Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zamocować drewniane słupy poręczy schodów do podłoża?

Recommended Posts

Chcę sam obłożyć betonowe schody drewnem. Tralki i słupy wybrane, trepy sezonują się na poddaszu :D

Ale jak zamocować słup poręczy do stopnia? :o

Sam słup ma w podstawie trzpień o średnicy 30 mm. Czy mocowanie do trepa wykonać przez nawiercenie w nim takiego otworu + klej?

Nie jestem pewien czy to będzie wytrzymałe.

A może jest potrzebna jakaś dłuższa śruba/kotwa wchodząca w beton stopnia, potem przelotowo przez trep i dopiero zamocowanie słupa (wkręcenie)?

Poradźcie coś, proszę

Nie tak dawno na "Zrób to Sam" ktoś demonstrował samodzielnie wykonane schody, coś tam chyba było o montażu balustrady.

Generalnie to chyba raczej druga opcja, czyli śruba gwintowana aż do betonu i potem na to nakręcony słupek. Ewentualnie można dać śrubę przez całą długość słupka i od góry skręcić dodatkowo nakrętką i powiększaną podkładkę (trzeba mieć przewiercony na wylot słupek). Nakrętkę masuje się pochwytem, kulą, etc.

Ale jak zamocować słup poręczy do stopnia? :o

Poradźcie coś, proszę

Słupy nawierciłem wiertłem 14 na jakieś 20 cm. I wsadziłem w to pręt nagwintowany, który zamocowałem w betonie (trep przewiercony na wylot) za pomocą "chemicznej kotwy" Fischera. Oczywiście na czas schnięcia słup był nałożony na pręt i wypoziomowany. Później na spód oraz w otwór w słupie wlałem trochę kleju i przykleiłem.

Tralki miałem zakończone okrągłymi kołkami 25 mm więc je po prostu wkleiłem w trepy.

Pozdr. zlu.

• 10 years później...

Cześć,

Czy tak zamontowane słupy nie chwieją się? U mnie tralki (od dołu) nie beda montowane do stopni tylko do poziomej deski zamontowanej miedzy słupami. Balustrada bedzie sie skladac z 3 słupów w linii prostej i boje sie ze nie bedzie to sztywna konstrukcja.

Ktoś może rozwiać moje wątpliwości?

Dzieki za zainteresowanie.

Tak sobie ostatnio myślałem czy nie wzmocnic słupa przykrecając go dodatkowo do stopnia, tylko pewny nie jestem czy tak mozna?

Ogladałem troche zdjęc schodow i wydaje mi sie ze stolarze tak robią. Moze ktos się wypowie?

Trepy mocowane mam na kołki + pianka.słup.jpg

• 5 months później...