GGGosik 22.02.2008 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Bo już sama nie wiem... Ten mój gres jest taki matowy.... a nie jest chiński... więc żadnego wosku na nim nie ma.... (sprawdziłam). Czy Delfin? Co mam robić? Nie będzie "chwytać" plam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 23.02.2008 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 nio...... pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 23.02.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Gosik, ale jaki to gres?? matowy bo Ty go tak widzisz, czy faktycznie to gres niepolerowany, może satynowany a może techniczny?? napisz coś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.02.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Impregnacja gresu naturalnego lub polerowanego nie ma na celu dodać mu połysku - ma na celu zabezpieczenie powierzchni przed wnikaniem brudu i przebarwianiem powierzchni ...Po impregnacji płytki nie są błyszczące . Tylko gres szkliwiony nie wymaga impregnacji - wszystkie inne powinny być impregnowane . Szczególnie gdy płytki są położone w pomieszczeniach gdzie jest duże niebezpieczeństwo pobrudzenia powierzchni płytek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 23.02.2008 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 izat:a któż go tam wie.... z Hiszpanii przyjechał.... czy coś na opakowaniumoże być napisane? To odczytam i podam Ci.... bo ja się nie znam.... pablitoo:a dlaczego w sklepie kupiłam środek Sann Profi "Impregnat ochronny"m.in. do gresów niepolerowanych? Właśnie mi chodzi o zabezpieczenie,czy jednak te niepolerowane też trzeba zabezpieczać..... do tej porymyślałam, że nie... a tu ten zakup.... hmm.... (swoją drogą wypróbujęgo na płytkach w jakimś niewidocznym miejscu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.02.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 pablitoo: a dlaczego w sklepie kupiłam środek Sann Profi "Impregnat ochronny" m.in. do gresów niepolerowanych? Właśnie mi chodzi o zabezpieczenie, czy jednak te niepolerowane też trzeba zabezpieczać..... do tej pory myślałam, że nie... a tu ten zakup.... hmm.... (swoją drogą wypróbuję go na płytkach w jakimś niewidocznym miejscu) Gres niepolerowany - czyli naturalny - też trzeba go impregnować . Tylko w gresie szkliwionym podczas wysokotemperaturowego szkliwienia rozmiary mikroporów powierzchni są tak niewielkie że nie ma niebezpieczeństwa wnikania weń zanieczyszczeń - dlatego nie trzeba impregnować takiej powierzchni - gres naturalny , niepolerowany i polerowany rozmiary mikroporów w powierzchni ma na tyle duże że łatwo może tam wniknąć zanieczyszczenie i zabrudzić powierzchnię - lepiej takie płytki impregnować . SanProfi nie jest najlepszy - polecam Hager'a . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 23.02.2008 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Gres niepolerowany - czyli naturalny - też trzeba go impregnować . Tylko w gresie szkliwionym podczas wysokotemperaturowego szkliwienia rozmiary mikroporów powierzchni są tak niewielkie że nie ma niebezpieczeństwa wnikania weń zanieczyszczeń - dlatego nie trzeba impregnować takiej powierzchni - gres naturalny , niepolerowany i polerowany rozmiary mikroporów w powierzchni ma na tyle duże że łatwo może tam wniknąć zanieczyszczenie i zabrudzić powierzchnię - lepiej takie płytki impregnować . SanProfi nie jest najlepszy - polecam Hager'a . Czyli inaczej HG? Ja chyba mam szkliwiony gres... mój wniosek stąd, że na wierzchu jest ciemny brąz, a pod spodem płytka jest jasna... Gdyby był polerowany lub niepolerowany, to pewnie i dół i wierzch byłby tego samego koloru.... Dobrze myślę? Jednym słowem nie muszę impregnować? To może jakieś mycie lepszym środkiem, żeby wyglądał ładniej....? bo każdy odcisk palca na nim widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 23.02.2008 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Gosik, ale jaki to gres?? matowy bo Ty go tak widzisz, czy faktycznie to gres niepolerowany, może satynowany a może techniczny?? napisz coś więcej A jaki to gres satynowany, a jaki techniczny? Słyszałam, że techniczny oznacza się wysoką klasą ścieralności.... a co to ma do powłoki? Czy jest inna, niż w tych innych gresach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 23.02.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Gosik, skoro Twoja płytka jest u góry ciemna a reszta jest jasna, to raczej gresu nie masz, tylko terakotę terakoty się nie impregnuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 23.02.2008 23:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 No jakże to.... kupiłam jako gres i w dodatku chyba z IV klasaścieralności....http://www.alcorense.com/pol/default.htmTutaj jest w serii Porcelanico (co to znaczy? jak widać nie glazurai nie terakota) o nazwie Alamo WP 30x60 ciemny brąz....ale brak tam jakiegokolwiek opisu technicznego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 24.02.2008 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Polecam http://www.glazura.net.pl/index_trendy.html Sa tam informacje dotyczace gresow,sposobow zabezpieczania,fug itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 24.02.2008 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 A może zapytaj Gggosik swojego sprzedawcę co kupiłaś. Kto jak kto ale on powinien wiedzieć co ci sprzedał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 24.02.2008 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 speek:a tutaj znalazłam informacje o tym, ile jest odmian gresów....przeżyłam szok.... ile tego jest....http://www.ceramikatrio.pl/strona.php?id=10 AnjaTak chyba zrobię.... A nawet na pewno .... bo jestem w rozterce....Wiem, że na pewno zaimpregnuję fugi, ponieważ są ciemnobrązowei brudzą mi szmaty, którymi myję podłogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 24.02.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 speek: a tutaj znalazłam informacje o tym, ile jest odmian gresów.... przeżyłam szok.... ile tego jest.... http://www.ceramikatrio.pl/strona.php?id=10 Anja Tak chyba zrobię.... A nawet na pewno .... bo jestem w rozterce.... Wiem, że na pewno zaimpregnuję fugi, ponieważ są ciemnobrązowe i brudzą mi szmaty, którymi myję podłogę... Zastanów się nad impregnacją gresu - kiedyś zrobiłem ten błąd w kuchni - niestety impregnat bardzo dobrze wchodził w reakcję z tłuszczem - walczyłem z impregnatem 3 lata. W końcu udało mi się kupić płyn do zmywania impregnatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 24.02.2008 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 emil_d:muszę jednak najpierw zadzwonić jutro do sklepu,co tak naprawdę mi sprzedali.... Wtedy będę wiedziała,czy impregnować...A co Ci się działo z tym impregnatem na gresie?Plamy miałeś? I na jakim gresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 24.02.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Najprawdopodobniej to jednak gres - ciemne szkliwo jest na jasniejszym podłożu gresowym, stąd różnica koloru. Takich płytek się nie impregnuje, bo impregnat nie wnika w szkliwo i potem nierówno się ściera, zostają smugi i "ścieżki", trudno jest też zmyć później taki preparat. Mnie kiedyś też wkurzały takie zbyt matowe plytki i potraktowałam je po ułożeniu pronto do mebli, trochę początkowo były śliskie, ale potem w miarę mycia już nie i delikatny połysk pozostał. Jest to na pewno rozwiązanie bezpieczne. Spróbuj tym zanim zdecydujesz się na impregnację. Poza tym te bardzo matowe i tak się "wyblyszczą" w trakcie użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 25.02.2008 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 el-ka Dzięki za radę... muszę wypróbować też tego Pronto Dostałam odpowiedź z firmy od tego mojego gresu i już wiem, że jest to gres szkliwiony i nie impregnuje się go Sprawa wyjaśniona.... Mam w takim razie do sprzedania Sann Profi hi,hi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 25.02.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 emil_d: muszę jednak najpierw zadzwonić jutro do sklepu, co tak naprawdę mi sprzedali.... Wtedy będę wiedziała, czy impregnować... A co Ci się działo z tym impregnatem na gresie? Plamy miałeś? I na jakim gresie? To nie były plamy tylko "mazia", która nabrała brudnej barwy - nie dało się tego domyć. Niestety nie powiem co to za typ gresu - kupiłem go 6 lat temu, więc nie pamiętam - wygląda na niepolerowany i nieszkliwiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts