Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oświtlenie na płytach kg

Recommended Posts

Jedyny problem, to paroizolacja. Nie wytrzymuje wysokiej temperatury, którą produkują halogeny. Rozwiązaniem są specjalne puszki, które robi firma Paulmann (http://www.paulmann.pl). W katalogu jest rysunek montażowy.

U mnie halogeny nad schodami będą zamontowane w dodatkowym ruszcie opuszczonym poniżej płyt. Taki dodatkowy suficik ze 40 cm szeroki. W pokojach planujemy system prętowy (lampki mocowane na szynie).

W GK mozna zamontowac kazdy rodzaj oswietlenia . Izolacje zalatwia welna mineralna .

---

jeśli pod GK jest paroizolacja, nie można montować w takich GK halogenów...

zresztą na większości halogenach w instrukcji montażu jest podana minimalna odległość lampy od przeszkody...

z reguły to chyba 250mm.

---

montaż halogenów w izolacji cieplnej chyba jest niedopuszczalny/jeśli jest parolizolacja to raczej na pewno/,

no chyba że np. LED.

słyszałem też o stosowaniu doniczek nad halogenami /wspomniane już wyżej...

---

pozdrawiam

Pytanie jest o oświetlenie nie koniecznie halogeny ;) bo to nie jest powiedziane. Do montażu żyrandoli są kotwy specjalne. Ja jestem wykonawcą i u siebie ja w miejscach montażu żyrandoli przy montażu płyt przykręciłem w celu wzmocnienia płyty zaimpregnowaną deskę. Gdy będzie większy żyrandol wtedy jest pewniej. Mały utrzyma się na pewno na samych kotwach lub "parasolkach" metalowych. A halogeny? Puszki halogenowe najlepsze rozwiązanie - pewne i sprawdzone. Polecam takie rozwiązania!

• 9 months później...

To ja coby nie zaczynać nowego wątku takie pytanie dorzucę,w ktorym momencie wykonuje otwory pod halogeny i osadzam te puszki wzglednie doniczki??

No bo jak rozumiem,doniczka musi byc wieksza od otworu montazowego na halogen,tym samym jaka jest kolejnosc.Druga sprawa to folia paro,jak rozumiem jesli zastosuje paten z doniczka/puszka to folii naokoło nic sie nie stanie?

pozdrawiam