Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit podwieszanya - jaki i na jakim poziomie. Nietypowe !

Recommended Posts

Witam!

Właśnie kończę ścianki działowe na piętrze a wyżej jest już strych. Mam jednak problem bo mam dwie brzydkie metalowe belki nośne w postaci dwuteowników oraz podbicie surowymi deskami. Ścianki postawiłem do momentu jak na zdjęciach poniżej:

http://www.mojkomputer.com.pl/images/forumy/1.jpg

http://www.mojkomputer.com.pl/images/forumy/2.jpg

I teraz się zastanawiam.

1. Czy jeśli podwieszę sufit zaraz poniżej belki (wtedy ją schowam) to czy nie będzie za nisko? Wysokość od posadzki do belki wyniesie ok 2,5 metra a od sufitu do surowych desek ok. 15- 20 cm. Czy takie wymiary są dopuszczalne?

2. Na czym podiweszać sufit. Na wieszakach czy stelażu?

3. Czy płyty powinny stykać się ze ściankami działowymi czy powinna być przestrzeń pomiędzy krawędzią płyty a ścianą. Jeśli będize sie stykało to wzmocni to ścianki.

To tyle proszę znawców o podpowiedź w tym temacie.

Aha! Zapomniałem jeszcze zapytać o jedną rzecz. W jednym z pomieszczeń będzie łazienka o powierzchni ok. 6 m2. Czy tam też mogę dać płyty K-G? Czy to mogą być zwykłe płyty (czy im nie zaszkodzi para, wilgoć itp.) czy raczej jakieś specjalne?

Hmm...troszkę mało precyzyjne ale: można sufit podnieść wyżej a belki dodatkowo zabudować i ciekawie zrobione może nawet wzbogacić wygląd pomieszczeń (np same belki obudowane panelami albo boazerią). Wtedy masz więcej przestrzeni. Ale można też zrobić na wysokość 2.5 m jak piszesz. Ja akurat mam dokładnie tyle u siebie na poddaszu i wystarcza mi. Ale nie mam 2m wzrostu. A żeby zrobić stelaż metalowy musisz tak czy inaczej użyć wieszaków U-kształtnych do zamocowania profili 60 mm. To standardowy stelaż.

Hmm...troszkę mało precyzyjne ale: można sufit podnieść wyżej a belki dodatkowo zabudować i ciekawie zrobione może nawet wzbogacić wygląd pomieszczeń (np same belki obudowane panelami albo boazerią). Wtedy masz więcej przestrzeni. Ale można też zrobić na wysokość 2.5 m jak piszesz. Ja akurat mam dokładnie tyle u siebie na poddaszu i wystarcza mi. Ale nie mam 2m wzrostu. A żeby zrobić stelaż metalowy musisz tak czy inaczej użyć wieszaków U-kształtnych do zamocowania profili 60 mm. To standardowy stelaż.

No więc postanowiłem to kompleksowo przemyśleć i do tematu sufitu podwieszanego dodaję ten temat:

http://forum.muratordom.pl/podloga-z-desek-na-strychu-a-obciazenie-konstrukcji-dachu,t124938.htm

W skrócie to zastanawiam się czy z tym podwieszanym sufitem nie będzie konstrukcja za ciężka. Może płyty G-K zasąpić czymś innym? A może zdjać te deski podbite (są brzydkie nie ocheblowane) i dopiero wieszać sufit?

Opisałem to w poście z linku powyżej. Co myślicie na ten temat?