Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przymierzamy się do tynkowania, w związku z czym mam klika pytan:

1. Czy tynk strukturalny kładzie się zamiast tynku cem-wap, czy najpierw zwykły, a na to strukturalny?

2. Czy tynkuje się sufit, na którym ma być potem sufit podwieszany z płyt k-g?Czy może wystarczy tylko obrzutka?

3. Ponoć pod kafelki nie robi się tynku, tylko obrzutkę. Jeśli chcę mieć w łazience część ścian w kafelkach a część pomalowaną (z tynkiem), to najpierw kafelki, a potem na resztę ścian tynki czy na odwrót?

4. Czy jeśli chcę mieć na całej ścianie szafę czy regał z ksiązkami, to czy tę ścianę opłaca się tynkować?

pozdr.

B.

https://forum.murator.pl/topic/96932-kilka-pyta%C5%84-przed-tynkowaniem/

1. Czy tynk strukturalny kładzie się zamiast tynku cem-wap, czy najpierw zwykły, a na to strukturalny?

Najpierw cem-wap, którym się wyrównuje nierówności ścian a potem strukturalny, którym się kładzie zwykle cienką warstwę.

Czy tynkuje się sufit, na którym ma być potem sufit podwieszany z płyt k-g?Czy może wystarczy tylko obrzutka?

Na sufit wystarczy obrzutka a nawet bez.

Ponoć pod kafelki nie robi się tynku, tylko obrzutkę. Jeśli chcę mieć w łazience część ścian w kafelkach a część pomalowaną (z tynkiem), to najpierw kafelki, a potem na resztę ścian tynki czy na odwrót?

Najlepiej zrobić całą łazienkę w tynku cem-wap. ,, na ostro" a potem płytki i na pozostała część gładź

.

Czy jeśli chcę mieć na całej ścianie szafę czy regał z ksiązkami, to czy tę ścianę opłaca się tynkować?

Opłaca się, bo być może w przyszłości przyjdzie komuś pomysł na przemeblowanie.

https://forum.murator.pl/topic/96932-kilka-pyta%C5%84-przed-tynkowaniem/#findComment-2313022