Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hemoglobina 6,6

a-k-a

Recommended Posts

Nie lekceważ tego. Może to być anemia, ale mogą i inne rzeczy. Im wcześniej zaczniesz leczenie, tym łatwiej będzie się pozbyć dolegliwości.

Szoruj biegusiem do lekarza i lecz się! :wink:

6,6!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A dasz radę wogóle jeszcze chodzic? Przy takiej hgb to człowiek nie ma siły na nic. Przy pewnej chorobie taki poziom hgb to juz anemia wtórna,w której witaminy i żelazo nie podwyższą wskaźnika hgb. Koniecznie do lekarza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie rozumiem czasami ludzi. :evil:

Ja nie chcę nikogo niepotrzebnie straszyc, ale tez często mam anemię hgb ok.10,9 - 10,5. Jestem wtedy bardzo osłabiona,blada, nie mam apetytu... Po 2 miesiącach brania żelaza wszystko wraca do normy, ale 6,6 - to nawet nie potrafię sobie wyobrazic samopoczucia. Musi byc jakos powód dla którego tak się obniża poziom hgb. A co zalecił lekarz jak był poziom 7,7? Bo na takim etapie to tylko chyba przetaczanie krwi?Bo trzeba bardzo szybko działac.

Moja mama zanim zmarła miała 6,2. Ale to była choroba nowotworowa. Lekarz powiedział ze taka hgb tez jest jedna z przyczyn śmierci... druga to niewydolnosc nerek...

laboratoria mają róne normy, zależne od aparatu. Widziałam normę 11, ale też 9. Nie spotkałam poniżej 8 :roll:

A jak reszta morfologii? co z erytrocytami, żelazem. Piszesz, że czujesz się dobrze, to dlaczego robiłaś morfologię? Zdrowy człowiek rzadko sobie tym zawraca głowę, czyli coś było nie tak. Do szpitala tak od razu nie kałdą, najczętszą przyczyną jest brak żelaza, ale są jeszzce inne cechy mofrologii. Powiedziałaś A to i powiedz B i zbieraj sie do lekara...

Aniu, tutaj nie ma żartów. Rano natychmiast idź z wynikami do lekarza.

Twoja rodzina potrzebuje Ciebie, zdrowej i pogodnej.

Masz z pewnością wiele jeszcze rzeczy do załatwienia w najbliższym czasie i potem przez całe życie, nie pozwól, aby choroba przeszkodziła Ci w tym i po prostu wylecz świństwo.

Lekceważenie sprawy może być naprawdę groźne. :roll:

witam. czuje się dobrze, robię wszystko to co normalnie w domu jak zawsze. pozd. ana

niestety nie wierzę...albo bawisz sie tu czyims kosztem rzucajac cos tak szokujacego albo jestes totalnie nieodpowiedzialna osobą. Na tak niskie hb nie ma domowego sposobu. Lekarz juz w okolicy 8 ma obowiazek podjac kroki -najczęściej to szpital. HG w okolicy 7 to mają ludzie z problemami ze szpikiem (przewlekłe zwłóknienie szpiku, niektóre typy białaczki) Jak mają w okolicy 6 to konieczne jest przetaczanie-nie sa w stanie jakkolwiek funkcjonować. A Ty funkcjonujesz "normalnie"? To właśnie nie jest normalne. Z góry przepraszam, jeśli Cie źle oceniam ale to dlatego, że na codzien mam z tym do czynienia

d5620s .... i tu mnie obrażasz , a mnie jest raczej trudno obrazić. uważasz , że tak przewiduje norma i mam paść i już . życie jest zaskakujące dla wszystkich . nie bedę skanwać tu wyników bo nie o to chodzi. dzięki Bogu , że funkcjonuję normalnie. pozdrawiam ( dziś odebrałam wynik żelaza 15)

d5620s .... i tu mnie obrażasz , a mnie jest raczej trudno obrazić. uważasz , że tak przewiduje norma i mam paść i już . życie jest zaskakujące dla wszystkich . nie bedę skanwać tu wyników bo nie o to chodzi. dzięki Bogu , że funkcjonuję normalnie. pozdrawiam ( dziś odebrałam wynik żelaza 15)

Posłuchaj, do wszystkiego można sie w pewien sposób przystosować. Ale powiedzialabym, że działasz w warunkach dla twojego orgnizmu dość ekstremalnych. Nie ma żelaza, nie ma hemoglobiny. Ta krew, co masz, ledwie przenosi wystarczającą ilość tlenu. Nauczyłaś się prawdopodobnie tak życ, dlatego zyjesz. Czyli ta anemia musi być baardzo przewlekła. Ale wystarczy nagły wisiłek fizyczny na przykład i cała ta równowaga padnie. Wzrasta zapotrzebowanie a rezerwy nie ma. Co może być? np niedotlenienie mózgu (zawroty głowy, omamy, licho wie co jeszcze), serca (niedotlenienie), nerek (tam jest produkcja erytropoetyny, którą sobie stymulujesz niedokrwieniem) i pare innych rzeczy. Odpowiedź organizmu jest kompleksowa a fakt, że czujesz się dobrze swiadczy tylko o przewlekłosci procesu. Ale skutki też już są przewlekłe. Po co ci to?

witam. spadająca hemoglobina: 2 miesiące temu była 7,7 a teraz jest 6,6. do szpitala jakoś nie po drodze . czym ją podnieść? pozd. ana

No cóż. LECZENIEM. Innej rady na to nie znam.