Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan zagospodarowania przestrzennego

Eliza40

Recommended Posts

Oskar - drobna poprawka, nie celu publicznego, drogi są wyłączone z planowania przestrzennego. Obowiązuje decyzja o ustaleniu lokalizacji drogi na podstawie Ustawy z dnia 10 kwietnia 2003 r. o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie dróg publicznych (specustawą) - to tak a'propos odwołań :wink:

oczywiście może być mpzp dla drogi, ale decyzja może zastąpić obowiązujące ustalenia mpzp

jak widzisz Eliza mamy z Oskarem takie samo zdanie

Byłam w piątek w urzędzie ale niestety nie znaleźli żadnych dokumentów, powiedzieli że to dość skomplikowane bo muszą szukać w archiwum i potrzeba im na to więcej czasu. Rozmawiałam z naczelnikiem i powiedziałam że wystąpię o zamianę na inną działkę. Proszę napiszcie jak powinno wyglądać takie pismo.

Z góry dziękuję.

Panie wymieniły sie korespondencją na Pw, zasadniczy problem więc zniknął.

W takim razie tylko jedna polemika.

Droga, a raczej jej budowa, to cel publiczny. Zobacz ustawę o gospodarce nieruchomościami:

"Art. 6

Celami publicznymi w rozumieniu ustawy są:

1) wydzielanie gruntów pod drogi publiczne i drogi wodne, budowa, utrzymywanie oraz wykonywanie robót budowlanych tych dróg, obiektów i urządzeń transportu publicznego, a także łączności publicznej i sygnalizacji;"

Oskar pisałam na skóty dla fachowca

Droga publiczna zawsze będzie "celem publicznym"

ale Art 10 specustawy brzmi: w sprawach dotyczących lokalizacji dróg przepisów o zagospodarowaniu przestrzennym nie stosuje się więc robi się "decyzją o ustaleniu lokalizacji drogi" a nie decyzją o ustaleniu lokalizacji celu publicznego" wg opzp - inna procedura

Witam,

od kilkunastu lat jestem właścicielką 10 ha ziemi rolnej, IV-VI klasa,3 km od małego, biednego miasteczka.Przy drodze gminnej, polnej.Budynek mieszkalny, stodoła, obora, uzbrojone w prąd.Córka chce zostać i zrobić gosp. agroturystyczne, jest zdeterminowana i wszystko ma już zaplanowane.Zawsze mówiła, ze jest to jej miejsce na ziemi.

W ubieglym roku gmina oglosiła zamiar zrobienia PZP.Zapoznałam się z formą graficzną i mogę do poniedzialku składać uwagi..Cały teren przeznaczony pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną z usługami towarzyszącymi, siedlisko to teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej i zagrodowej.

Zaczęłam rozważać za i przeciw.

Początkowo myślałam, że przecież nikt nie zmusi mnie do wyłączenia z produkcji rolnej mojej ziemi.Dla celów podatkowych, zmiana użytku gruntowego następuje z chwila rozpoczęcia użytkowania gruntów na inne cele niż dotychczas.Renta planistyczna mnie nie dosięgnie, bo na pewno nie sprzedam przed upływem 5 lat.

Oplaty adiacenckiej jeszcze długo nie będą mieli za co pobrać (gmina ma trochę własnej ziemi i najpierw ją uzbroi do sprzedaży).

A jak poczytałam jeszcze na forum o problemach właścicieli działek rolnych z uzyskaniem WZ i PnB, pomyślałam, że niczego nie ryzykuje, a mogę zyskać przy koniecznych inwestycjach.

Dzisiaj przeczytałam, że Ministerstwo Infrastruktury szykuje gruntowną nowelizację prawa budowlanego. Zostanie zmieniona kwalifikacja gruntów rolnych objetych planem. Nie będą one wyłączone z produkcji rolnej, ale skoro figurowałyby w ewidencji jako grunty nierolne, to będzie mozna pobierać od nich podatek od nieruchomości, zamiast podatku rolnego.

Żebym mieszkała w pobliżu większego, bogatszego miasta, sytuacja byłaby inna, bo byłby popyt na taką ziemię, ale u nas nie mogę sobie wyobrazić pędu na te "działki budowlane".

Wiem, ze mogę skierować uwagi na temat planu do burmistrza, a on może, ale nie musi ich zaakceptować.

Mam jeszcze kilka dni do namysłu i nie wiem, co robić.

Pozdrawiam serdecznie.

• 2 weeks później...

Termin na decyzję (tj. złożenie uwag) już minął, ale nie byłem przez ostatnie kilkanaście dni na forum - stąd odzywam się teraz.

Sam osobiście zaryzykowałbym - tzn. zgodził się na plan w takim kształcie jak proponuje wójt, czyli na zmianę przeznaczenia.

Z projektami ustaw jest tak, że niewielka ich część wchodzi w życie, a nawet jeśli już - to w innym kształcie niż zapowiedzi i z licznymi "furtkami" do wykorzystania. Nie bałbym się podatków, nie bardzo wyobrażam sobie zmianę polegającą na płaceniu podatku od nieruchomości od dużych, niepodzielonych i użytkowanych rolniczo areałów tylko dlatego, że mogą (ale nie muszą) mieć inną formę zagospodarowania.

A co do miasta - może w tym jest jakiś urok (dla ludzi z zewnątrz, tzn. z zasobniejszych terenów)? Nieprzypadkowo przecież córka chce zająć się agroturystyką. Może w przyszłości część "letników" nie tylko będzie chciała przyjeżdżać okresowo, ale zechce zbudować, bardzo popularny w zamożniejszych krajach "drugi dom"? Wtedy zapisy planu będą "jak znalazł", bez potrzeby walki o zmianę planu itp.

Bardzo dziekuję, Oskar.

Tak wlaśnie zrobiłam, tylko w zgłoszonych uwagach powiększyłam część siedliskową i wpisałam kilka potrzebnych w przyszłości obiektów (np.kryta hala ujeżdżeniowa, stajnia,itp.)

Na razie jest zrobiona tylko wersja graficzna planu, więc na pewno po wykonaniu całości i wyłożeniu w urzędzie będzie można zgłaszać uwagi, gdyby w międzyczasie pojawiły się niekorzystne dla mnie przepisy.

Bacznie śledzę poczynania mojego urzędu i edukuję się na tym forum.

Pozdrawiam serdecznie.