buforze! Masz jakiś inny pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.02.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 i teraz powstaje pytanie jak długa musi być ta wężownica żeby zdołać przepływowo ogrzać wodę, tym bardziej że czasami bufor będzie miał temperaturę poniżej 40 stopniMam wężownicę zrobioną z rur pexlupex 16/2. 3 pętle po 33m połączone równolegle mieszczą ok. 11l wody. W zbiorniku woda ma temperaturę ok. 55 st. C. Przy niedużym przepływie wydajność grzewcza takiej wężownicy jest wystarczająca (np. zmywanie naczyń) przy większym, np. natrysk, po wyczerpaniu wody wcześniej podgrzanej w wężownicy (11l) odczuwalny jest spadek temperatury wody. Docelowa zamiast rurki pexalupex chcę dać rurkę ze stali nierdzewnej Dn 32mm - ma większą powierzchnię wymiany, mniejszy opór cieplny i większą pojemność całkowitą - powinna wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 01.02.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Na przykład taki ? http://solarmazury.pl/media/image/0011/SISS.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 01.02.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Też się nad takim rozwiązaniem zastanawiam. znalazłem taką stronkę : Solar Mazury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.02.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 głośno myślę, a może zamiast wężownicy prościej dać mały 50-80L zbiornik CWU zanurzony w buforze ?? oczywiście wlot wody zimnej na dole wylot na górze Załóżmy zbiornik 80L. Średnica jak na jednym z powyższych rysunków 43cm. Przy tej pojemności wysokość zbiornika wyjdzie 55cm. Zbiornik taki będzie miał powierzchnię zewnętrzną ok. 1,4 m2. Rura Dn 32mm o długości 30m ma pojemność 24l a powierzchnię zewnętrzną ok. 3m2 w przypadku zwykłej gładkiej rury, przy rurze karbowanej ta powierzchnia będzie jeszcze większa. Jak myślisz, w którym przypadku woda zgrzeje się szybciej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 01.02.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 No tak , ale przy nagrzanym zbiorniku 80 l. mogę sobie nalać całą wannę wody i się pluskać . Fakt , że potem Lepsza Połowa będzie musiała dłużej czekać , aż się druga porcja przygotuje... Przy wężownicy zużyję 24 litry ciepłej i ...co dalej? Da radę przepływowo nagrzać jeszcze parędziesiąt litrów do tej mojej wanny ? I dla jasności : Nie powątpiewam tylko po prostu nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.02.2009 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Zbiorniki w zbiorniku ? Hmm,,, NJerzy zrobił taki bufor a jako wymiennik na ciepłą wodę połączył 3 kegi po piwie ( stal nierdzewna ) !!! Ja jednak jestem za tym żeby samodzielnie wykonać wężownicę, albo z miedzi giętkiej albo z nierdzewki,która ostatnio chyba HenoK wklejał w innym wątku i grzać przepływowo! Ten sposób jest bardzo dobrze opisany przez Adama_mk w wątku o buforze "tymi ręcami" , jest również informacja jaką długość zrobić aby wymiana ciepła następowała tak żeby wody nigdy nie zabrakło! Przepływowo to nie znaczy że ciepłej wody jest tyle co w wężownicy Odpowiednie dobranie długości wężownicy jest gwarancją szybkiej wymiany ciepła , oczywiście obliczać powinno się dla temperatury niższej bo wyższa to nie problem Wczoraj sobie uświadomiłem że już nie mam tego czasu tak dużo i muszę JUŻ zacząć robić taki bufor !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.02.2009 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Na pewno tak! 43 L to ile tej rurki miedzianej fi 15 ma być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.02.2009 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 ",,,Dla mnie te 20mb wężownicy to już lekki przerost ,,, " Mowa o miedzi o średnicy 3/4 cala ! Powinna się zaczynać na dnie zbiornika i kończyc na samym szczycie, im wyżej tym gęstsze zwoje ,,, Pogrzebałem trochę w archiwum Czyżby tyle wystarczyło dla ogrzania cwu przepływowo ? I rysunek : http://img167.imageshack.us/img167/9179/9fe77b4bba8e6ef7med.th.jpg A taki bufor dokładnie mi chodzi po głowie : http://img167.imageshack.us/img167/776/2c244235a66b1ec3med.th.jpg Oprócz tych króćców do pompy ciepła i zamiast kominka będzie piec na paliwo stałe,,, Trzeba działać Panowie bo czas ucieka Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.02.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 głośno myślę a gdybyś wyrzucił te wszystkie kotły bufory i plątanie rurek, i na GWC wodnym zainstalował sobie PC powietrzną taką o mocy grzewczej 1,8KW ?? za 5 tyś zł miał byś kompletną kortownię, jest tam nawet zbiornik CWU 100LJak byś to chciał połączyć ? Wymyślili już prostsze rozwiązanie - pompa ciepła glikol (solanka) - woda . Tylko dziwnym trafem PCi powietrze - woda są znacznie tańsze niż PCi glikol - woda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.02.2009 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 a gdybyś wyrzucił te wszystkie kotły bufory i plątanie rurek Uważam że pomysł z buforem to dość tanie i proste rozwiązanie! Najważniejsze jest to że po nabiciu bufora ogrzewanie staje się naprawdę dobrze sterowalnym systemem!!! Odchodzi wiele problemów, np. z wysterowaniem temp. na piecu ! Zdecydowałem zrobić bufor 1000 L z rury 713 mm średnicy, grubszej nie zmieszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.02.2009 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Ta nagrzewnica da powietrze +1/+5 stopni, chyba tamta pompa ciepła potrzebuje trochę więcej Im chłodniejsze powietrze tym COP mniej korzystny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.02.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Jak byś to chciał połączyć ? bezpośrednio do tego http://images27.fotosik.pl/308/d2530d422881cdf2med.jpg Zauważ, że po drodze masz dwa wymienniki : glikol - powietrze, powietrze - czynnik chłodniczy. Na każdym pewna różnica temperatur, W efekcie końcowym temperatura parowania dużo niższa niż przy jednym wymienniku płytowym glikol - woda . Pompę glikol woda o niedużej mocy mocy grzewczej (6kW) można kupić już a ok. 10 tys. zł + VAT. GWC wodny o odpowiednio dużej wydajności (250 - 300 mb rury PE fi 32) może spokojnie działać jako dolne źródło pompy ciepła. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ten sam wymiennik gruntowy obsługiwał też nagrzewnicę / chłodnicę powietrza . Jak pokombinujesz z zaworami, to możesz nawet tę chłodnicę podłączyć pod pompę ciepła (jako dolne źródło) i intensywnie schładzać powietrze latem, wtedy, gdy GWC okaże się za słabe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.02.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 i co myślisz Piczman może się skusisz na PC zamiast kotła na biomasę ??Tylko to EP wyjdzie wielokrotnie gorzej . No i po co stawiał komin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts