jarekku 24.02.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Wodę na działce mam mieć podobno w czerwcu, a już chciałoby się zacząć.Około 50 m. dalej płynie strumyk. woda tak na oko jest przejrzysta. Pomyślałem, kupię pompkę, wodę do beczki, to co ciężkie opadnie, to co lekkie wypłynie i zgarnę i wymuruję fundamenty z bloczków. Na ściany (gazobeton na klej) już nie będzie potrzeba tyle wody, to przywiozę. Co myślicie o murowaniu fundamentu na wodzie ze strumienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 24.02.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Wodę na działce mam mieć podobno w czerwcu, a już chciałoby się zacząć. Około 50 m. dalej płynie strumyk. woda tak na oko jest przejrzysta. Pomyślałem, kupię pompkę, wodę do beczki, to co ciężkie opadnie, to co lekkie wypłynie i zgarnę i wymuruję fundamenty z bloczków. Na ściany (gazobeton na klej) już nie będzie potrzeba tyle wody, to przywiozę. Co myślicie o murowaniu fundamentu na wodzie ze strumienia? dopóki nie będziesz wiedział co tak naprawdę płynie w tym strumyku - odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 24.02.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Wybudowaliśmy duży dom podpiwniczony na wodzie ze strumyka ,tzn. strumyka do którego spływa masa szamb z pobliskich domów Ławy zalane ręcznie na tej wodzie , piwnice , wszystkie ściany ,tynki , stropy lane już z betoniarni. Do dziś ten dom stoi , nic sie nie łuszczy jest ok. Wodę wozili w beczce na wozie ciągnionym przez konia Z szkoły wiem że powinno stosować sie wodę czystą , bez zanieczyszczeń, by nie zakłócić etapu wiązania. Ale chyba to sie ma nijak do praktyki . często to widzę na budowie. Buduj ,nic sie nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 24.02.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Niech się mnie poprawią specjaliści od chemii w budownictwie ale coś mi mówi że taka woda nie jest gorsza od wodąciągowej z dodatkami takimi jak chlor itp. No chyba że ta woda jest naprawdę agresywna. Ja mój dom wybudowałem na wodzie ze studni od drenażu. A wcześniej garaż tynkowałem na wodzie z jeziora. Pech był taki że akurat w jeziorze jakieś glony się wykluły i w garażu przez jakiś czas śmierdziało tym zielskiem. Ale to i tak pikus w porównaniu z tym jaki aromat zostawiła po sobie jedna ekipa która tam nocowała, jadła i piła (nie tylko wodę) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 24.02.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 ja jednych wywaliłem z budowy , bo z czaiłem ze chodzą mi lać do piwnicy a kibel stal na budowie smród w piwnicy przez cale lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 24.02.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Wodę na działce mam mieć podobno w czerwcu, a już chciałoby się zacząć. Około 50 m. dalej płynie strumyk. woda tak na oko jest przejrzysta. Pomyślałem, kupię pompkę, wodę do beczki, to co ciężkie opadnie, to co lekkie wypłynie i zgarnę i wymuruję fundamenty z bloczków. Na ściany (gazobeton na klej) już nie będzie potrzeba tyle wody, to przywiozę. Co myślicie o murowaniu fundamentu na wodzie ze strumienia? dopóki nie będziesz wiedział co tak naprawdę płynie w tym strumyku - odradzam. Czy Ty czasami nie przesadzasz? Polecasz wode mineralną? Jeśli tak to podaj firme. Ja bydowałem na wodzie z "oczka" na działce. A teraz ładnie napisz o przeciwskazaniach moich poczynań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 24.02.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 ja jednych wywaliłem z budowy , bo z czaiłem ze chodzą mi lać do piwnicy a kibel stal na budowie smród w piwnicy przez cale lato ??? no i co z tego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 24.02.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Jezeli nad brzegiem tego strumienia rosną roślinki to pic nie można ale budowac należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 24.02.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Czy Ty czasami nie przesadzasz? może czasami, ale napewno zalecam ostrożnośc, chociaż niektórzy wyznają zasadę " jest ryzyko jest zabawa", poziom adrenaliny też jest ważny. Polecasz wode mineralną? nie Ja bydowałem na wodzie z "oczka" na działce. a ja wczoraj przechodziłem na czerwonym świetle A teraz ładnie napisz o przeciwskazaniach moich poczynań. najpierw musisz ładnie poprosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 24.02.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Stan surowy postawiłem za pomocą wody z płytkiej studni drenażowej. Jednak fafowcy od tynków gipsowych zażądali wody wodociągoej, aby nie było potem problemów(glonów itp.).Jakie to źródełko, może odprowadzenie wód opadowych?Jeśli prawdziwa woda źródlana to załóż firmę i nalewaj do butelek.( oczywiście żartuję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 24.02.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 .......... A teraz ładnie napisz o przeciwskazaniach moich poczynań. najpierw musisz ładnie poprosić Żartowałem. Nie interesują mnie jakiekolwiek "wieści" z Twojej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 25.02.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 ja budowałem na wodzie z roztopów śnieżnych z ubiegłego roku , starczyło mi prawie do stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 26.02.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Do wymurowania fundamentów z bloczków można też zamówić gotową zaprawę z betoniarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 26.02.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Zaprawa z betoniarni?????? Cały dom wybudowany na wodzie ze stawu, tylko trochę szkoda tych robaczków i kijanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 27.02.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Ja kupiłam działkę właśnie przy,której płynie strumyk i zamierzam korzystać z niego budując bo wydaje Mi się że ta woda jest czystsza od tej co nieraz leci z naszych kranów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.02.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Tak się właśnie zacząłem zastanawiać. Z jakiej wody korzystali nasi dziadkowie budując swoje chałupinki? Było to w czasach, gdy kanalizacji i wodociągów nie było tak dużo jak teraz. Chyba właśnie studnie i strumyki/rzeczki. Ale może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 27.02.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Tak się właśnie zacząłem zastanawiać. Z jakiej wody korzystali nasi dziadkowie budując swoje chałupinki? Było to w czasach, gdy kanalizacji i wodociągów nie było tak dużo jak teraz. Chyba właśnie studnie i strumyki/rzeczki. Ale może się mylę POPIERAM WYPOWIEDŻ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts