Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

solbet czy ytong

Recommended Posts

W tym roku zbudowałem z YTONGA na pióro-wpust, a więc bez pionowej warstwy klejowej. Część ścian działowych musiałem wypełnić bloczkami tańszymi ze Śniadowa. Gdy przed zadaszeniem popadał kilkakrotnie deszcz, Ytong wysechl bez problemu, a bloczki ze Śniadowa do dziś są mokre. Poza tym Ytong daje bloczki precyzyjnie wykonane, te se Śniadowa są bardzo chropowate i wymagają grubej zaprawy. Nie mówię już oróznicy w wadze, oczywiście na korzyść Ytonga. Ale uwaga, robotę trzeba powierzyć dobremu majstrowi żeby nie zepsuł materiału. Mój - niestety - okazał się osłem.

Mysle ze niezaleznei od preferencji nalezy wyjsc od tego czy sciana jednowarstwowa czy dwu.

Jesli jedno to raczej Ytong drobna roznica w parametrach i nie traci sie na nadprożach i wieńcach (ciepła) nieco dokładnmiej jak pisza ludzie.

Ale ja buduje dwuwarstowa (24cm+ocieplenie) i wybralem Solbet jest 11zł tanszy na metrze mimo 18 % ktore dostałem, od Ytonga. Drobne różnice w wymiarach (jesli rzeczywiscie są) oraz brak elementów systemowych nadrobię ociepleniem i też bedzie cieplutko w domu.

Tak wiec jesli ekonomicznie to Solbet jesli Efektownie to Ytong ale to tylko moje uogolnienie bo mozna przeciez ze zwyklego BK i tez bedzie cieplo i tez ludzie buduja. Ja chcialem troche lepiej ale nie za drogo.

Pzdr

Fugas

No proszę jeszcze jedna sympatyczna wiadomość :)

To pozwala znow obnizyć nieco koszt ściany ...

Fugas a na jaką izolację się zdecydowałeś ? Styopian czy wełna ?

Ja sie przymierzam do bloczkow 00 ale mysle o scianie 24 + 10-15cm styropianu .. Jakis on mi sie wydaje trwalczy, tańszy i łatwiejszy do plozenia .. Mam jakis wstred do welny

Ja z kolei planuje welne 12cm bo wydaje mi sie ze lepsza dyfuzja pary ale wiem ze to troche drozej i trzeba dobrac tynk wiec na razie bacznie sledze wypowiedzi ludzi i chyba decyzje podejme na wiosne bo przez zime niech sobie to przesezonuje (jesli pogoda pozwoli w ogole wybudowac) nie bardzo wiem jak sie zabezpieczac przed deszczem w trakcie budowy albo przymrozkow jak beda.

Alternatywnie tez rozwazam styropian ale troche niechetnie.

Pzdr

Fugas

Dokładnie jeszcze nie wiem znalazłem jakieś stawki:

system ecorock 10cm 42zł/m2, 12cm welna 57zł/m2 -25%, robocizna około 35zł/m2 ale jeszcze nie wiem jakie sa mozłiwe rabaty i za ile mozna to położyc - myslalem o samodzielnym polozeniu.

Co do styropianu to nie mam pojecia ktory sie kladzie. Ale na pewno na forum sporo jet na ten temat ja jeszcze nie przeszukiwalem bo do wiosny sporo sie moze zmienic podobno styropian Organika jest dobry.

Pzdr

Fugas

Robocizne można zbić do 20 zł/m2

Jest to dosyć męcząca robota: przycięcie i przyklejenie izolacji, zakołkowanie, zatopienie listew narożnych ,zatopienie siatki, zagruntowanie, połozenie tynków, ew.pomalowanie. Większość z rusztowania. Wymagana jest przy tym precyzja: piony, poziomy - a szczególnie "gładkość" sciany - jak zrobisz niestarannie to będzie widać łaczenia płyt, a to brzydko wygląda

Do przerobienia jest kilkadziesiąt worków klejów i tynku, parę wiaderek gruntu, około tysiąca kołków i pełna ciężarówka izolacji (wełna/styropian)

Dodaj do tego podbitkę, parapety, rynny (bo warto to robić łacznie) - w sumie kupa roboty. Zapłaciłem za to wszystko około 6 tys. (ponad 220m2, 60mb w obwodzie) i raczej nie zdecydowałbym się robić tego samodzielnie - no chyba, że mialbym duużo wolnego czasu i dwu pomocników lubiących skakać po rusztowaniach.

PS. Jeśli styropian to FS-15 - 10-15 cm - zimą ceny są niższe - poniżej 100,- za m3 w sumie kompletny system (Cersit styropian 12cm) kosztował mnie 50 zł/m2 - M: 30,- +R: 20,-

hmm .. musiałbym zobaczyć na własne gałki jak to walczy się z warstwa . np styropianu.

Teraz uszczelniają mi ściany w wielkopłytowcu w którym (mam nadzieje nie pomieszkam zbyt długo) mieszkam i musze powiedzieć, że chłopaki nie zaskoczyli mnie jak do tej pory technika układania .. chyba ze partolą prawę już na wstepie .. :) Niestety pracuje w godzinach kiedy oni działają i moge popatrzeć tylko na efekty końcowe.

Jasiu a z czego ty postawiłeś ściany ?