Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

patrze na to zdjęcie i coś mi nie pasuje

http://images32.fotosik.pl/438/9a00370a7fbcf68cmed.jpg

w przypadku wanny prysznica i baterii termostatycznych tych najbardziej energooszczędnych woda ciepła powinna być z lewej strony

Nie Tobie pierwszemu :

http://forum.muratordom.pl/post3022305.htm#3022305

Tak lepiej ? ;)

http://republika.pl/hanko2005/foto/lacze.JPG

HenoK dobre :lol:

A tutaj pytałem czy zostawić czy zmienić :

http://forum.muratordom.pl/post3016728.htm#3016728 :wink:

Już zmieniłem, ciepła woda ma być z lewej strony i jest :D

Co do bufora to wczoraj cały dzień kombinowałem i chyba postawie sobie wysoki 2,6 m o średnicy 813 mm co daje mi 1300 L i ładując Go wysoko ( 90 stopni ) mogę zmagazynować ok. 100 KWh mocy !

Piec wtedy kupiłbym 29 KW !!

Jak szaleć to szaleć :lol:

Co do bufora to wczoraj cały dzień kombinowałem i chyba postawie sobie wysoki 2,6 m o średnicy 813 mm co daje mi 1300 L i ładując Go wysoko ( 90 stopni ) mogę zmagazynować ok. 100 KWh mocy !

Piec wtedy kupiłbym 29 KW !!

Jeżeli piszesz o kWh, to pewnie chodziło Ci o energię a nie o moc.

Z takim zestawem, to pewnie będziesz palił raz na tydzień :lol: :lol: :lol: .

I o to chodzi :wink:

Tylko że Ja często zmieniam zdanie, mocno jednak zastanawiam się nad takim zestawem ,,,

Naładowanie bufora zajmie 3-4 h , a 100 kWh to zapas na jakieś 4-6 dni wraz z cwu i o to właśnie mi chodziło :p

PS. Tak, miało być 100 kWh energii :roll:

Hej!

Sprawa wygląda tak że w połowie Marca przychodzą tynkować a do tego czasu nic nie robię!

Jedynie elektrykę ze znajomym po godzinach, niedługo kończymy to wkleję parę zdjęć ,,,

Między czasie mocno myślę o buforze i zbieram dane :wink:

Zaraz po tynkach ruszam na całego ze wszystkim, czyli za miesiąc ,,,

Się zacznie :lol:

Pozdr.

• 2 weeks później...

Od dłuszego czasu obserwuje Twoje poczynania przy budowie domu. Widze ze stosujesz ciekawe rozwiazania, które zamierzam przynajmniej w czesci zastosowac w swoim przyszlym domu, moja budowa będzie calkiem blisko twojej bo 25km odleglosci , powiat Nisko.

Zauwazylem ze masz tylko 1 komin zapewne z racji zastosowania wentylacji mechanicznej, Potrzebna mi informacja w jaki sposob prawnie zrezygnowales ze zbednych szybow wentylacyjnych, czy masz to w projekcie, czy zalatwiles to wpisem do dziennika budowy, czy masz znajomego kominiarza ktory dokona odbioru, wiem ze sa z tym pewne klopoty.

I druga sprawa- czy bedziesz mial okap w kuchni, jesli tak to w jaki sposob bedzie podpiety do wentylacji. Czytam na forum rady Adama_mk - on radzi podpiac okap do kanału wywiewnego ale z zastosowaniem filtra tłuszczu.

Czy bedziesz miał kominek, jesli tak to czy zamierzasz rozprowadzic ciepło jakims system np DGP, a moze płaszcz wodny, czy moze zastosujesz anemostat wywiewny na suficie w okolicy kominka.

PS: Sorry za tyle pytan od poczatkujacego na tym forum i szkoda ze tyle fotek masz teraz zablokowanych.

Pozdrowienia i powodzenia w dalszej budowie!

danielw

Prawie wszystko jest w Dzienniku,fakt że zdjęć chwilowo nie ma ale w ciągu tygodnia wszystkie będą widoczne!

Czy bedziesz miał kominek, jesli tak to czy zamierzasz rozprowadzic ciepło jakims system np DGP, a moze płaszcz wodny, czy moze zastosujesz anemostat wywiewny na suficie w okolicy kominka.

Nie będzie kominka!

Zauwazylem ze masz tylko 1 komin zapewne z racji zastosowania wentylacji mechanicznej, Potrzebna mi informacja w jaki sposob prawnie zrezygnowales ze zbednych szybow wentylacyjnych, czy masz to w projekcie, czy zalatwiles to wpisem do dziennika budowy, czy masz znajomego kominiarza ktory dokona odbioru, wiem ze sa z tym pewne klopoty.

Tak,wentylacja mechaniczna!

Załatwię to wpisem do Dziennika,czy będą kłopoty to się jeszcze okaże :roll:

czy bedziesz mial okap w kuchni

Nie będzie okapu prawdopodobnie, chyba że po zamieszkaniu okaże się jednak potrzebny to wtedy ewentualnie pochłaniacz z filtrem przeciwtłuszczowym!

Widze ze stosujesz ciekawe rozwiazania, które zamierzam przynajmniej w czesci zastosowac w swoim przyszlym domu, moja budowa będzie calkiem blisko twojej bo 25km odlegloscic

Jak będziesz miał ochotę dotknąć te "zabawki" to zapraszam 8)

Hej :p

Powitać powitać ,,,

Nie rozumiem pytania o szprosy, zamówiliśmy z Żoną szprosy bo białe okna bez nich wyglądają mało atrakcyjnie!

Hmm ,,, A więc co z nimi nie tak?

Opowiedz coś więcej o tym "naszym" podejściu do budowy :p

Pozdr.

Podobno szprosy pogarszają U pakietu szybowego o jakieś ~15%

-szpros to taki mostek termiczny

Też mieliśmy je w planie…

a mamy (w podobnej cenie) pakiet 3szybowy 0.7

…starasz się oszczędnie „nie oszczędzać na budowie”

a mozesz powiedziec cos wiecej o swoich oknach? Tez sie przymierzam do cieplych okien niz standardy przewidują na dzien dzisiejszy i ciagle nie moge wybrac czegos co bedzie mialo dobrą jakość i nie kosmiczną cene

bufor ciepła rewelacyjny pomysł :D hehe, a teraz mozesz mi wytłumaczyć jak ma działaś ta rura?:D

Hmm ,,, jak by tu najprościej i nie zajmując nam obu 100 godzin pisania/czytania :lol:

Ładujesz bufor szybko i prosto, a rozładowujesz długo i skomplikowanie :wink:

Do tego zapominasz że masz kotłownie ,,,

TO jest TO !!!

Pozdrawiam!

Póki co to mam patent :p

Przewód wentylacyjny płaski ( czy jak to się nazywa) z plastiku i do tego 2 kolana 90 stopni, jedno koło pieca a drugie na poddaszu!Czyli Zetka jak się patrzy!

Do tego zabuduje to razem z buforem i będzie schowane w ścianie ,,,

Koszt ok. 100 zł w każdym Markecie budowlanym !

Będe to robił za ok. miesiąc :wink: