Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dojazd do działki

dzici

Recommended Posts

Sprawa wygląda tak, sprzedałem działke budowlaną swojemu kuzynowi, oczywiście kuzyn przed kupnem dowiadywał sie o stan prawny, czy jest dojazd do tej działki i wszystko inne zwiazane z tym. Droga która do tej działki prowadziła bezpośrednio graniczyła z podwórzem mojego sąsiada, a z racji tego że działka wcześniej była częścią większej działki na którą miałem inny dojazd, droga przewidziana jako bezpośredni dojazd była nieużywana i sąsiad trzymał na niej maszyny rolnicze. Gdy kuzyn kupił tą działke bez mojej wiedzy ani kuzyna sąsiad wystąpił do sądu o zasiedzenie tej drogi i droge dostał, a kuzyna działka pozostała bez dojazdu. I lipa. Wystąpił kuzyn o ustanowienie drogi koniecznej do swojej działki. przyjechał geodeta popatrzył i pojechał. Owszem sąd przyznał droge konieczną do tej działki ale długości 500m przebiegającą przez moje podwórze, trzy inne pola i sad, a tamta droga do tej działki miała długośc około 50m. Jeden wielki absurd

Być może absurd, być może nie.

Albo ta "droga" to była służebność i nie była użytkowana przez 10 lat - i stąd sąsiada działka została spod niej uwolniona.

Albo sąsiad rzeczywiście zasiedział (w dobrej lub złej wierze) "opuszczoną" nieruchomość.

Sąd postąpił racjonalnie (jeśli służebność wygasła lub sąsiad zasiedział drogę).

Skoro Ty sprzedałeś działkę, to i Ty masz z tego powodu obciążenia, skoro dojazdu nie ma. Chyba logiczne?

w ewidencji moje działki były przeznaczone pod zabudowe i miały wyznaczoną droge dojazdu, sąsiad nie wystapił do sądu o sasiedzenie przed sprzedażą działki tylko rok po jej kupnie przez mojego kuzyna, nie była to żadna służebność, Zresztą kuzyn poszedł do sąsiada i powiedział mu jak sprawa stoi i uzgodnił że usunie maszyny i udostępni droge

W tej sprawie są dwie prawdy (a właściwie dwa interesy). Od ich rozstrzygnięcia zależało, kto komu będzie jeździł przez podwórko: Twój kuzyn sąsiadowi, czy Twój kuzyn Tobie. Sąd wybrał, że bliższa koszula ciału...

A na poważnie: czy sąd oparł się na nieprawdziwych oświadczeniach sąsiada (tzn. że jest samoistnym posiadaczem od 20/30 lat)? Jeśli tak - masz prawo walczyć o wzruszenie tego postanowienia. Jeśli nie - cóż, upływ czasu pozbawił Cię jeszcze jednego dojazdu. Ale takie jest prawo.

jak najbardziej podał nieprawdziwe fakty na temat tej sprawy, okazał się nie prawdziwymi mapkami i znalazł sobie dwóch sędziwych śwadków, a co jest wogóe dziwne ja jako zainteresowana strona ani mój kuzyn nie zostaliśmy poinformowani o toczącym się postępowaniu. Dowiedzieliśmy się przypadkowo, a jesli chodzi o wytyczenie drogi koniecznej nawet ze strony kuzyna padła oferta płacenia za używanie tego dojazdu

Tylko w sądzie można ten spór rozstrzygnąć.

Choć sąd może uznać, że kuzyn drogę konieczną już ma (w końcu sąd wcześniej mu ja przyznał - na jego wniosek, choć o przebiegu zgodnym z opinią biegłego geodety - przez Twoją działkę ) i postępowanie w sprawie przywrócenia "starej drogi" umorzyć.

Osobną sprawę stanowią fałszywe (jak twierdzisz) zeznania. Próbuj, ale czekają Cię takie rafy jak niska szkodliwość społeczna czynu i podeszły wiek (i zapewne brak dochodów uniemożliwiający wymierzenie wyższej grzywny) świadków.