Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrać kocioł (jedno czy dwu funkcyjny)?

Aleks 1719501264

Recommended Posts

Mamy dylemat co do wyboru pieca....domek prawie 100 m2, 2 łazienki (jedna na piętrze), kuchnia blisko kotłowni.

Zastanawiamy się czy wybrać piec dwu czy jedno funkcyjny......większość doradza nam jedno funkcyjny ale zastanawiamy się nad kosztami eksploatacji czy ciągłe podgrzewanie wody w zasobniku nie jest zbyta drogie......z drugiej strony wiemy jakie są minusy pieca dwu funkcyjnego (bo teraz mieszkamy w domku który ma właśnie taki piec).

A jak jest u Was, prosimy o opinie bo zbliża się czas podjęcia decyzji a my nadal nie wiemy co wybrać.

w piecu to sie piecze chleb ;-)

temat wałkowany na forum od lat ....

wg mnie jedyną przewagą kotłow 1f+zasobnik jest lepsza wydajnosc przy jednoczesnym, duzym poborze wody w kilku miejscach oraz mozliwosc zasilania c.w.u. systemem solarnym,

inne czynniki przemawiaja za wyborem kotła 2f z wbudowanym zasobnikiem,

w piecu to sie piecze chleb ;-)

temat wałkowany na forum od lat ....

wg mnie jedyną przewagą kotłow 1f+zasobnik jest lepsza wydajnosc przy jednoczesnym, duzym poborze wody w kilku miejscach oraz mozliwosc zasilania c.w.u. systemem solarnym,

inne czynniki przemawiaja za wyborem kotła 2f z wbudowanym zasobnikiem,

Racja...już zmieniłam temat z pieca na kocioł :):)

Mamy dylemat co do wyboru pieca....domek prawie 100 m2, 2 łazienki (jedna na piętrze), kuchnia blisko kotłowni.

Zastanawiamy się czy wybrać piec dwu czy jedno funkcyjny......większość doradza nam jedno funkcyjny ale zastanawiamy się nad kosztami eksploatacji czy ciągłe podgrzewanie wody w zasobniku nie jest zbyta drogie......z drugiej strony wiemy jakie są minusy pieca dwu funkcyjnego (bo teraz mieszkamy w domku który ma właśnie taki piec).

A jak jest u Was, prosimy o opinie bo zbliża się czas podjęcia decyzji a my nadal nie wiemy co wybrać.

Dokładnie poruszasz temat który mnie nurtuje od kilku dni.

Mój dom wprawdzie ma 180 m - wszyscy mi wciskają żeby robić solary, piec jednofunkcyjny z zasobnikiem i dodatkową instalacją zwrotną ciepłej wody - takie to ponoć wygodne i funkcjonalne - ale .... i chyba kosztowne

Nie przemawiają do mnie ani solary (pomijam koszty ale raczej konieczność odbioru dużej ilości ciepłej wody latem)

Nie przemawia do mnie też instalacja zwrotna która jak by ją nie zaizolować daje straty ciepła i podgrzewanie zasobnika przez cały dzień gdy mnie nie ma w domu. Dodam że moja łazienki(ki), kuchnia i kotłownia sa bardzo blisko siebie.

Przy kotle dwu funkcyjnym spadki temperatury (przy poborze z innego źródła) można ponoć prosto rozwiązać, stosując baterie z termostatem (pod prysznicem).

....... Jeszcze kombinuję a czacha dymi ........

http://images14.fotosik.pl/77/4b92287558aa1f5dmed.jpg

Skopiuję z mojego posta sprzed roku:

Już trzeci sezon (teraz czwarty!) w moim 110-metrowym domku idealnie sprawuje się atmosferyczny 2-funkcyjny Vaillant Aqua-Plus z 20-litrowym zasobnikiem warstwowym.

Jak widać na zdjęciu wisi sobie na ścianie w rogu kuchni (nad pralką i mikrofalą) i udaje szafkę. Zajmuje mało miejsca (zasobnik jest wbudowany) a obsługuje 2 łazienki i kuchnię. Co prawda odległości są małe, łazienki jedna nad drugą i trochę dalej do zlewu, ale nigdy nie żałowałam, że nie mam cyrkulacji.

Wody jest pod dostatkiem, dwa prysznice i zlew nie stanowią problemu (mieszkańcy to 4 dorosłe osoby). Poza tym piec ma funkcję tzw. ciepłego startu, czyli można zaprogramować w jakich godzinach ma być stale utrzymywana ciepła woda w zasobniku aby niemal od razu leciała ciepła woda.

Nie mam podłogówki, wszędzie sa kaloryfery. Dodatkowo kominek Tarnawa z DGP z turbiną. Sprawdza się rewelacyjnie.

Aha, nie musi być atmosferyczny. Po prostu ja mam komin. :wink:

Mam 2f i żałuję, że nie jest z wbudowanym zasobnikiem. Mimo, że łazienka jest jedna za ścianą a druga nad to na wodę czeka się długo.

A poza czekaniem na wodę masz jeszcze jakieś inne negatywne odczucia ??

przy dwu funkcyjnym odpadają wszelkiego rodzaju hydromasaże ze względu na nizsze cisnienie ciepłej wody