Piczman 06.02.2009 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Nie no nie będę kombinował bo przekombinuje ,,, Zostaje przy kotle na biomasę i buforze !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 08.02.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Ciekawe ! Szczególnie to drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.02.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 patrze na to zdjęcie i coś mi nie pasuje http://images32.fotosik.pl/438/9a00370a7fbcf68cmed.jpg w przypadku wanny prysznica i baterii termostatycznych tych najbardziej energooszczędnych woda ciepła powinna być z lewej strony Nie Tobie pierwszemu : http://forum.muratordom.pl/post3022305.htm#3022305 Tak lepiej ? http://republika.pl/hanko2005/foto/lacze.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.02.2009 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 HenoK dobre A tutaj pytałem czy zostawić czy zmienić : http://forum.muratordom.pl/post3016728.htm#3016728 Już zmieniłem, ciepła woda ma być z lewej strony i jest Co do bufora to wczoraj cały dzień kombinowałem i chyba postawie sobie wysoki 2,6 m o średnicy 813 mm co daje mi 1300 L i ładując Go wysoko ( 90 stopni ) mogę zmagazynować ok. 100 KWh mocy ! Piec wtedy kupiłbym 29 KW !! Jak szaleć to szaleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.02.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Co do bufora to wczoraj cały dzień kombinowałem i chyba postawie sobie wysoki 2,6 m o średnicy 813 mm co daje mi 1300 L i ładując Go wysoko ( 90 stopni ) mogę zmagazynować ok. 100 KWh mocy ! Piec wtedy kupiłbym 29 KW !!Jeżeli piszesz o kWh, to pewnie chodziło Ci o energię a nie o moc. Z takim zestawem, to pewnie będziesz palił raz na tydzień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.02.2009 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 I o to chodzi Tylko że Ja często zmieniam zdanie, mocno jednak zastanawiam się nad takim zestawem ,,, Naładowanie bufora zajmie 3-4 h , a 100 kWh to zapas na jakieś 4-6 dni wraz z cwu i o to właśnie mi chodziło PS. Tak, miało być 100 kWh energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 13.02.2009 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Piczman coś dawno nie uzupełniałeś dziennika . Deprecha Cię chyba nie dopadła na dobre ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.02.2009 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Hej! Sprawa wygląda tak że w połowie Marca przychodzą tynkować a do tego czasu nic nie robię! Jedynie elektrykę ze znajomym po godzinach, niedługo kończymy to wkleję parę zdjęć ,,, Między czasie mocno myślę o buforze i zbieram dane Zaraz po tynkach ruszam na całego ze wszystkim, czyli za miesiąc ,,, Się zacznie Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 23.02.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Od dłuszego czasu obserwuje Twoje poczynania przy budowie domu. Widze ze stosujesz ciekawe rozwiazania, które zamierzam przynajmniej w czesci zastosowac w swoim przyszlym domu, moja budowa będzie calkiem blisko twojej bo 25km odleglosci , powiat Nisko. Zauwazylem ze masz tylko 1 komin zapewne z racji zastosowania wentylacji mechanicznej, Potrzebna mi informacja w jaki sposob prawnie zrezygnowales ze zbednych szybow wentylacyjnych, czy masz to w projekcie, czy zalatwiles to wpisem do dziennika budowy, czy masz znajomego kominiarza ktory dokona odbioru, wiem ze sa z tym pewne klopoty. I druga sprawa- czy bedziesz mial okap w kuchni, jesli tak to w jaki sposob bedzie podpiety do wentylacji. Czytam na forum rady Adama_mk - on radzi podpiac okap do kanału wywiewnego ale z zastosowaniem filtra tłuszczu. Czy bedziesz miał kominek, jesli tak to czy zamierzasz rozprowadzic ciepło jakims system np DGP, a moze płaszcz wodny, czy moze zastosujesz anemostat wywiewny na suficie w okolicy kominka. PS: Sorry za tyle pytan od poczatkujacego na tym forum i szkoda ze tyle fotek masz teraz zablokowanych. Pozdrowienia i powodzenia w dalszej budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 24.02.2009 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 danielw Prawie wszystko jest w Dzienniku,fakt że zdjęć chwilowo nie ma ale w ciągu tygodnia wszystkie będą widoczne! Czy bedziesz miał kominek, jesli tak to czy zamierzasz rozprowadzic ciepło jakims system np DGP, a moze płaszcz wodny, czy moze zastosujesz anemostat wywiewny na suficie w okolicy kominka. Nie będzie kominka! Zauwazylem ze masz tylko 1 komin zapewne z racji zastosowania wentylacji mechanicznej, Potrzebna mi informacja w jaki sposob prawnie zrezygnowales ze zbednych szybow wentylacyjnych, czy masz to w projekcie, czy zalatwiles to wpisem do dziennika budowy, czy masz znajomego kominiarza ktory dokona odbioru, wiem ze sa z tym pewne klopoty. Tak,wentylacja mechaniczna! Załatwię to wpisem do Dziennika,czy będą kłopoty to się jeszcze okaże czy bedziesz mial okap w kuchni Nie będzie okapu prawdopodobnie, chyba że po zamieszkaniu okaże się jednak potrzebny to wtedy ewentualnie pochłaniacz z filtrem przeciwtłuszczowym! Widze ze stosujesz ciekawe rozwiazania, które zamierzam przynajmniej w czesci zastosowac w swoim przyszlym domu, moja budowa będzie calkiem blisko twojej bo 25km odlegloscic Jak będziesz miał ochotę dotknąć te "zabawki" to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 03.03.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witaj!!! Rzuciłem okiem na twoje fotki w dzienniku np: http://img9.imageshack.us/img9/4918/177bs0.jpg i mam pytanie Czy te szprosy w oknach to świadomy wybór???…może było ale nie miałem czasu… Podoba mi się Twoje podejście do tematu: Budowa!!!…mam podobne… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.03.2009 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Hej Powitać powitać ,,, Nie rozumiem pytania o szprosy, zamówiliśmy z Żoną szprosy bo białe okna bez nich wyglądają mało atrakcyjnie! Hmm ,,, A więc co z nimi nie tak? Opowiedz coś więcej o tym "naszym" podejściu do budowy Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 04.03.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Podobno szprosy pogarszają U pakietu szybowego o jakieś ~15% -szpros to taki mostek termicznyTeż mieliśmy je w planie…a mamy (w podobnej cenie) pakiet 3szybowy 0.7 …starasz się oszczędnie „nie oszczędzać na budowie” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 04.03.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Podobno szprosy pogarszają U pakietu szybowego o jakieś ~15% -szpros to taki mostek termiczny Też mieliśmy je w planie… a mamy (w podobnej cenie) pakiet 3szybowy 0.7 …starasz się oszczędnie „nie oszczędzać na budowie” a mozesz powiedziec cos wiecej o swoich oknach? Tez sie przymierzam do cieplych okien niz standardy przewidują na dzien dzisiejszy i ciagle nie moge wybrac czegos co bedzie mialo dobrą jakość i nie kosmiczną cene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 05.03.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 bufor ciepła rewelacyjny pomysł hehe, a teraz mozesz mi wytłumaczyć jak ma działaś ta rura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.03.2009 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 bufor ciepła rewelacyjny pomysł hehe, a teraz mozesz mi wytłumaczyć jak ma działaś ta rura? Hmm ,,, jak by tu najprościej i nie zajmując nam obu 100 godzin pisania/czytania Ładujesz bufor szybko i prosto, a rozładowujesz długo i skomplikowanie Do tego zapominasz że masz kotłownie ,,, TO jest TO !!! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.03.2009 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 PS. Szczegóły niebawem ,,, Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 06.03.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Piczman - gadaliśmy jakiś czas temu o wprowadzeniu do kotłowni rury z poddasza doprowadzającej powietrze do spalania pieca ? Robiłeś to już ? Bo ja w sumie jestem przy tym etapie i może masz już to rozwiązane ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.03.2009 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Póki co to mam patent Przewód wentylacyjny płaski ( czy jak to się nazywa) z plastiku i do tego 2 kolana 90 stopni, jedno koło pieca a drugie na poddaszu!Czyli Zetka jak się patrzy! Do tego zabuduje to razem z buforem i będzie schowane w ścianie ,,, Koszt ok. 100 zł w każdym Markecie budowlanym ! Będe to robił za ok. miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 06.03.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Jakie wymiary tego kanału plastikowego ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts