Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcę sam obłożyć betonowe schody drewnem. Tralki i słupy wybrane, trepy sezonują się na poddaszu :D

Ale jak zamocować słup poręczy do stopnia? :o

Sam słup ma w podstawie trzpień o średnicy 30 mm. Czy mocowanie do trepa wykonać przez nawiercenie w nim takiego otworu + klej?

Nie jestem pewien czy to będzie wytrzymałe.

A może jest potrzebna jakaś dłuższa śruba/kotwa wchodząca w beton stopnia, potem przelotowo przez trep i dopiero zamocowanie słupa (wkręcenie)?

Poradźcie coś, proszę

Nie tak dawno na "Zrób to Sam" ktoś demonstrował samodzielnie wykonane schody, coś tam chyba było o montażu balustrady.

Generalnie to chyba raczej druga opcja, czyli śruba gwintowana aż do betonu i potem na to nakręcony słupek. Ewentualnie można dać śrubę przez całą długość słupka i od góry skręcić dodatkowo nakrętką i powiększaną podkładkę (trzeba mieć przewiercony na wylot słupek). Nakrętkę masuje się pochwytem, kulą, etc.

Ale jak zamocować słup poręczy do stopnia? :o

Poradźcie coś, proszę

Słupy nawierciłem wiertłem 14 na jakieś 20 cm. I wsadziłem w to pręt nagwintowany, który zamocowałem w betonie (trep przewiercony na wylot) za pomocą "chemicznej kotwy" Fischera. Oczywiście na czas schnięcia słup był nałożony na pręt i wypoziomowany. Później na spód oraz w otwór w słupie wlałem trochę kleju i przykleiłem.

Tralki miałem zakończone okrągłymi kołkami 25 mm więc je po prostu wkleiłem w trepy.

Pozdr. zlu.

• 10 years później...

Cześć,

Czy tak zamontowane słupy nie chwieją się? U mnie tralki (od dołu) nie beda montowane do stopni tylko do poziomej deski zamontowanej miedzy słupami. Balustrada bedzie sie skladac z 3 słupów w linii prostej i boje sie ze nie bedzie to sztywna konstrukcja.

Ktoś może rozwiać moje wątpliwości?

Jak pisał poprzednik rozwiązanie z kotwą chemiczną powinno być wystarczające. Można też zastosować podstawy pod słup (dostępne w każdym sklepie budowlanym) i ładnie ukryć je w drewnie, jest to prosty sposób i przede wszystkim słup jest mocno przytwierdzony do podłoża :)

Dzieki za zainteresowanie.

Tak sobie ostatnio myślałem czy nie wzmocnic słupa przykrecając go dodatkowo do stopnia, tylko pewny nie jestem czy tak mozna?

Ogladałem troche zdjęc schodow i wydaje mi sie ze stolarze tak robią. Moze ktos się wypowie?

Trepy mocowane mam na kołki + pianka.słup.jpg

• 5 months później...