mkzibi 23.02.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Witam! Właśnie kończę ścianki działowe na piętrze a wyżej jest już strych. Mam jednak problem bo mam dwie brzydkie metalowe belki nośne w postaci dwuteowników oraz podbicie surowymi deskami. Ścianki postawiłem do momentu jak na zdjęciach poniżej: http://www.mojkomputer.com.pl/images/forumy/1.jpg http://www.mojkomputer.com.pl/images/forumy/2.jpg I teraz się zastanawiam. 1. Czy jeśli podwieszę sufit zaraz poniżej belki (wtedy ją schowam) to czy nie będzie za nisko? Wysokość od posadzki do belki wyniesie ok 2,5 metra a od sufitu do surowych desek ok. 15- 20 cm. Czy takie wymiary są dopuszczalne? 2. Na czym podiweszać sufit. Na wieszakach czy stelażu? 3. Czy płyty powinny stykać się ze ściankami działowymi czy powinna być przestrzeń pomiędzy krawędzią płyty a ścianą. Jeśli będize sie stykało to wzmocni to ścianki. To tyle proszę znawców o podpowiedź w tym temacie. Aha! Zapomniałem jeszcze zapytać o jedną rzecz. W jednym z pomieszczeń będzie łazienka o powierzchni ok. 6 m2. Czy tam też mogę dać płyty K-G? Czy to mogą być zwykłe płyty (czy im nie zaszkodzi para, wilgoć itp.) czy raczej jakieś specjalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarsoon 23.02.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Hmm...troszkę mało precyzyjne ale: można sufit podnieść wyżej a belki dodatkowo zabudować i ciekawie zrobione może nawet wzbogacić wygląd pomieszczeń (np same belki obudowane panelami albo boazerią). Wtedy masz więcej przestrzeni. Ale można też zrobić na wysokość 2.5 m jak piszesz. Ja akurat mam dokładnie tyle u siebie na poddaszu i wystarcza mi. Ale nie mam 2m wzrostu. A żeby zrobić stelaż metalowy musisz tak czy inaczej użyć wieszaków U-kształtnych do zamocowania profili 60 mm. To standardowy stelaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 23.02.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Belke masz nad ścianą, dojdzie tynk i wysokość mozesz zwiększyć. Jeśli pomieszczenie ma małą powierzchnie to wysokość 2,5 m jest wystarczająca nawet dla 2-metrowca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkzibi 26.02.2008 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Hmm...troszkę mało precyzyjne ale: można sufit podnieść wyżej a belki dodatkowo zabudować i ciekawie zrobione może nawet wzbogacić wygląd pomieszczeń (np same belki obudowane panelami albo boazerią). Wtedy masz więcej przestrzeni. Ale można też zrobić na wysokość 2.5 m jak piszesz. Ja akurat mam dokładnie tyle u siebie na poddaszu i wystarcza mi. Ale nie mam 2m wzrostu. A żeby zrobić stelaż metalowy musisz tak czy inaczej użyć wieszaków U-kształtnych do zamocowania profili 60 mm. To standardowy stelaż. No więc postanowiłem to kompleksowo przemyśleć i do tematu sufitu podwieszanego dodaję ten temat: http://forum.muratordom.pl/podloga-z-desek-na-strychu-a-obciazenie-konstrukcji-dachu,t124938.htm W skrócie to zastanawiam się czy z tym podwieszanym sufitem nie będzie konstrukcja za ciężka. Może płyty G-K zasąpić czymś innym? A może zdjać te deski podbite (są brzydkie nie ocheblowane) i dopiero wieszać sufit? Opisałem to w poście z linku powyżej. Co myślicie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts