mnowak355 24.02.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Witam mam nadzieję że coś mi wyjaśnisz Pod koniec 2001 r kiedy jeszcze na terenie gminy obowiązywał plan zagospodarowania wystąpiłem o warunki wzizt i otrzymałem takowe ważna do końca 2005r. Nadmienię że pismo nie określało parametrów budynków i ogóle było bardzo ogólne a WZ-ka dotyczy inwestycji usług turystycznych konkretnie budowy pola namiotowego, trzech domków letniskowych i pensjonatu. Przed upływem ważności decyzji wz kupiłem plany budynków (Wcale nie tanie) i złożyłem dokumenty do starostwa. Gmina nakazała wykonać raport o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko (działka leży w sąsiedztwie Natury 2000) a urzędnicy z urzędu wojewódzkiego chcą wydać negatywną decyzję o lokalizacji przedsięwzięcia co może uniemożliwić budowę. Proszę o informację czy jest możliwe że mając ważną decyzje wz mogę zostać narażony na koszty zakupu planów a później nie wybudować obiektu. Pozdrawiam i liczę na odpowiedź. gdyby miał Pan jakieś pytania proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 24.02.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Dziwne to - zazwyczaj jesli wystepujesz o WZ to gmina w twoim przypadku powinna sama zrobic takowy raport. Nie wiem jakim prawem mieliby ci odmowic PnB, bo przeciez chyba twoje plany sa zgodne z WZ, nieprawdaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 24.02.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 czy może odp pani? negatywną decyzję o lokalizacji przedsięwzięcia masz na myśli pewnie środowiskową skąd wiesz, że będzie negatywna? poczekaj albo teraz sprawdź kto nie uzgodnił i dlaczego, może uda Ci się dostosować do wymagań zwłaszcza że jesteś poza obszarem Natura Niestety ryzykowałeś idąc wcześniej w koszty i nie realizując inwestycji przed połową 2005 r., teraz brak decyzji uniemożliwi otrzymanie pozwolenia na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 25.02.2008 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 DziękiOdpowiadam pierwszemu koledze: oczywiście że plany są zgodne z wz-ką tyle że przez te lata plan stracił ważność a na dodatek powstała natura2000 teraz nie wiem czy obowiązuje prawo z chwili wydania wz-ki w której nie było mowy o żadnych raportach uzgodnieniach itp. Odpowiadam koleżance Duśce: wiem że będzie negatywna bo rozmawiałem z konserwatorem przyrody w UW, dlatego że fruwają tam ptaki konkretnie orzeł. Urząd jak to urząd sam nie zaproponuje wariantu a jedynie odnosi się do moich pytań. Zaznaczę że ptaki nie pojawiły się tam ostatnio lecz bytują tam od kilkunastu lat. Czy masz może wiedzę czy plan zagospodarowania przestrzennego musiał być uzgadniany z ochroną środowiska w UW, jeśli tak to dlaczego uzgodnili pozytywnie plan a nie uzgadniają pozytywnie inwestycji zgodnej z planem w tym samum miejscu.I jeszcze jedno pytani czy decyzja środowiskowa jest obowiązkowa, od kiedy i dla jakich inwestycji. Jeżeli masz jakąś wiedzę na ten temat proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 25.02.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 zakładam, że plan był sporządzany wg starej ustawy z 1994 r. o planowaniu przestrzennym czy plan zagospodarowania przestrzennego musiał być uzgadniany z ochroną środowiska w UW, na 100* musiał być uzgadniany Art 18 ust 2 pkt 4 tej ustawy ale już Twoja decyzja wz chyba nie, nie jestem pewna, poczytaj tą ustawę jeśli tak to dlaczego uzgodnili pozytywnie plan a nie uzgadniają pozytywnie inwestycji zgodnej z planem w tym samum miejscu no bo weszły przepisy dot Natura,spóźniłeś się, a wcześniej może nie było tam rezerwatu albo innego obszaru chronionego, tego nie wiem czy decyzja środowiskowa jest obowiązkowa, od kiedy i dla jakich inwestycji. dla obszarów Natura obowiązkowa i u wojewody ustawa Prawo ochrony środowiska, straszna nieczytelna ustawa brrrr poczytaj od Art. 46. Postępowanie w sprawie oceny oddziaływania na środowisko planowanych przedsięwzięć a tu masz mw skrót prostszym językiem http://www.wigry.win.pl/poradnik/s10.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 03.01.2009 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 zakładam, że plan był sporządzany wg starej ustawy z 1994 r. o planowaniu przestrzennym czy plan zagospodarowania przestrzennego musiał być uzgadniany z ochroną środowiska w UW, na 100* musiał być uzgadniany Art 18 ust 2 pkt 4 tej ustawy ale już Twoja decyzja wz chyba nie, nie jestem pewna, poczytaj tą ustawę jeśli tak to dlaczego uzgodnili pozytywnie plan a nie uzgadniają pozytywnie inwestycji zgodnej z planem w tym samum miejscu no bo weszły przepisy dot Natura,spóźniłeś się, a wcześniej może nie było tam rezerwatu albo innego obszaru chronionego, tego nie wiem czy decyzja środowiskowa jest obowiązkowa, od kiedy i dla jakich inwestycji. dla obszarów Natura obowiązkowa i u wojewody ustawa Prawo ochrony środowiska, straszna nieczytelna ustawa brrrr poczytaj od Art. 46. Postępowanie w sprawie oceny oddziaływania na środowisko planowanych przedsięwzięć a tu masz mw skrót prostszym językiem http://www.wigry.win.pl/poradnik/s10.htm Przepraszam że piszę tak późno kilka razy byłem w ministerstwie środowiska i jak już miała zostać wydana decyzja----- zmieniło się prawo. Powstała dyrekcja ochrony przyrody. Babki w ministerstwie same nie wiedziały gdzie odeślą dokumenty. Wiedziały jednak że już decyzji wydać nie mogą. Paranoja nie!!!!! Mam jeszcze pytanie czy nie orientujesz się przypadkiem czy w wypadku decyzji negatywnej można dochodzić jakiegoś odszkodowania za niezrealizowanie inwestycji lub w przypadku pozytywnej za powstałe opóźnienia. Przeczytałem cały poradnik do którego link mi podałaś i jak każde prawo napisane po POLSKU można go czytać (interpretować) tak żeby ci pomóc lub zaszkodzić. Pozdrawiam I będę wdzięczny za jakąś wiadomość. Jak masz ochotę coś poczytać to założyłem nowy temat http://forum.muratordom.pl/natura-2000-jak-przezyc-z-ta-cholera,t147610.htm[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 05.01.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 czy w wypadku decyzji negatywnej można dochodzić jakiegoś odszkodowania za niezrealizowanie inwestycjireguluje Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska Rozdział 2 Ograniczenia związane z ochroną zasobów środowiska od Art. 130. http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20010620627&type=3&name=D20010627Lj.pdf wg mnie bardzo korzystna wycena w razie odmowy, Art. 155. 1. Ustawy o gospodarce nieruchomościami Przy szacowaniu nieruchomości wykorzystuje się wszelkie dostępne dane o nieruchomościach, zawarte w szczególności w: 5) planach miejscowych... ale upewnij się u rzeczoznawcy majątkowego i warto poczytać od art 149 żeby poznać swoje prawa i nie tylko http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19971150741&type=3&name=D19970741Lj.pdf prawo się nie zmieniło w Twojej sprawie, zmieniły się kompetencje, powstała Generalna /i Regionalne/ Dyrekcja Ochrony Środowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 05.01.2009 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 czy w wypadku decyzji negatywnej można dochodzić jakiegoś odszkodowania za niezrealizowanie inwestycjireguluje Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska Rozdział 2 Ograniczenia związane z ochroną zasobów środowiska od Art. 130. http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20010620627&type=3&name=D20010627Lj.pdf wg mnie bardzo korzystna wycena w razie odmowy, Art. 155. 1. Ustawy o gospodarce nieruchomościami Przy szacowaniu nieruchomości wykorzystuje się wszelkie dostępne dane o nieruchomościach, zawarte w szczególności w: 5) planach miejscowych... ale upewnij się u rzeczoznawcy majątkowego i warto poczytać od art 149 żeby poznać swoje prawa i nie tylko http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19971150741&type=3&name=D19970741Lj.pdf prawo się nie zmieniło w Twojej sprawie, zmieniły się kompetencje, powstała Generalna /i Regionalne/ Dyrekcja Ochrony Środowiska Dzięki Dobra w tym jesteś. Oczywiście nie prawo a kompetencje co nie zmienia faktu że krew człowieka może zalać od takiego podejścia do sprawy. Przepraszam że zapytam ale czy nie jesteś osobą która zawodowo zajmuje się prawem? Jeszcze raz serdeczne dzięki. Jeżeli będziesz potrzebować porady z zakresu stolarki a ogólniej wykańczania wnętrz zapraszam na ten temat:http://forum.muratordom.pl/stolarstwo-meble-wnetrza-moge-doradzic,t147842.htm Teraz nie będzie mnie parę dni więc w przepisy które byłaś mi uprzejma podać wczytam się później. Jeszcze raz pięknie dziękuję Dusiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts