Marzyciel 28.08.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Witam! Jestem nowym forumowiczem. Od jakiegoś czasu marzymy z żoną o własnym domu, ale ostatnio zacząłem nie tyle marzyć co pilnie się przyglądać i analizować. Jak wiadomo wsystko rozbija się o cenę więc czytam różne pisma rozmawiam z ludźmi itp, żeby dowiedzieć się jak najwięcej o kosztach. Zaczynam już powoli myśleć, że to chyba nie jest aż tak przerażająco drogie ten wymarzony domek. Powiedzcie mi ile (orientacyjnie) kosztował by materiał potrzebny do wybudowania domu o powierzchni 130 -150 m2 , z jakimś dachem, (z użytkowym poddaszem), niepodpiwniczony, z jakimś garażem, bez okien i drzwi, ale za to ze wszystkimi instalacjami (co, gaz, wod-kan, elektryka). Jeżeli chodzi o C.O. to bez kaloryferów i bez pieca (same "rurki" z wyprowadzeniami). Powiedzmy, że mam działkę uzbrojoną, nieogrodzoną. Ile potrzebuję kasy na materiał. Jaki materiał najlepiej użyć (chodzi mi o stosunek ceny do jakości). Może okaże się że już niedługo będzie mnie na to stać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 28.08.2003 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Poszukaj w starych wątkach - było o tym sporo.Prostej odpowiedzi nie ma - ale pewnie się zorientujesz jaki jest rozrzut.Spokojnie może być taniej niż kupienie mieszkania. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 28.08.2003 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 zerknij na stronę jednego z forumowiczów http://artmedia.webpark.pl/budowa/budowa.htm, mam nadzieję że nie będzie mial nic przeciwko temu. Powinieneś tam znaleźć szczególowe zestawienie wydatków, milej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzyciel 29.08.2003 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Dzięki, dobrzykowice, ale ta stronka już chyba nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 29.08.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Istnieje, ale bez przecinka na końcu. Poprawnie:http://artmedia.webpark.pl/budowa/budowa.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzyciel 29.08.2003 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Poszukaj w starych wątkach - było o tym sporo. Prostej odpowiedzi nie ma - ale pewnie się zorientujesz jaki jest rozrzut. Spokojnie może być taniej niż kupienie mieszkania. Tomek nie wątpię, że już to przerabialiście, niemniej jednak, jak wszyscy dobrze wiedzą, że ceny się zmieniają i to niestety na niekorzyść. dla tego interesuje mnie opinia kogoś, kto stosunkowo niedawno przeżył zakup materiałów na budowę własnego domu, albo też jest w trakcie kalkulacji Poza tym z czego budować? Jak jeździ się po wioskach to widać różne metody: z cegły (kilka rodzaji), z ytonga, z gazobetonu... dlaczego jedni wybierają taką technologię a inni drugą? Na pewno po części jest to kwestia ceny ale jaki jest stosunek procentowy? Czy różnice w jakości i we właściwościach są tak wyraźne że lepiej zapłacić więcej czy ta różnica jest tak niewielka, że nie ma to znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzyciel 29.08.2003 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Istnieje, ale bez przecinka na końcu. Poprawnie: http://artmedia.webpark.pl/budowa/budowa.htm Dzięki. Znowu dowiedziałem się coś więcej, ale nie przeanalizowałem całej tej strony (między innymi galerii) bo się zablokowała jakiś limit transweru czy cuś... Ale nic pogrzebię z jeszcze w starych postach. może coś jeszcze znajdę przy czy w dalszu ciągu nie wiem z czego budować. a co sądzicie o "kanadyjczyku" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 11.09.2003 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 szczerze powiedziawszy to chyba moment na budowanie z dnia na dzień staje się coraz mniej szczęśliwszy. W kwietniu VAT "pójdzie" w górę, a pozostało już tylko 8 m-cy! Rabaty teraz nie będą już takie wysokie..."wiedzą, że i tak kupimy, bo podwyżki VAT-u się boimy!"niemniej zachęcam po stokroć do budowania, względnie remontowania, własnych czterech ścian! Mieszkałem w bloku 5 lat. Dziękuję bardzo. Owszem - może i wygodnie, ale po pewnym czasie człowiekowi brakuje przestrzeni! Uciekłem z bloku i już tam nie wrócę. Ja remontuję, bo uważam, że może to wyjść dużo taniej niż budowa (w moim przypadku była to też i trochę konieczność). Tak czy owak - nie żałuję. Więc budujcie i remontujcie!!! Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.10.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Właśnie skończyłam stan surowy .Manuela 170 m 2.Robocizna 29 000.materiały 93000.Budowałam z ytonga dach z dachówki Brass. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts