Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DWORKI - wnętrza - inspiracje

monia i marek

Recommended Posts

I nie szkodzi, że portrety trumienne na ścianach, ja takich nie mam, to i nie powieszę.

8)

Niewiem skad w tym topiku pojaiwło się pojecie portretów trumiennych bo na fotkach ich niema . Nie kazdy portret jest portretem trumiennym ,co wiecej takie portrety sa łatwe do rozpoznania bo maja nietypowy kształt odpowiadajacy górnej części trumny, sa malowane na blasze cynowej lub na drewnianej desce.

http://www.muzeumkrasnystaw.webd.pl/zbiory/ptru_m.JPG

I nigdy nie były malowane na płótnie. Tak naprawdę większość (99.9%) zachowanych portretów atenatów to zwykłe portrety malowane na zamówienie za życia modela i wieszane w rodowej kolekcji .Te takie kolekcje przodków były bardzo szanowane (przypominam że Kmicicowi z Potopu stawiano straszny zarzut że po pijaku strzelał z pistoletu do obrazów przodków gospodarzy dworku).

Ps większość pokazanej stylizacji wnętrzarskiej odnosi się raczej do czasów mniej wiecej rozbiorowych i to raczej póżniejszych . Typowe polskie dworki aż tak strojne i pałacowe nie były.

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po prostu na zdjęciach pokazanych we wcześniejszych postach we wnętrzach muzealnego dworku pojawiają się portrety trumienne i wywiązałasię dyskusja.

Jasne jest, jak wyglądają i jasne jest, że nie wieszano ich na ścianach w dworze, natomiast we wnętrzu muzealnym były jak najbardziej usprawiedliwione.

Z tą skromnością - iczywiście, że często nawet bardzo skromne były te wnętrza, wszystko zależało od zasobności właścicieli dworku. Niektórzy mieli dwory jak pałace, inni skromne dworki wyposażone niewiele lepiej niż wiejska chałupa. Nie ma jednego, jedynie słusznego, kanonu, jak sądzę - ale są pewne zasady ogólne, a im więcej fotek tym więcej pomysłów i inspiracji. :D

Forest - a mógłbyś napisać nieco więcej szczegółów?

Zależałoby mi na (niestety) trochę okrojonej atrapie pieca, wyglądającej jak te piece, które były stawiane w ścianie działowej i pół pieca było w jednym pokoju, a pół w drugim. Na takiej połówce mi zależy ze względów metrażowych, ale także innych. Koszty? Jak to zrobić?

Będę wdzięczna za info.

Aha - widziałam na żywo Twoją robotę u pewnych forumowiczów - piękny kominek!!! Taki z aniołami, pod Warszawą. :wink: