Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont wiatraka koźlaka

koncertour

Recommended Posts

Czy ktoś remontował wiatrak?

Kupiłam zabudowania młynarskie tzn. dom, oborę i wiatrak.

Wiatrak jest w niezłym stanie.wymaga zmiany odeskowania i poszycia dachowego. Obecnie jest blacha, musi być gont drewniany. Co sądzicie o trzcinie na dachy budynków murowanych?

To wszystko jest w uroczym miejscu na działce 3 ha pagórkowatej.Od wiosny zaczynam remont i właśnie zacznę od dachów i zwalenia stropu glinianego w domku mieszkalnym ca 160m2. Niestety na oborze dach się zawalił, trzeba dach robić od nowa. Zastanawiam sie tez na gontem, ale to straszny ciężar.

Chcę to zaadoptować na agroturystykę , bo okolica ciekawa pelna jezior. Dzięki za rady ewka

Może zamiast gontów wiór osikowy? Zajrzyj do dziennika Gagaty. Są tam zdjęcia.

Zapraszam Cię do grup budujących, jest tam wątek właśnie agroturystyczny, możesz pytać i dowiesz się wielu ciekawych rzeczy. Spotkasz tam mnie (prowadzę agro już kilka lat), Gagatę, która właśnie kończy remont gospodarstwa z przeznaczeniem na agroturystykę, Komtura, który służy wieloma radami na temat starych chałup i jeszcze paru entuzjastów wsi. :D

Link do wątku jest w mojej stopce. 8)

A kupno wiatraka - rewelacja! Będzie na pewno piękne, klimatyczne gospodarstwo. Możesz wrzucić jakieś fotki? :D

Bo też u Gagaty to nie gont, tylko wiór osikowy, lżejszy i tańszy niż gont, a nie gorszy. Widziałam na żywo, super sprawa. :D

Oczywiście strzecha jest świetna, choć podobno bardzo droga. :roll:

• 4 weeks później...
Ciekawe ile kosztuje m2 położenia tego wióru osikowego i kto to robi? to będzie cenna informacja

i ja się chętnie dowiem, bo szukam... widziałem oferty po 70 pln/m2 robocizna+materiał ale to jedyna cena jaką znam. ktoś z Podlasia.

Jestem na etapie decydowania się na wiór lub ostatecznie gont ale waham się, również dlatego że chcę mieć pionowe deski doprowadzone do dachu jako elewacja półpiętra. przy parterze obłożonym w 70% kamieniem (poziomymi ala cegła układami) to może wyjść taki przekładaniec. Jeśli ktoś z Was ma jakieś linki do rozwiązań wiór+drewno+kamień (mniej więcej w równych proporcjach) to prosze gorąco o takie info....