agnieszka1980 24.02.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Chcemy kupić kominy Schiedela.Potrzebujemy komin do kominka i dwa do kotłowni: gazowy i węglowy.I teraz moje pytanie, czy w kotłowni można dać jeden uniwersalny komin do gazu i wegla?W dwóch miejscach powiedziano nam że tak, w związku z tym że węglowy musi mić większą średnicę a gazowy mniejsza to wziąść ten z większą i będzie do gazu i węgla. W trzecim zaś miejscu powiedziano nam, że na gaz jeden a na węgiel drugi. Czy to prawda, czy może tylko chcą nas naciągnąć w składzie na kasę?W końcu to około 3 tyś więcej.Zastanawiamy się jeszcze czy wybrać piec gazowy z zamknietą czy otwartą komorą spalania. Jesteśmy bardziej skłonni ku piecowi z otwarą. A jakie są wasze doświadczenia? pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96917-kominy-systemowe-czy-mo%C5%BCe-tak-by%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka1980 24.02.2008 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Nikt nic nie wie na ten temat?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96917-kominy-systemowe-czy-mo%C5%BCe-tak-by%C4%87/#findComment-2312647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.02.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 do komina uniwersalnego (dobranego odpowiednio do pieca) można podłaczyć piec gazowy, można i weglowyale czy można razem oba?? chyba nie, kominiarz ci tego może nie odebrać... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96917-kominy-systemowe-czy-mo%C5%BCe-tak-by%C4%87/#findComment-2312689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.02.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Każde urządzenie musi posiadać swój komin. NIe można 2 piecy do jednogo komina wpiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96917-kominy-systemowe-czy-mo%C5%BCe-tak-by%C4%87/#findComment-2312706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 24.02.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 pytanie ? czy bedzie sytuacja żeby obydwa piece chodziły w tymsamym czasie (teoretycznie ktoś mógłby sobie coś takiego wymyślić)Jeżeli na przemian (tylko jeden w tym samym czasie) to może byćjeden komin - po zamknięciu wylotu drugiego pieca (np przez czopuch). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96917-kominy-systemowe-czy-mo%C5%BCe-tak-by%C4%87/#findComment-2312828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.02.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 pytanie ? czy bedzie sytuacja żeby obydwa piece chodziły w tym samym czasie (teoretycznie ktoś mógłby sobie coś takiego wymyślić) Jeżeli na przemian (tylko jeden w tym samym czasie) to może być jeden komin - po zamknięciu wylotu drugiego pieca (np przez czopuch). czy jesteś pewien tego co napisałeś w 100% czy tylko tak myślisz? bo ja gdzieś słyszałem (no i na 100% pewien nie jestem) że nie można dwóch pieców podlączać do jednego komina, jak również że nie można instalować żadnych przeszkód w kanale odprowadzanai spalin (typu zasuwa, zastawka w czopuchu lub kominie, tak do ograniczania ciągu jak do zmknięcia kanału), warto zapytać jakiegoś fachowca w dziedzinie ogrzewnictwa lub kominiarza chyba Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96917-kominy-systemowe-czy-mo%C5%BCe-tak-by%C4%87/#findComment-2312910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 24.02.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 edde napisał czy jesteś pewien tego co napisałeś w 100% czy tylko tak myślisz? No na forum raczej odpowiedzi nie są eksperckie z certyfikatami ale amatorskie i praktyków ( kilku lub więcej zawodowców też sie oczywiscie znajdzie) Ale faktycznie : tylko tak myślę bo co do formalnego odbioru moga być na 99,9 % problemy. dlaczego poniżej co do czopucha to naocznie widziałem wiele pieców z czopuchem (wylotem) z rączką i wewnątrz przesłoną umożliwiajacą regulację ciągu. Poza tym chociażby Kotły gazowe z palnikiem iniektorowym muszą być wyposażone w przerywacz ciągu, chyba że przerywacz stanowi integralną część kotła. Nie widziałem przepisów żeby zabraniały stosowania w czopuchu regulatora ciągu ale nie jestem ekspertwm w tej dziedzinie i czekam zeby ktoś mnie wyprowadził z błedu Aha to jest tylko forumowa dyskusja bez odpowiedzialnosci i napewno trzeba skonsultować sie z uprawnionym fachowcem Co do przeszkód formalnych : Czopuch to przewód łączący komin z króćcem wylotu spalin kotła. Spełnia istotną rolę w układzie kominowym: czopuch powinien być montowany do elementów konstrukcyjnych obiektu, zgodnie z zaleceniami producenta; kotły olejowe i gazowe, niezależnie od ich mocy cieplnej, muszą być łączone z kominem czopuchem na stałe; dopuszczalne jest przyłączenie do wspólnego czopucha najwyżej trzech kotłów gazowych z palnikiem iniektorowym, pod warunkiem zastosowania wspólnego przerywacza ciągu. Czujnik zaniku ciągu kominowego, zamontowany w przerywaczu, musi wyłączać wszystkie kotły zespołu; kotły z palnikami nadmuchowymi należy podłączać do indywidualnych przewodów spali-nowych; przewody powietrzno-spalinowe można stosować tylko do kotłów z zamkniętą komorą spalania (odciętą od powietrza pomieszczenia, w którym się znajduje); na czopuchu można instalować tłumik hałasu; czopuch musi być wyposażony w pomiarowy otwór spalin średnicy 10 mm, oddalony od wylotu z kotła o dwie średnice równoważne czopucha. Czopuchy należy izolować termicznie i prowadzić po najkrótszej drodze, przy możliwie najmniejszej liczbie załamań i łuków, ale w taki sposób, aby nie utrudniały eksploatacji kotłowni. Na wszystkich załamaniach przewodu spalinowego pod kątem 90° należy montować otwór rewizyjny. Długość jednostkowego czopucha nie może przekroczyć długości efektywnej wysokości komina oraz nie może być większa niż 7 m. Minimalny spadek czopucha wynosi 5% w kierunku kotła. Kotły gazowe z palni- kiem iniektorowym muszą być wyposażone w przerywacz ciągu, chyba że przerywacz stanowi inte- gralną część kotła. Przy odbiorze technicznym sprawdzeniu podlegają cechy i elementy przewodów kominowych takich jak: drożność kanału, szczelność połączeń, ciąg komina, prawidłowość wykonania podłączeń i zgo-dność elementów instalacji odprowadzania spalin (w tym regulatorów ciągu) z projektem, normatyw-ne wyprowadzenia ponad dach, a także spełnienie norm ochrony atmosfery. Ponadto przy odbiorze formalnym sprawdzeniu podlegają: zgodność wykonania instalacji z jej projektem i dokumentacją powykonawczą (w szczególności decyzją Wydziału Ochrony Środowiska i Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie operatu ochrony powietrza atmosferycznego) oraz aktualność atestów na użyte do budowy instalacji materiały konstrukcyjne, izolacyjne i montażowe. Odbiór instalacji kominowych powinien odbywać się przy udziale uprawnionego mistrza kominiarskiego i kończyć się spisaniem protokołu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96917-kominy-systemowe-czy-mo%C5%BCe-tak-by%C4%87/#findComment-2312998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 24.02.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Zakładam że ekspertem nie jestem,ale rozmawiajac na temat kotła z kilkoma producentami,od razu zaznaczali mi ze do kanału do którego ma byc podłaczony ich kocioł nie może byc podłączony żaden inny kocioł.I myśle ze kominiarz ci tego nie odbierze,a takze serwisant od kotła gazowego,bedzie miał ale ... A druga sprawa,rozwaz oferte Zapela,zamiast Schiedla sa "troche" tansze . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96917-kominy-systemowe-czy-mo%C5%BCe-tak-by%C4%87/#findComment-2313155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts