Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcemy kupić kominy Schiedela.

Potrzebujemy komin do kominka i dwa do kotłowni: gazowy i węglowy.

I teraz moje pytanie, czy w kotłowni można dać jeden uniwersalny komin do gazu i wegla?

W dwóch miejscach powiedziano nam że tak, w związku z tym że węglowy musi mić większą średnicę a gazowy mniejsza to wziąść ten z większą i będzie do gazu i węgla. W trzecim zaś miejscu powiedziano nam, że na gaz jeden a na węgiel drugi. Czy to prawda, czy może tylko chcą nas naciągnąć w składzie na kasę?

W końcu to około 3 tyś więcej.

Zastanawiamy się jeszcze czy wybrać piec gazowy z zamknietą czy otwartą komorą spalania. Jesteśmy bardziej skłonni ku piecowi z otwarą. A jakie są wasze doświadczenia?

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

https://forum.murator.pl/topic/96917-kominy-systemowe-czy-mo%C5%BCe-tak-by%C4%87/

pytanie ? czy bedzie sytuacja żeby obydwa piece chodziły w tym

samym czasie (teoretycznie ktoś mógłby sobie coś takiego wymyślić)

Jeżeli na przemian (tylko jeden w tym samym czasie) to może być

jeden komin - po zamknięciu wylotu drugiego pieca (np przez czopuch).

https://forum.murator.pl/topic/96917-kominy-systemowe-czy-mo%C5%BCe-tak-by%C4%87/#findComment-2312828

pytanie ? czy bedzie sytuacja żeby obydwa piece chodziły w tym

samym czasie (teoretycznie ktoś mógłby sobie coś takiego wymyślić)

Jeżeli na przemian (tylko jeden w tym samym czasie) to może być

jeden komin - po zamknięciu wylotu drugiego pieca (np przez czopuch).

czy jesteś pewien tego co napisałeś w 100% czy tylko tak myślisz? bo ja gdzieś słyszałem (no i na 100% pewien nie jestem) że nie można dwóch pieców podlączać do jednego komina, jak również że nie można instalować żadnych przeszkód w kanale odprowadzanai spalin (typu zasuwa, zastawka w czopuchu lub kominie, tak do ograniczania ciągu jak do zmknięcia kanału), warto zapytać jakiegoś fachowca w dziedzinie ogrzewnictwa lub kominiarza chyba

https://forum.murator.pl/topic/96917-kominy-systemowe-czy-mo%C5%BCe-tak-by%C4%87/#findComment-2312910

edde napisał

czy jesteś pewien tego co napisałeś w 100% czy tylko tak myślisz?

No na forum raczej odpowiedzi nie są eksperckie z certyfikatami ale

amatorskie i praktyków ( kilku lub więcej zawodowców też sie oczywiscie znajdzie)

Ale faktycznie :

tylko tak myślę :-? bo co do formalnego odbioru moga być na 99,9 % problemy.

dlaczego poniżej

co do czopucha to naocznie widziałem wiele pieców z czopuchem (wylotem)

z rączką i wewnątrz przesłoną umożliwiajacą regulację ciągu.

Poza tym chociażby

Kotły gazowe z palnikiem iniektorowym muszą być wyposażone w

przerywacz ciągu, chyba że przerywacz stanowi integralną część kotła.

Nie widziałem przepisów żeby zabraniały stosowania w czopuchu

regulatora ciągu ale nie jestem ekspertwm w tej dziedzinie

i czekam zeby ktoś mnie wyprowadził z błedu

Aha to jest tylko forumowa dyskusja bez odpowiedzialnosci i napewno trzeba

skonsultować sie z uprawnionym fachowcem

Co do przeszkód formalnych :

Czopuch to przewód łączący komin z króćcem wylotu spalin kotła. Spełnia istotną rolę w układzie kominowym:

czopuch powinien być montowany do elementów konstrukcyjnych obiektu, zgodnie

z zaleceniami producenta;

kotły olejowe i gazowe, niezależnie od ich mocy cieplnej, muszą być łączone z kominem czopuchem na stałe;

dopuszczalne jest przyłączenie do wspólnego czopucha najwyżej trzech kotłów gazowych z palnikiem iniektorowym, pod warunkiem zastosowania wspólnego przerywacza ciągu. Czujnik zaniku ciągu kominowego, zamontowany w przerywaczu, musi wyłączać wszystkie kotły zespołu;

kotły z palnikami nadmuchowymi należy podłączać do indywidualnych przewodów spali-nowych;

przewody powietrzno-spalinowe można stosować tylko do kotłów z zamkniętą komorą spalania (odciętą od powietrza pomieszczenia, w którym się znajduje);

na czopuchu można instalować tłumik hałasu;

czopuch musi być wyposażony w pomiarowy otwór spalin średnicy 10 mm, oddalony od wylotu z kotła o dwie średnice równoważne czopucha.

Czopuchy należy izolować termicznie i prowadzić po najkrótszej drodze, przy możliwie najmniejszej liczbie załamań i łuków, ale w taki sposób, aby nie utrudniały eksploatacji kotłowni. Na wszystkich załamaniach przewodu spalinowego pod kątem 90° należy montować otwór rewizyjny. Długość jednostkowego czopucha nie może przekroczyć długości efektywnej wysokości komina oraz nie może być większa niż 7 m. Minimalny spadek czopucha wynosi 5% w kierunku kotła. Kotły gazowe z palni-

kiem iniektorowym muszą być wyposażone w przerywacz ciągu, chyba że przerywacz stanowi inte-

gralną część kotła.

Przy odbiorze technicznym sprawdzeniu podlegają cechy i elementy przewodów kominowych takich jak: drożność kanału, szczelność połączeń, ciąg komina, prawidłowość wykonania podłączeń i zgo-dność elementów instalacji odprowadzania spalin (w tym regulatorów ciągu) z projektem, normatyw-ne wyprowadzenia ponad dach, a także spełnienie norm ochrony atmosfery. Ponadto przy odbiorze formalnym sprawdzeniu podlegają: zgodność wykonania instalacji z jej projektem i dokumentacją powykonawczą (w szczególności decyzją Wydziału Ochrony Środowiska i Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie operatu ochrony powietrza atmosferycznego) oraz aktualność atestów na użyte do budowy instalacji materiały konstrukcyjne, izolacyjne i montażowe. Odbiór instalacji kominowych powinien odbywać się przy udziale uprawnionego mistrza kominiarskiego i kończyć się spisaniem protokołu.

https://forum.murator.pl/topic/96917-kominy-systemowe-czy-mo%C5%BCe-tak-by%C4%87/#findComment-2312998

Zakładam że ekspertem nie jestem,ale rozmawiajac na temat kotła z kilkoma producentami,od razu zaznaczali mi ze do kanału do którego ma byc podłaczony ich kocioł nie może byc podłączony żaden inny kocioł.

I myśle ze kominiarz ci tego nie odbierze,a takze serwisant od kotła gazowego,bedzie miał ale ...

A druga sprawa,rozwaz oferte Zapela,zamiast Schiedla sa "troche" tansze .

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/96917-kominy-systemowe-czy-mo%C5%BCe-tak-by%C4%87/#findComment-2313155