Libunia 22.02.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Zachecam do wpisywania komentarzy , uwag, wskazowek itd . Z gory dzieki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neti 22.02.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Widzę, że tez własnie zaczynacie pisanie dziennika a wkrótce i budowanie więc trzymam kciuki Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 22.02.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Witaj Marta Również dołączam się do czytelników Twojego dziennika Będę śledzić Wasze postępy.... Jestem bardzo ciekawa jakie zmiany chcecie wprowadzić. Trzymam mocno kciuki za wbicie łopaty i oczywiście za PORZĄDNĄ EKIPĘ Pozdrawiam serdecznie kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 24.02.2008 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Dzieki dzieki. Do pierwszych prac to czeka nas jeszcze baaaardzo dluga droga . Jak na razie zastanawiamy sie jak pogodzic nasza budowe z odlegloscia jaka nas dzieli ( przypomne ze mieszkamy obok Poznania a budujemy sie pod Wroclawiem) Nie mam pojecia jak to wszystko pogodzic . Takze caly czas sie zastanawiam i nie moge spac po nocach . Ale mam nadzieje ze w koncu cos wymysle Oby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 24.02.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Dzieki dzieki. Do pierwszych prac to czeka nas jeszcze baaaardzo dluga droga . Jak na razie zastanawiamy sie jak pogodzic nasza budowe z odlegloscia jaka nas dzieli ( przypomne ze mieszkamy obok Poznania a budujemy sie pod Wroclawiem) Nie mam pojecia jak to wszystko pogodzic . Takze caly czas sie zastanawiam i nie moge spac po nocach . Ale mam nadzieje ze w koncu cos wymysle Oby sprawdony inwesor zastępczy, kosztuje ale dopilnuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 19.03.2008 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Garaż - już wybudowany - możecie obejrzeć na naszych fotkach. Niedługo będzie miał też elewację i bramę. Trochę go zmieniliśmy bo majster stwierdził, że lepiej będzie pasował do domu z lekko podwyższonym dachem. Życzę powodzenia i czekam na pierwsze wpisy z budowy Zwłaszcza, że sporo rozwiązań energooszczędnych mamy wspólnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropecka 06.04.2008 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 ja również dołączam się do śledzenia tego dziennika powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 12.04.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Witaj Libunia Ja dorzucę swoje trzy grosze do układu na górze.... My podnosiliśmy ściankę kolankową o jeden pustak i nawet teraz jest po prostu niemożliwością korzystanie z kibelka, który jest usytuowany koło prysznica.... Ta łazienka jest naprawdę malutka.... My zdecydowaliśmy wannę wstawić do łazienki na dole.... Na górze zostaje tylko prysznic w rogu, kibelek w miejscu wanny ( tutaj swobodnie będzie można z niego korzystać) i obok umywalka... Pomyśl też o wykorzystaniu tej wnęki w łazience, która będzie dość spora.... Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 15.04.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Czytam dzienniki budowy Skrzata, jednego nawet odwiedziliśmy osobiści i niesamowite jest to, że każdy jest kompletnie inny mimo, że powstały na bazie tego samego projektu. Np. Kasia_W pisze o swoich odczuciach względem łazienki na górze. Tymczasem u nas (też podnieśliśmy o 1 pustak) łazienka jest naprawdę duża, co więcej spory kawałek ścian o pełnej wysokości. Wrzucę dzisiaj wieczorem moje wizualizacje łazienek do dziennika. Ponadto nie mamy żadnych słupów / belek podtrzymujących strop na górze. Warto żeby ten projekt realizował naprawdę dobry spec od dachów bo projekt jest pod tym względem taki sobie i dużo zależy od wykonawcy. Generalnie zrezygnowaliśmy na górze z tzw. przedścianki (to ta biała linia na projekcie). Uzyskaliśmy przez to większą powierzchnię po podłodze a ponadto niższe koszty wykończenia ponieważ nie trzeba będzie budować rzeczonej przedścianki. W łazience i w 1 sypialni tworzą się też wtedy 2 urocze wnęki/schowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 18.04.2008 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Serdecznie dziekuje za opinie. Kasiu -jesli chodzi o wneka to niestety nie bedziemy mogli jej wykorzystac poniewaz zdecydowalismy ze to bedzie najlepsze miejsce na umieszczenie rekuperatora. A z tym kibelkiem to chyba rzeczywiscie masz racje . Jak na razie niech tak zostanie bo nasz architekt nas znienawidzi:) caly czas cos zmieniamy . Ja jestem malutka wiec sie zmieszcze hehe zartuje . Jeszcze raz to na spokojnie przemysle , przelicze Bungo dziekuje za wpis o tych fachowcach to na pewno masz racje . Oby znalezc takiego solidnego wykonawce . Czas pokaze .... Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcz 04.05.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Witam. Chciałem się podzielić moimi uwagami co do łazienki na poddaszu. Moim zdaniem kluczową kwestią jest usytuowanie tej łazienki. Przy przestawieniu schodów na tył domu łazienka traci dużo powierzchni powyżej 1.90m. Z załączonego rysunku wynika około 1m^2 różnicy, natomiast w naszej adaptacji mamy aż 6.61m^2 powyżej 1.90 (+25cm do ścianki kolankowej), co daje jeszcze większą różnicę. Narysowałem na szybko, co mam na myśli: http://img364.imageshack.us/img364/7559/lazienkapoddaszehn4.gif Zielone to powierzchnia > 1.90m przy oryginalnym usytułowaniu Czerwone to ta sama powierzchnia po przestawieniu łazienkiZamalowana jest różnica między powierzchniami. Zgadza się to też z odczuciami Kasi W i BungoI. My zostawiliśmy originalnie i mam nadzieje, że zmieści się w rogu wanna. Co do wodociągów u nas jest podobnie, trzeba rury doprowadzić i od sąsiadów zależy ile wyjdzie na osobę. A ponieważ większość właścicieli kupiła działki i wcale nie chce się budować nie chce im się tych kilku tysięcy na zbrojenie wydawać, więc trzeba im pod działką położyć za własne albo kopać studnie+szambo (u nas też kanalizacja). Póki co złożona petycja o dofinansowanie na rozbudowę infrastruktury zostało odrzucone, ale jeszcze ktoś tam walczy. U nas jest o tyle dobrze, że nikt się jeszcze do końca nie zbudował i nie ma studni/szamba, więc sprawa jest otwarta... ale możecie się popytać, czy jest jakaś szansa na dofinansowanie gminne/unijne. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 04.05.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Kasiu -jesli chodzi o wneka to niestety nie bedziemy mogli jej wykorzystac poniewaz zdecydowalismy ze to bedzie najlepsze miejsce na umieszczenie rekuperatora. Ja też planowałam sobie rekuperator we wnęce łazienki na górze. Niestety moje złudzenia zostały brutalnie rozwiane....Za mało miejsca... Tam będzie naprawdę nisko (weź pod uwagę ocieplenie) i ciasno. Oczywiście zależy to pewnie od tego jaki rekuperator planujecie. Może jakiś najmniejszy kompakcik wejdzie. Trzeba jednak pamiętać, że od skrzynki odchodzi parę rurek o przekroju minimum 16 cm. U nas ostatecznie będzie na stryszku nad korytarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 04.06.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Witaj Libunia! Ja również dołączam się do grona czytelników Twojego dziennika. Też przymierzam się do budowy Skrzata, aczkolwiek na razie wygląda na to, że jestem na początku długiej ( póki co polnej ) drogi... Życzę samych sukcesów budowlanych! Pozdrówka M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 10.02.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witaj Libunia . Pozwolę się wpisać do grona Twoich wiernych czytelniczych sekundantów. My zaczynamy budować Skrzata w 04.09. Budowa 100km od nas, daleko ale przyczepa kampingowa stanie się naszym domem mam nadzieję,że nie za długo. Projektu w oryginale,z małymi przeróbkami. Mamy kupione materiały z Leiera, Sciana zew. z monolitu plus, więc odpada koszt ocieplenia. Przy działce idzie woda, kanaliza i gaz. Wszystko pod nosem . Wykonawca nas popedza,żeby zaczynać, a ja odwlekam, bo jak pomyślę o spaniu w przyczepie w taką zimnicę,to od razu mam katar . Będę pilnie śledziła Wasze postępy, trzymam kciuki. Pozdrawiam Aśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts