maksior 23.02.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Chcę sam obłożyć betonowe schody drewnem. Tralki i słupy wybrane, trepy sezonują się na poddaszu Ale jak zamocować słup poręczy do stopnia? Sam słup ma w podstawie trzpień o średnicy 30 mm. Czy mocowanie do trepa wykonać przez nawiercenie w nim takiego otworu + klej? Nie jestem pewien czy to będzie wytrzymałe. A może jest potrzebna jakaś dłuższa śruba/kotwa wchodząca w beton stopnia, potem przelotowo przez trep i dopiero zamocowanie słupa (wkręcenie)? Poradźcie coś, proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksior 01.03.2008 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Hej, Nie ma nikogo kto się odważył robić taką rzecz? A może widzieliście u znajomych? No to jak? Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 01.03.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Nie tak dawno na "Zrób to Sam" ktoś demonstrował samodzielnie wykonane schody, coś tam chyba było o montażu balustrady. Generalnie to chyba raczej druga opcja, czyli śruba gwintowana aż do betonu i potem na to nakręcony słupek. Ewentualnie można dać śrubę przez całą długość słupka i od góry skręcić dodatkowo nakrętką i powiększaną podkładkę (trzeba mieć przewiercony na wylot słupek). Nakrętkę masuje się pochwytem, kulą, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 02.03.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Ale jak zamocować słup poręczy do stopnia? Poradźcie coś, proszę Słupy nawierciłem wiertłem 14 na jakieś 20 cm. I wsadziłem w to pręt nagwintowany, który zamocowałem w betonie (trep przewiercony na wylot) za pomocą "chemicznej kotwy" Fischera. Oczywiście na czas schnięcia słup był nałożony na pręt i wypoziomowany. Później na spód oraz w otwór w słupie wlałem trochę kleju i przykleiłem. Tralki miałem zakończone okrągłymi kołkami 25 mm więc je po prostu wkleiłem w trepy. Pozdr. zlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes_ 07.03.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Cześć, Czy tak zamontowane słupy nie chwieją się? U mnie tralki (od dołu) nie beda montowane do stopni tylko do poziomej deski zamontowanej miedzy słupami. Balustrada bedzie sie skladac z 3 słupów w linii prostej i boje sie ze nie bedzie to sztywna konstrukcja.Ktoś może rozwiać moje wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dom z Bieszczad 08.03.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Jak pisał poprzednik rozwiązanie z kotwą chemiczną powinno być wystarczające. Można też zastosować podstawy pod słup (dostępne w każdym sklepie budowlanym) i ładnie ukryć je w drewnie, jest to prosty sposób i przede wszystkim słup jest mocno przytwierdzony do podłoża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes_ 09.03.2018 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Dzieki za zainteresowanie. Tak sobie ostatnio myślałem czy nie wzmocnic słupa przykrecając go dodatkowo do stopnia, tylko pewny nie jestem czy tak mozna? Ogladałem troche zdjęc schodow i wydaje mi sie ze stolarze tak robią. Moze ktos się wypowie? Trepy mocowane mam na kołki + pianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 14.08.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Hej i jak rozwiązałeś tą balustradę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts