Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powrot do domu-dziennik Anety

Recommended Posts

Myślę ze to odpowiedni moment na rozpoczęcie pisania dziennika, prowadzić będę go ja(Aneta) i mam nadzieje ze mój mąż, Adam tez czasami mi w tym pomoże.15 lutego odebraliśmy pozwolenie na budowę. Teraz jeszcze kredyt i do dzieła.

I kto by pomyślał ze do tego dojdzie?

A zaczęło się tak :

Pięć lat temu wyjechaliśmy z polski za lepszym życiem do Niemiec ,po trzech latach nagle zapragnęliśmy powrotu, tylko nie bardzo było gdzie :( ,nie uśmiechało nam się mieszkać w wynajmowanym mieszkaniu a u rodziny nie bardzo było to możliwe . Postanowiliśmy ze kupimy stary dom i wyremontujemy go . W styczniu 2007 udało się nam kupić prawie stu letni dom do kapitalnego remontu na działce o powierzchni 7,5 ara za 35 000. W sierpniu ,podczas pobytu w Polsce okazało się ze nie opłaca się go już remontować i zapadła kolejna, jakże poważna :roll: decyzja –ten dom sprzedajemy po kosztach i szukamy następnego do remontu. Obejrzeliśmy jeszcze kilka, aż nareszcie trafiliśmy do naszego architekta ,który wybił mam z głowy remonty takich starych domów .Na te same pieniądze wyjdzie remont starej rudery czy budowa nowego, tylko ze nowy jeszcze parę lat będzie nowy a stary już nigdy.

I tak we wrześniu zaczęło się załatwianie wszystkich potrzebnych dokumentów, dużą pomocą nam służy moja teściowa ,która na każdy nasz telefon biega i załatwia nam papierki ( my nie mamy możliwości ciągle jeździć polski).Z tego miejsca chce Jej za to bardzo podziękować. I Panu architektowi rowniez , który tez dużo nam pomógł.

Chciałabym jeszcze napisać ze nasza działeczka nie leży w najpiękniejszym miejscu na ziemi, z jednej strony za sąsiada mamy bar piwny i to chyba jedyny na wiosce ,z drugiej stary opuszczony dom, którym tez byliśmy zainteresowani ,no i za nami stoi nowo wybudowany domek ,który tez chcieliśmy kupić by powiększyć sobie działkę ,ale właściciel nie wiadomo skąd wziął kosmiczna cenę. Tak naprawdę to wcale nie marzy mi się cisza, lubię ludzi i ogólny chaos. W Samborowicach ,bo tak nazywa się wioska w której chcemy budować jest wszystko czego potrzebujemy; przedszkole, szkoła, sklep i bardzo blisko przystanek autobusowy. Liczy się dla nas to ,ze będziemy na swoim, pięć minut do centrum Raciborza i co najważniejsze, w Polsce.

To teraz cos o projekcie.

Zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny ze względu na wąska działkę , (17,5 x 43 , jeszcze dokładnych wymiarów nie znamy ,czekamy na pana geodetę co nam przyjdzie domek wytyczyć a przy okazji i działkę wymierzyć), wjazd na działkę od południa i do tego zapragnęłam by był energooszczędny (no chociaż ciepły).

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tego domku ze zdjęć już nie ma, została tylko stodoła ,będziemy tam trzymać wszystkie duperele z budowy.(nie musimy kupować żadnego blaszanego garażu ,a i kibelek tez jest :D )Po skończeniu budowy domku zburzy się stodole i będzie miejsce i cegła :wink: na garaż.

Jesteśmy w trakcie załatwiania kredytu w Dom banku. Takie załatwianie na odległość to masakra :evil: ,w poniedziałek jedziemy do polski ,a we wtorek mamy spotkanie w banku, mam nadzieje ze ostatnie w sprawie załatwienia tego kredytu. Potem, podobno 3-4 dni na decyzje.

Dziennik budowy :lol: tez już jest, teściowa odebrała go 28 lutego ,kierownikiem budowy będzie nasz architekt ,wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem ,jak cos sknocił w projekcie to on się będzie tym martwił.

Najbardziej martwię się tym ze to wszystko już tak blisko ,ja non stop czytam forum muratora i nie wiem czy kiedykolwiek będę wiedziała czy podejmuje właściwe decyzje. :-?

• 1 month później...

Troszke zaniedbalam ten dziennik,ale postaram sie go uzupelnic.

Fundamenty wykopane ,

zbrojenie zrobione,

beton B20 znalazlam za 240zl kubik ze wszystkim(z dojazdem,z gruszka i z pompa)wystarczy zadzonic dwa dni wczesniej i przyjada,

wapno i cement przyjada we wtorek,

bloczki fundamentowe"14" zamowione, po 3,94za sztuke z transportem,dojada w piatek,

porotherm "38" na razie sztuk 1440 po 7,60 za sztuke z transportem,zaplacony magazynuje sie i czeka na telefon,pozostale 1000 sztuk do dwoch tygodni maja sprowadzic.

Porotherm"25" zalatwiony za 7,04 z transportem.

Niewiem czy to wysokie ceny ale napewno najnizsze na jakie udalo mi sie trafic i wynegocjowac.

Prawie wszystkie salony z oknami w raciborzu zrobily mi wycene okien z roletami zewnetrznymi,musze napisac ze bylam zaskoczona :o jak je porownywalam,wyceny wachaja sie od 15,000 do 22,500 skad ta roznica? :roll: Wszyscy wyceniali taka sama wielkosc okien i taka sama liczbe rolet. Wymyslilam sobie ze w salonie bede miala okna wewnatrz zloty dab i takie tez parapety reszta bedzie biala wewnatrz i na zewnatrz.Jestem juz na 99% zdecydowana na okna VEKA http://www.veka.pl/content/perfectline.html i rolety INTEGRO http://www.uni-kolor.waw.pl/index.php/opis,28,48,Integro.htm Cena z montazem 17,500. + 1000 parapety.

Teraz mam wielki dylemat co do koloru drzwi zewnetrznych,niewiem czy maja byc biale ,by pasowaly do okien czy moze jakis ladny dab.

Okna dachowe 78x140 FAKRO z nawiewnikiem 1138,46 za sztuke

do lazienki 1511,65, w sumie za 4 sztuki w tym jedno lazienkowe 6065,49

WOW :o za wszystkie okna + rolety ~24564.00

Moze gdzies cos obetne? Kurcze ,ale chce miec ladnie i nie chce za jakies piec lat wymieniac okien bo teraz bede sknera.

Musze ten temat omowic z moja polowica,mam nadzieje ze nie uslysze zowu "rob jak uwazasz,jestem z Toba". :evil:

DOTYCHCZAS PONIESIONE KOSZTY:

dzialka 35000

projekt 4500

wyburznie starego domu 900

wyrownanie terenu 400

mapki 500

warunki zabudowy 120

pozwolenie 100

geodeta (wytyczenie granic dzialki) 650

geodeta (wytyczenie domu) 450

elektryk (zaliczka) 1000

kierownik budowy (pierwsza czesc) 750

koparka (kopanie fundamentow) 300

stal 1900

bloczki 5910

cement ,wapno 1062

zwir 700

piasek 300

= 55042

Fundamenty zalane!!! :D

Boze nareszcie,jaki ja stres z tymi fundamentami przezylam,masakra.

Mam teraz czas i nerwy opadly to wszystko opisze.

Zbrojenie i szalunki mialy byc gotowe na czwartek,

zamowilam beton na czwartek,straszny blad.Moja ekipa "zapila "w srode

i niestety trzeba bylo beton przestawic na piatek.Kolejny blad.

Malo tego, na czwartek mialam zamowiony piasek,ale zeby ten piasek bylo

gdzie wysypac trzeba bylo przerzucic zwir w inne miejsce.I kto to robil?Ja.

Po dwoch godzinach moj tata zalatwil mi jakiegos goscia do pomocy.

Ale te dwie godziny pracy czulam jeszcze przez dwa nastepne dni w

postaci bolu calej gornej czesci ciala.

Okazalo sie ze zbrojenie nie ma poziomu,roznica od poczatku domu do konca: 50 cm.!!! :o

Trzeba bylo to podsypac zwirem i piaskiem ,ktory byl przywieziony do murowania.

Tak wiec beton byl zamowiony na piatek,niestety moja ekipa nie dala rady ,

musialam go znowu przestawic ,na sobote. :oops: (co za wstyd)

W sobote to juz myslalam ze mnie do wariatkowa wysla, :evil: :x

Ekipa sie wyrobila w ostatniej chwili.Dzieki Bogu beton sie spoznil 20 minut.

Mialam zamowione 20 kubikow betonu,braklo. :o

Mimo ze byla sobota i pozna godzina dowiezli mi ten brakujacy beton. :D

Teraz troche zdjec

http://images31.fotosik.pl/226/c4366ffb9ae9607dmed.jpg

Zbrojenie,troche strasznie to wyglada ,na zdjeciu widac sciany piwnic ze starego domu.

http://images31.fotosik.pl/226/339c1d53112dd945med.jpg

wykusz

http://images32.fotosik.pl/226/edbc4dafa9511b40med.jpg

a to juz pompa ,rany ale potwor 24m dluga.

http://images25.fotosik.pl/199/7b0387abb141f119med.jpg

wylewanie betonu

http://images34.fotosik.pl/227/f4fac85706b51a7dmed.jpg

a to juz wylane fundamenty

Wczoraj podlaczyli nam wode,panowie byli zli ze musieli kopac pod fundamentem zeby mi woda wychodzila juz w" domku",ale ja sie ich prosilam od dwoch tygodni o ta wode :x ,fundamenty zalali dopiero w sobote. I mam wode juz w" domku" ,dokladnie w pomieszczeniu gospodarczym :lol: .Prad tez juz jest :D

http://images26.fotosik.pl/200/74c63f4f82c64a11med.jpg

No i piasku sie dzisiaj nie doczekalismy :evil: , autko sie popsulo i nie bylo innego ktore by nam piasek przywiozlo.Maja byc jutro rano.Jak nie beda rano nie bedzie co robic.Firma zrobila dzisiaj izolacje pozioma i udalo im sie zbudowac jedna sciane fundamentowa.

http://images31.fotosik.pl/361/66a2277f8c9f2858med.jpg

JA NA SCIANIE FUNDAMENTOWEJ

• 1 month później...