Piotr31 28.08.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Czy ktoś zastanawiał się nad wyborem bloczków z betonu komorkowego pomiedzy solbetem a ytongiem ? Wlasnie przegladem rozne dane i musze przyznac ze troszke dostaje krćka .. na co się zdecydować ? Czekam na wasze opinie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2003 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Kliknij na "szukaj",wpisz słowo:ytong i przeczytaj wszystkie posty na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 29.08.2003 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 W mojej opinii (buduje z Ytonga) - jeden diabel -> kup, co tansze !Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelikan 29.08.2003 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Taka sama jakość. Ja buduję z Solbetu, bo był tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 29.08.2003 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 A ja zbudowałam z Ytonga. Jestem zadowolona. Podobno lepiej się klei Ytong niż Solbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 29.08.2003 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 A ja buduje z Faelbetu i też jestem zadowolony Bloczki są równe i mają dobre parametry... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 29.08.2003 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 A ja zbudowałam z Ytonga. Jestem zadowolona. Podobno lepiej się klei Ytong niż Solbet Kleiłaś sama ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 29.08.2003 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 ha ha ha No dobrze poprawie jeśli już ktoś mnie łapie za słówka: A ja wybrałam Ytonga. Słyszałam że lepiej się klei od Solbetu. Dom mam już zbudowany przez ekipę murarską. Tak lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 29.08.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Pewno że lepiej Chodziło mi tylko o to, że "lepiej się klei" nie jest cechą użytkową - to tylko (ewentualne) ułatwienie dla ekipy budowlanej. Jeśli nie wiąże się to z obniżeniem ceny za robocizne (a na ogół jest wręcz odwrotnie) to jakie to ma znaczenie !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 29.08.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Oj dobra Jasiu niewymagaj od kobiety takiej wiedzy na techniczne tematy budowlane , ważne, że wie chociarz jak się nazywa materiał z jakiego zbudowany jest jej dom To i tak dużo.....a zresztą kobiety wcale nie muszą się na tym znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 29.08.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Oj Biker ! Na tym forum są kobitki, które na budowlance znają się nieźle od facetów. Pewno za to co napisałeś pogonią cię parasolkami BTW. Jak się ma odpowiednio dużo gotówki wogóle nie trzeba się na tym znać. Właśnie się dowiedziałem, że jeden znajomek musiał sprzedać dopiero co wybudowany dom. Dom postawił za 800 tys. (!?), a po pół roku sprzedał go za 400 On też uważał, że nie musi się znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 29.08.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Ale jesteście dowcipni. I tacy są faceci uważają, że kobiety są głupsze od nich ale powiem Wam ze jak na kobiete wiem bardzo duzo i oby nie wiecej niz Wy fachowcy. Ale naszczescie nie wszyscy faceci sa tacy tylko Ci prości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 29.08.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Miałem ten sam problem. Ściany zewnętrzne zbudowałem z Ytonga, a działowe i konstrukcyjne wew. z Prefabetu Kolbuszowa (Podobno ten zakład jest własnością Solbetu) i musze stwierdzić, że z Ytonga buduje się wygodniej, bloczki są lżejsze bo mają mniejsze wymiary (Ytong 20x60x36,5, a Solbet 24x59x36), Ytong jest dokładniejszy mimo że tolerancja wymiarów jest identyczna i jest mniej nasiąkliwy. Zrób prosty test. Do wiadra z wodą wrzuć podobnej wielkosci bloczki i obserwuj, kiedy się zanurzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 29.08.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 ...Zrób prosty test do wiadra z wodą wrzuć podobnej wielkosci bloczki i obserwuj, kiedy się zanurzą. Budujesz dom czy łodkę ? Przepraszam - nie mogłem się powstrzymać - zapewne masz racje, ale podobnie jak z tym klejeniem się - jakie to ma znaczenie jak dom już stoi ? Do Karo: facet powinien być prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 29.08.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Jak stoi to już za późno na zmiany, ale kiedy podejmujesz decyzję warto się zastanowić. Nie buduje się co prawda łodzi, ale czy jesteś pewien, że nigdy twoje ściany nie ulegną zawilgoceniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radko25 29.08.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 wydaje mi się (tylko wydaje nie znam się na gazobetonach), że jak coś łatwo nasiąka to i łatwo oddaje wilgoć (jak z silką). Dom z dobrą wentylacją powinien oddychać aż miło i oddawać wilgoć (której zresztą kupe przyjmuje w trakcie "mokrych" prac). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 29.08.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Jak stoi to już za późno na zmiany, ale kiedy podejmujesz decyzję warto się zastanowić. Nie buduje się co prawda łodzi, ale czy jesteś pewien, że nigdy twoje ściany nie ulegną zawilgoceniu? Powódź ? Zalanie ? Możliwe, ale wtedy te drobne różnice w zachowaniu omawianych bloczków i tak nie będą miały znaczenia. Tak czy siak katastrofa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 29.08.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Zalanie? Powódź? Wielkie słowa ale co z mniejszymi których nie widać np. uszkodzona czy nieszczelna izolacja pozioma zacinający deszcz i wiele innych. A wiadomo że mokra ściana nie ma już takich właściwości termoizolacyjnych.Nie to żebym był specjalnie za Ytongiem, ale jeśli coś jest dobre to dlaczego nie. Może Hebel będzie lepszy i tańszy od Ytonga? To też czołowy producent BK. Może są lepsze rabaty? Sprawa daje dużo do myślenia bo przecież ścian nie wymienimy ot tak sobie. Płacąc dużo za materiał powiniśmy wymagać pewnego poziomu jakości. Radko25. Zostawiłem kilka niezabezpieczonych bloczków na zimę obydwu producentów narażonych na wszystkie warunki atmosferyczne. Efekty tego było widać na wiosnę. Bloczki z Prefabetu (Solbet) nie nadawały się do dalszego użytku. Wniosek z tego jest taki, że mimo szybkiego wysychania bloczków nie zawsze zdążą wyschnąć i mróz je zniszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr31 29.08.2003 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Probuje przyglądnąć się ytongowi i solbetowi .. i musze powiedzić, że bardziej mnie przekonuje solbet na swoich stronkach www .. Cenowi też wychodzą atrakcyjniej, zreszzta ytong strasznie miesza z tymi cenami .. Nie mieliście podobnych kłopotów z ocena sytuacji ? Może zraziłem się kiedyś do ytonga jak na targach umówiłem się z jednym z przedstawicieli tej firmy, że dośle mi reszte materiałów, no o nie dosłał .. hehe .. pewnie miał takich klientów jaka całą mase .. ale nie ładnie postąpił Z solbetem nie miałem jeszcze żadnych kontaktów, dlatego interesuje mnie wasza opinia. Osobiście wrzyczać do wiadra bloczków nie będę bo takie doświadczenie do mnie nie przemawia. Ciekawi mnie natomiast właśnie sposób wykonania bloczków no i kurcze, nie mogłem się doszukać na stronie ytonga bloczków odmiany 400, hmm . enigma .. tak opisali swój asortyment jak dla wroga .. co by się przypadkiem nie domyslił o co chodzi .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 29.08.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Ytong ma coś takiego jak zeszyty techniczne (chyba 4). W nich jest bardzo dużo informacji. Poproś o nie przedstawiciela lub zadzwoń do centrali. Strona WWW faktycznie jest nieczytelna. Zobacz też http://www.ytong.pl/info_tech/index.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts