Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murowanie na wodzie ze strumyka

Recommended Posts

Wodę na działce mam mieć podobno w czerwcu, a już chciałoby się zacząć.

Około 50 m. dalej płynie strumyk. woda tak na oko jest przejrzysta. Pomyślałem, kupię pompkę, wodę do beczki, to co ciężkie opadnie, to co lekkie wypłynie i zgarnę i wymuruję fundamenty z bloczków. Na ściany (gazobeton na klej) już nie będzie potrzeba tyle wody, to przywiozę. Co myślicie o murowaniu fundamentu na wodzie ze strumienia?

Około 50 m. dalej płynie strumyk. woda tak na oko jest przejrzysta. Pomyślałem, kupię pompkę, wodę do beczki, to co ciężkie opadnie, to co lekkie wypłynie i zgarnę i wymuruję fundamenty z bloczków. Na ściany (gazobeton na klej) już nie będzie potrzeba tyle wody, to przywiozę. Co myślicie o murowaniu fundamentu na wodzie ze strumienia?

dopóki nie będziesz wiedział co tak naprawdę płynie w tym strumyku - odradzam.

Wybudowaliśmy duży dom podpiwniczony na wodzie ze strumyka ,tzn. strumyka do którego spływa masa szamb z pobliskich domów :evil:

Ławy zalane ręcznie na tej wodzie , piwnice , wszystkie ściany ,tynki , stropy lane już z betoniarni.

Do dziś ten dom stoi , nic sie nie łuszczy jest ok.

Wodę wozili w beczce na wozie ciągnionym przez konia

Z szkoły wiem że powinno stosować sie wodę czystą , bez zanieczyszczeń, by nie zakłócić etapu wiązania. Ale chyba to sie ma nijak do praktyki .

często to widzę na budowie.

Buduj ,nic sie nie stanie

Niech się mnie poprawią specjaliści od chemii w budownictwie ale coś mi mówi że taka woda nie jest gorsza od wodąciągowej z dodatkami takimi jak chlor itp. No chyba że ta woda jest naprawdę agresywna. Ja mój dom wybudowałem na wodzie ze studni od drenażu. A wcześniej garaż tynkowałem na wodzie z jeziora. Pech był taki że akurat w jeziorze jakieś glony się wykluły i w garażu przez jakiś czas śmierdziało tym zielskiem. Ale to i tak pikus w porównaniu z tym jaki aromat zostawiła po sobie jedna ekipa która tam nocowała, jadła i piła (nie tylko wodę) :wink: .

dopóki nie będziesz wiedział co tak naprawdę płynie w tym strumyku - odradzam.

Czy Ty czasami nie przesadzasz?

Polecasz wode mineralną?

Jeśli tak to podaj firme.

Ja bydowałem na wodzie z "oczka" na działce.

A teraz ładnie napisz o przeciwskazaniach moich poczynań.

Czy Ty czasami nie przesadzasz?

może czasami, ale napewno zalecam ostrożnośc, chociaż niektórzy wyznają zasadę " jest ryzyko jest zabawa", poziom adrenaliny też jest ważny.

Polecasz wode mineralną?

nie

Ja bydowałem na wodzie z "oczka" na działce.

a ja wczoraj przechodziłem na czerwonym świetle

A teraz ładnie napisz o przeciwskazaniach moich poczynań.

najpierw musisz ładnie poprosić

Stan surowy postawiłem za pomocą wody z płytkiej studni drenażowej. Jednak fafowcy od tynków gipsowych zażądali wody wodociągoej, aby nie było potem problemów(glonów itp.).

Jakie to źródełko, może odprowadzenie wód opadowych?

Jeśli prawdziwa woda źródlana to załóż firmę i nalewaj do butelek.( oczywiście żartuję)