Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY JESTEŚCIE ZADOWOLENI ZE SWOICH OKIEN DREWNIANYCH?

agata39

Recommended Posts

Ja jestem zadowolona. Okna mają juz trzy lata i nie zanosi się na żadne malowanie. Wyglądają cały czas jak nowe. Raz, dwa razy do roku "konserwuję" je zwykłym Sidoluxem do podłóg drewnianych. Można konserwować specjalnymi (droższymi) środkami specjalnie do tego celu przeznaczonymi.

mialem w bloku okna drewniane - porażka.

To chyba stolarz był dziadowski i zrobił dziadowskie okna.

Ja mam w domku drewniane, taki był mój jak najbardziej świadomy wybór i nigdy w życiu nie zamieniłabym ich na plastikowe. Okna wstawione ok. 4 lata temu i wyglądają jak nówki, nie rozeschły się, nie wypaczyły, farba się nie łuszczy. W ogóle nie rozumiem czemu ludzie wolą plastiki.

Nic nie konserwuję, tylko myję.

mialem w bloku okna drewniane - porażka.

To chyba stolarz był dziadowski i zrobił dziadowskie okna.

Ja mam w domku drewniane, taki był mój jak najbardziej świadomy wybór i nigdy w życiu nie zamieniłabym ich na plastikowe. Okna wstawione ok. 4 lata temu i wyglądają jak nówki, nie rozeschły się, nie wypaczyły, farba się nie łuszczy. W ogóle nie rozumiem czemu ludzie wolą plastiki.

Nic nie konserwuję, tylko myję.

stolarz moze i byl do bani ;-)

ale nie w tym rzecz - wstawilem taki post tendencyjnie ;-) (choc opinia jest prawdziwa), bo sam watek jest tendencyjny ....

kto na tak jak w tytule zadane pytanie odpowie, ze nie jest zadowolony i wywalil kase w bloto ????

a czemu nie rozumiesz dlaczego niektorzy wola drewno, a niektorzy plastikowe ?? nigdy nie zrozumiesz .... i ja tez nie.

tak jak nigdy nie pojmiemy dlaczego jedni wola blondynki, a inni brunetki ! ;-)

mam drewniane od 2 lat(urzedowski),nic się z nimi nie dzieje.Nie konserwowane do tej pory :oops: .A wstawione prawie 4 lata temu :wink: Co rok obecujemy sobie to zrobić,ale...

Wcześniej mieliśmy drewniane z Kobióra (14 lat)w mieszkaniu osiedlowym.W ubiegłym roku sprzedaliśmy mieszkanie i ...nowi właściciele je tylko odnowili i są dalej,a technologia ich wykonania ma się jak mercedes do syreny!

Plastiki sąsiadów z tamtych lat już są wymienione.

Jeśli chodzi o porównanie typu "dlaczego jedni wolą blondynki,a inni brunetki"

to... prawda,ale... blondynkę idzie przefarbować i odwrotnie a z plastiku raczej "świątka" nie wyrzeźbisz!

pozdrawiam.

:-)

dobre slowa...

moje Urzedasy sa od 4 miesiecy,wykonczeniowka trwa,w pyle stoja ale sa sliczne i porzadne...

u nas tez okna urzedowskiego stoja od 4 mies

nic sie z nimi nie dzieje (ale cóż mogłoby się z nimi stac w tak krótkim czasie?)

znam wiele osób, które majaą okan drewniane od 7-10 lat i wszyscy są zadowoleni

Drewniane są piękniejsze, szlachetniejsze, elegantsze - róznica od PCV taka jak paneli od parkietu.

Okna PCV są IMITACJĄ!

Drewno jest jak każdy naturalny materiał może nieco kłopotliwsze w konserwacji, ponieważ co kilka lat (z tego co obserwuję na pewno powyżej 5-ciu) wymagają powierzchniowego lakierowania.

Źle wykonane, niskiej jakości - podobnie jak kiepskie PCV - też do niczego się nie nadają.

"Za" dla PCV to cena i pewna wygoda związana z brakiem koniecznosci konserwacji (podobnie jak paneli się nie lakieruje, tylko wyrzuca za pewien czas, a meble z MDF myje się mokrą szmatą).

Natomiast nie rozumiem jak można mieć parkiet egzotyczny, meble w naturalnym fornirze lub z drewna (wszystko to drogie i wymaga kłopotliwej konserwacji - parkiet na pewno gorszy pod tym względem niż okna) i być fanem okien PCV? Brak konsekwencji estetycznej! :wink:

Dla jasności - mam okna PCV Drutex kolor orzech (całkiem estetyczne i w porządku technicznie) oraz będę mieć panele Classen oraz meble (przynajmniej w kuchni) z MDF! :lol: :wink:

Dzięki wszystkim za odpowiedż.My też skłaniamy się ku drewnianym.A jeszcze jedno pytanko mam.Czy jeżeli macie drewniane parapety to w łazience też je założyliście.Pokażcie swoje okna i parapety'Pozdrawiam

do łazienki tez zamówiliśmy drewniany parapet

pod oknem mamy wannę, ale nie sądze aby to był jakiś straszny problem