Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo szeroki okap jak podeprzeć krokwie?

Recommended Posts

Muszę zrobić jakieś podparcie krokwi bo mam szeroki okap, docelowo po wykończeniu będzie jakieś 110cm.

Wg. Archonu od krokwi powinny iść prostopadle do ściany deski podpierające krokwie. Oryginalnie okap był 90czm szerokości ale Archon dopuszczał wydłużenie krokwi o 20cm i ja tak zrobiłem bo podniosłem ściankę kolankową w efekcie krokwie o przekroju 8x16cm po długości mam wysunięte poza murłatę aż 160cm.

Docelowe pokrycie to dachówka ceramiczna.

Cała ta konstrukcja "wieszaków" ma zapobiegać wygięciu się krokwi. Jednocześnie będzie konstrukcją kiedyś tam pod podbitkę.

Cos tutaj kręcisz... Piszesz, że nachylkenie dachu to 40 stopni...

Cotangens 40 stopni to 1,1918... Jesli więc okap ma mieć 1,1 m to krokiew za murłata bedzie mieć 1,1 x 1,1918 tj. 1,31 m...

a nie żadne 1,60.....

a takie wieszaki niekiedy stosuje się... ale nie w przypadku takim jak piszesz tylko np w przypadku półkrokwi przy wolim oku... czy przy krokiewkach naroznych...

z kawalka krokwi wycina się trójkąt prostokątny z jednym kątem 40 stopni i tym się podpiera u góry...

i nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma...

Muszę zrobić jakieś podparcie krokwi bo mam szeroki okap, docelowo po wykończeniu będzie jakieś 110cm.

Wg. Archonu od krokwi powinny iść prostopadle do ściany deski podpierające krokwie. Oryginalnie okap był 90czm szerokości ale Archon dopuszczał wydłużenie krokwi o 20cm i ja tak zrobiłem bo podniosłem ściankę kolankową w efekcie krokwie o przekroju 8x16cm po długości mam wysunięte poza murłatę aż 160cm.

Docelowe pokrycie to dachówka ceramiczna.

Cała ta konstrukcja "wieszaków" ma zapobiegać wygięciu się krokwi. Jednocześnie będzie konstrukcją kiedyś tam pod podbitkę.

Cos tutaj kręcisz... Piszesz, że nachylkenie dachu to 40 stopni...

Cotangens 40 stopni to 1,1918... Jesli więc okap ma mieć 1,1 m to krokiew za murłata bedzie mieć 1,1 x 1,1918 tj. 1,31 m...

a nie żadne 1,60.....

Jesteś pewny tego co piszesz. Moja przewaga na Tobą jest taka że mogę wziąć metrówkę do reki i zmierzyć rzeczywistą długość krokwi :wink:

Już dawno nie miałem zajęć z matematyki ale w tym przypadku obliczenia wykonujesz z funkcji trygonometrycznej cosinus kąta.

I tak cosinus 40st wynosi 0.766

Grubość ściany PTH 25cm, murłata jest w osi muru o grubości 14cm

25-14=11cm

11/2=6,5cm

Ponieważ podałem długość krokwi od murłaty do obliczeń teoretycznych musisz wziąć długość 110cm + 6,5cm = 116,5cm

Czyli 116,5cm/0.766= 152.08cm!!!!!

Jak weźmiemy rzeczywistą długość 160cm wtedy 160cm x 0.766 = 122.56cm!!!.

Ja podałem że będzie szerokość okapu ok. 110cm jak widzisz z teoretycznych obliczeń będzie nawet więcej.

To kto tutaj kręci...

:lol:

A teraz wracając do tematu wątku trzeba podeprzeć krokwie 8x16cm o długości 160cm przy szerokości okapu 122cm? Według mnie tak.

Jak coś możesz pomóc w tym temacie to będę wdzięczny.

Aha przypomniało mi się skąd się wzięła szerokość okapu 110cm otóż taka szerokość będzie po wykończeniu czyli ociepleniu ścian styropianem

Takie podparcie dużego okapu wykonuję w ren sposób że w krokwi na jej końcu(w odpowiednim miejscu) najpierw wykonuję zamek-pocięcie( jak na murłacie),w tym zamku podpieram krokiew poziomo ustawionym balikiem o szerokości krokwi i drugim wymiarem poprzecznym np 5 lu6 (tu 5*8) opartym o ścianę,podwieszonym na listwie przykręconej do boków krokwi i balika ale odsuniętej od muru co najmniej o grubość ocieplenia.

Takie podparcie dużego okapu wykonuję w ren sposób że w krokwi na jej końcu(w odpowiednim miejscu) najpierw wykonuję zamek-pocięcie( jak na murłacie),w tym zamku podpieram krokiew poziomo ustawionym balikiem o szerokości krokwi i drugim wymiarem poprzecznym np 5 lu6 (tu 5*8) opartym o ścianę,podwieszonym na listwie przykręconej do boków krokwi i balika ale odsuniętej od muru co najmniej o grubość ocieplenia.

Ta pionowa listwa pełnie tylko funkcję podwieszenia belki poziomej czy przenosi też obciążenia z krokwi?

Czy to są 2 listy po obu stronach krokwi czy tylko jedna. Jaki mają najczęściej przekrój?

Ja pomyślałem że tą pionową belkę przymocuje do ściany kolankowej ponieważ nie wiem jakiej grubości dam ocieplenie 14cm tak jak jest w projekcie czy więcej.

Żeby nie było mostków styropian pójdzie między belkami a 2 warstwa styropianu przykryje belki - przynajmniej poddasze nie będzie sie nagrzewać :lol: tak mocno

Dodatkowa grubość styropianu nie będzie widoczna bo wszystko schowa się pod podbitką.

Chciałbym odświeżyć wątek :)

Narysowałem swój pomysł jak wykonać wieszaki pod krokwie

A konsultowałeś to z konstruktorem? Wydaje mi się że lepiej by było jednak te podpórki dać pod kątem ale dochodzące do krokwi mniej więcej w połowie jej wystającej części. U mnie to wygląda jak na obrazku poniżej ale u mnie to ma ok. 2,5m. Na bidę można by to zamknąć podbitką poziomo ale by to chyba jednak bardzo niefajnie wyglądało. Jednak to kwestia gustu :-).

http://images28.fotosik.pl/179/2b4300d04cc273d6m.jpg

• 1 month później...

No i mam problem cieśla naipierw obiecał że mi zrobi podparcie dla krokwi a teraz się wymiguje i twierdzi że nie da się zrobić podparcia tak jak opisuje docent56 na gotowej więźbie. Tzn dach jest zadeskowany i pokryty papą.

Czy prawda jest że już nie da się wyciąć zamka na krokwi (takiego jak na murłacie)?

Jeżeli nie da się to to co innego można wymyślić.

• 3 years później...

Odświeżę temat, ponieważ sam mam długi okap i zastanawiam się w jaki sposób go podeprzeć.

Czy wykonując podparcie (balik) krokwi na ścianie kolankowej powinno się dodatkowo przybić na ścianie poziome deski, do których właśnie mocuje się wsparcie? Wydaje mi się, że deska przykryta styropianem będzie gniła, czyli jak to się wykonuje zgodnie ze sztuką budowlaną?