a-k-a 23.02.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 witam. spadająca hemoglobina: 2 miesiące temu była 7,7 a teraz jest 6,6. do szpitala jakoś nie po drodze . czym ją podnieść? pozd. ana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 23.02.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Jak najszybciej do lekarza!!! Zarzywaj preparaty z żelazem np Tardyferon (chyba jest i tak na receptę), A bez recepty troszkę sobie podniesiesz Hemoglobinę jedząc czerwone mięso i zielone warzywa (brokuły, szpinak, pietruszka itp).A pozatym preparaty witaminowe dla kobiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 23.02.2008 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 To chyba objaw niedotlenienia.... Do lekarz nie po drodze? No to chyba na cmentarz będzie po drodze .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.02.2008 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Nie lekceważ tego. Może to być anemia, ale mogą i inne rzeczy. Im wcześniej zaczniesz leczenie, tym łatwiej będzie się pozbyć dolegliwości. Szoruj biegusiem do lekarza i lecz się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 24.02.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Koniecznie do lekarza!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 24.02.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Ile?!! .....po porodzie miałam 10,6.... .....DIAGNOZA I LECZENIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 24.02.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 6,6!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A dasz radę wogóle jeszcze chodzic? Przy takiej hgb to człowiek nie ma siły na nic. Przy pewnej chorobie taki poziom hgb to juz anemia wtórna,w której witaminy i żelazo nie podwyższą wskaźnika hgb. Koniecznie do lekarza!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie rozumiem czasami ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 24.02.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Ja nie chcę nikogo niepotrzebnie straszyc, ale tez często mam anemię hgb ok.10,9 - 10,5. Jestem wtedy bardzo osłabiona,blada, nie mam apetytu... Po 2 miesiącach brania żelaza wszystko wraca do normy, ale 6,6 - to nawet nie potrafię sobie wyobrazic samopoczucia. Musi byc jakos powód dla którego tak się obniża poziom hgb. A co zalecił lekarz jak był poziom 7,7? Bo na takim etapie to tylko chyba przetaczanie krwi?Bo trzeba bardzo szybko działac. Moja mama zanim zmarła miała 6,2. Ale to była choroba nowotworowa. Lekarz powiedział ze taka hgb tez jest jedna z przyczyn śmierci... druga to niewydolnosc nerek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 24.02.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 szybko do lekarza a teraz pij pokrzywe dwa razy dziennie i bierz zelazo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-k-a 24.02.2008 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 witam. czuje się dobrze, robię wszystko to co normalnie w domu jak zawsze. pozd. ana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 24.02.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Sok z burakow i jablek tez jest dobry. Ja biore z trzy buraki i jedno jablko dziennie. Robie z 10 dni w miesiacu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.02.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 laboratoria mają róne normy, zależne od aparatu. Widziałam normę 11, ale też 9. Nie spotkałam poniżej 8 A jak reszta morfologii? co z erytrocytami, żelazem. Piszesz, że czujesz się dobrze, to dlaczego robiłaś morfologię? Zdrowy człowiek rzadko sobie tym zawraca głowę, czyli coś było nie tak. Do szpitala tak od razu nie kałdą, najczętszą przyczyną jest brak żelaza, ale są jeszzce inne cechy mofrologii. Powiedziałaś A to i powiedz B i zbieraj sie do lekara... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.02.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Aniu, tutaj nie ma żartów. Rano natychmiast idź z wynikami do lekarza. Twoja rodzina potrzebuje Ciebie, zdrowej i pogodnej. Masz z pewnością wiele jeszcze rzeczy do załatwienia w najbliższym czasie i potem przez całe życie, nie pozwól, aby choroba przeszkodziła Ci w tym i po prostu wylecz świństwo. Lekceważenie sprawy może być naprawdę groźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 25.02.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 witam. czuje się dobrze, robię wszystko to co normalnie w domu jak zawsze. pozd. ana niestety nie wierzę...albo bawisz sie tu czyims kosztem rzucajac cos tak szokujacego albo jestes totalnie nieodpowiedzialna osobą. Na tak niskie hb nie ma domowego sposobu. Lekarz juz w okolicy 8 ma obowiazek podjac kroki -najczęściej to szpital. HG w okolicy 7 to mają ludzie z problemami ze szpikiem (przewlekłe zwłóknienie szpiku, niektóre typy białaczki) Jak mają w okolicy 6 to konieczne jest przetaczanie-nie sa w stanie jakkolwiek funkcjonować. A Ty funkcjonujesz "normalnie"? To właśnie nie jest normalne. Z góry przepraszam, jeśli Cie źle oceniam ale to dlatego, że na codzien mam z tym do czynienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-k-a 25.02.2008 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 d5620s .... i tu mnie obrażasz , a mnie jest raczej trudno obrazić. uważasz , że tak przewiduje norma i mam paść i już . życie jest zaskakujące dla wszystkich . nie bedę skanwać tu wyników bo nie o to chodzi. dzięki Bogu , że funkcjonuję normalnie. pozdrawiam ( dziś odebrałam wynik żelaza 15) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.02.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 są nawet na ten temat malowanki http://photos01.allegro.pl/photos/oryginal/315/68/27/315682700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 25.02.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 d5620s .... i tu mnie obrażasz , a mnie jest raczej trudno obrazić. uważasz , że tak przewiduje norma i mam paść i już . życie jest zaskakujące dla wszystkich . nie bedę skanwać tu wyników bo nie o to chodzi. dzięki Bogu , że funkcjonuję normalnie. pozdrawiam ( dziś odebrałam wynik żelaza 15) Posłuchaj, do wszystkiego można sie w pewien sposób przystosować. Ale powiedzialabym, że działasz w warunkach dla twojego orgnizmu dość ekstremalnych. Nie ma żelaza, nie ma hemoglobiny. Ta krew, co masz, ledwie przenosi wystarczającą ilość tlenu. Nauczyłaś się prawdopodobnie tak życ, dlatego zyjesz. Czyli ta anemia musi być baardzo przewlekła. Ale wystarczy nagły wisiłek fizyczny na przykład i cała ta równowaga padnie. Wzrasta zapotrzebowanie a rezerwy nie ma. Co może być? np niedotlenienie mózgu (zawroty głowy, omamy, licho wie co jeszcze), serca (niedotlenienie), nerek (tam jest produkcja erytropoetyny, którą sobie stymulujesz niedokrwieniem) i pare innych rzeczy. Odpowiedź organizmu jest kompleksowa a fakt, że czujesz się dobrze swiadczy tylko o przewlekłosci procesu. Ale skutki też już są przewlekłe. Po co ci to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.02.2008 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 witam. spadająca hemoglobina: 2 miesiące temu była 7,7 a teraz jest 6,6. do szpitala jakoś nie po drodze . czym ją podnieść? pozd. ana No cóż. LECZENIEM. Innej rady na to nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-k-a 26.02.2008 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Z całego serca dziękuję wszystkim za rady! pozd. ana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 26.02.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 zrób jeszcze poziom ferrytyny bo podejrzewam,ze bedziesz miec bardzo,bardzo niską. Powiem Ci,ze bardzo męczysz swój organizm tym niedotlenieniem i moze sie do dla Ciebie tragicznie skonczyc. Nie masz czasem szybkiego tętna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts