Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy zapada ostateczna decyzja pozwolenie na budowe?

Iktorn

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie bo jakos trudno mi samemu na nie znalezc odpowiedz...

Co to jest ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowe ?

Wtedy moge rozpoczac budowe ale troche nie lapie ile czasu to zajmuje. Doczytalem ze nowe prawo budowlane nie wymaga powiadamiania sasiadow a moi sasiedzi dostali pismo z dzielnicy ze bede sie budowal i maja 14 dni jak te 14 dni minie to znaczy ze decyzja bedzie ostateczna ? Czy jeszcze cos Naczelny Architekt Warszawy musi sprawdzac ? Bo to nielogiczne aby cos kazali mi poprawic jak juz wyslali info do sasiadow ?

Poza tym OK co dalej bo jakos urzednicy sa tak zajeci ze nie moga mi jasno odpowidziec... Jak sasiedzi nie zloza protestu, bo i po co i dlaczego to jak jak szybko moge zaczac ... na 7 dni przed rozpoczeciem mam powiadomic Architekta Miasta i co i juz ? :)

Pozdrawiam

Iktorn

Mnie kobitka w Urzędzie powiedziała, że decyzja się uprawomacnia 14 dni od odebrania przez sąsiadów listów poleconych z decyzją o naszym pozwoleniu (Jeżeli sąsiedzi nie odbiorą wtedy mogą zacząć się kłopoty). I tak długo musiałam czekać z pismem zawiadamiającym o rozpoczęciu budowy.

Dokładnie, jak dostaniesz pozwolenie na budowe, musi minąć 14 dni (urząd dostanie zwrotki od sąsiadów i poczeka swoje). Wtedy jak pójdziesz do urzędu - wbiją ci pieczątkę na tym samym pozwoleniu (weź ze sobą) potwierdzającą, że decyzja jest prawomocna. Potem składasz chyba w wydz.architektutry pismo zawiadomienie, że rozpoczynasz budowę (musisz już mieć kierownika budowy). Po 7 dniach możesz się budować.

m