Aleks 1719501264 23.02.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Mamy dylemat co do wyboru pieca....domek prawie 100 m2, 2 łazienki (jedna na piętrze), kuchnia blisko kotłowni.Zastanawiamy się czy wybrać piec dwu czy jedno funkcyjny......większość doradza nam jedno funkcyjny ale zastanawiamy się nad kosztami eksploatacji czy ciągłe podgrzewanie wody w zasobniku nie jest zbyta drogie......z drugiej strony wiemy jakie są minusy pieca dwu funkcyjnego (bo teraz mieszkamy w domku który ma właśnie taki piec).A jak jest u Was, prosimy o opinie bo zbliża się czas podjęcia decyzji a my nadal nie wiemy co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.02.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 w piecu to sie piecze chleb temat wałkowany na forum od lat .... wg mnie jedyną przewagą kotłow 1f+zasobnik jest lepsza wydajnosc przy jednoczesnym, duzym poborze wody w kilku miejscach oraz mozliwosc zasilania c.w.u. systemem solarnym, inne czynniki przemawiaja za wyborem kotła 2f z wbudowanym zasobnikiem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.02.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Kocioł dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem 60l o mocy około 15kW dla takiej powierzchni i dla rodziny typu 2+1 w zupełności wystarcza - nawet rzekłbym że będzie przewymiarowany - ale dla wbudowanego zasobnika może być ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleks 1719501264 23.02.2008 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 w piecu to sie piecze chleb temat wałkowany na forum od lat .... wg mnie jedyną przewagą kotłow 1f+zasobnik jest lepsza wydajnosc przy jednoczesnym, duzym poborze wody w kilku miejscach oraz mozliwosc zasilania c.w.u. systemem solarnym, inne czynniki przemawiaja za wyborem kotła 2f z wbudowanym zasobnikiem, Racja...już zmieniłam temat z pieca na kocioł :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 24.02.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Mam 2f i żałuję, że nie jest z wbudowanym zasobnikiem. Mimo, że łazienka jest jedna za ścianą a druga nad to na wodę czeka się długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 26.02.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Mamy dylemat co do wyboru pieca....domek prawie 100 m2, 2 łazienki (jedna na piętrze), kuchnia blisko kotłowni. Zastanawiamy się czy wybrać piec dwu czy jedno funkcyjny......większość doradza nam jedno funkcyjny ale zastanawiamy się nad kosztami eksploatacji czy ciągłe podgrzewanie wody w zasobniku nie jest zbyta drogie......z drugiej strony wiemy jakie są minusy pieca dwu funkcyjnego (bo teraz mieszkamy w domku który ma właśnie taki piec). A jak jest u Was, prosimy o opinie bo zbliża się czas podjęcia decyzji a my nadal nie wiemy co wybrać. Dokładnie poruszasz temat który mnie nurtuje od kilku dni. Mój dom wprawdzie ma 180 m - wszyscy mi wciskają żeby robić solary, piec jednofunkcyjny z zasobnikiem i dodatkową instalacją zwrotną ciepłej wody - takie to ponoć wygodne i funkcjonalne - ale .... i chyba kosztowne Nie przemawiają do mnie ani solary (pomijam koszty ale raczej konieczność odbioru dużej ilości ciepłej wody latem) Nie przemawia do mnie też instalacja zwrotna która jak by ją nie zaizolować daje straty ciepła i podgrzewanie zasobnika przez cały dzień gdy mnie nie ma w domu. Dodam że moja łazienki(ki), kuchnia i kotłownia sa bardzo blisko siebie. Przy kotle dwu funkcyjnym spadki temperatury (przy poborze z innego źródła) można ponoć prosto rozwiązać, stosując baterie z termostatem (pod prysznicem). ....... Jeszcze kombinuję a czacha dymi ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 26.02.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Mam 2f i żałuję, że nie jest z wbudowanym zasobnikiem. Mimo, że łazienka jest jedna za ścianą a druga nad to na wodę czeka się długo. A poza czekaniem na wodę masz jeszcze jakieś inne negatywne odczucia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 26.02.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 http://images14.fotosik.pl/77/4b92287558aa1f5dmed.jpg Skopiuję z mojego posta sprzed roku: Już trzeci sezon (teraz czwarty!) w moim 110-metrowym domku idealnie sprawuje się atmosferyczny 2-funkcyjny Vaillant Aqua-Plus z 20-litrowym zasobnikiem warstwowym. Jak widać na zdjęciu wisi sobie na ścianie w rogu kuchni (nad pralką i mikrofalą) i udaje szafkę. Zajmuje mało miejsca (zasobnik jest wbudowany) a obsługuje 2 łazienki i kuchnię. Co prawda odległości są małe, łazienki jedna nad drugą i trochę dalej do zlewu, ale nigdy nie żałowałam, że nie mam cyrkulacji. Wody jest pod dostatkiem, dwa prysznice i zlew nie stanowią problemu (mieszkańcy to 4 dorosłe osoby). Poza tym piec ma funkcję tzw. ciepłego startu, czyli można zaprogramować w jakich godzinach ma być stale utrzymywana ciepła woda w zasobniku aby niemal od razu leciała ciepła woda. Nie mam podłogówki, wszędzie sa kaloryfery. Dodatkowo kominek Tarnawa z DGP z turbiną. Sprawdza się rewelacyjnie. Aha, nie musi być atmosferyczny. Po prostu ja mam komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleks 1719501264 26.02.2008 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Mam 2f i żałuję, że nie jest z wbudowanym zasobnikiem. Mimo, że łazienka jest jedna za ścianą a druga nad to na wodę czeka się długo. A poza czekaniem na wodę masz jeszcze jakieś inne negatywne odczucia ?? przy dwu funkcyjnym odpadają wszelkiego rodzaju hydromasaże ze względu na nizsze cisnienie ciepłej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 26.02.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Nie wiem, co masz na mysli pisząc o hydromasażach - mam panel prysznicowy z baterią termostatyczną i bez problemu działa - wszystkie formy masażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 27.02.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 przy dwu funkcyjnym odpadają wszelkiego rodzaju hydromasaże ze względu na nizsze cisnienie ciepłej wody Ale z tego co wiem, to wanny z hydro (przynajmniej te lepsze) mają własną pompę cyrkulacyjną i pobierają do dysz wodę z wanny w zamkniętym obiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleks 1719501264 27.02.2008 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Edybre z tego co rozumiem masz kocioł dwufunkcyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 27.02.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Edybre z tego co rozumiem masz kocioł dwufunkcyjny? Przecież wyraźnie napisano, że to atmosferyczny 2-funkcyjny Vaillant Aqua-Plus z 20-litrowym zasobnikiem warstwowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 27.02.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Piszę jeszcze raz: mam 2-funkcyjny de Dietrich z zamkniętą komorą 2.24 FF i panel prysznicowy z baterią termostatyczną działa bezprblemowo. Jedyny mankamant to długie czekanie na ciepłą wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleks 1719501264 27.02.2008 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Edybre sorki że się powtarzam z pytaniami...powinnam czytać uważniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 27.02.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 To ja mam kocioł 2-funkcyjny Vaillant Aqua-Plus z 20-litrowym zasobnikiem warstwowym. NIE CZEKAM NA CIEPŁĄ WODĘ! LECI NIEMAL OD RAZU! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula-2304 28.02.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Ja również w tym samym tonie:2-funkcyjny zdecydowanie.A tak swoją drogą przy okazji tematów gazowych. Czy słyszeliście, że rurki gazowe powinny być malowane kolorem żółtym?Przeczytałam o tym tutajhttp://forum.leroymerlin.pl/read.php?21,933,933#msg-933Czy to jest gdzieś ustawowo zapisane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts