Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

na jakiej wysokości powinny być umieszczone gniazdka w pomieszczeniach typu łazienka lub pralnia?

Mój teść elektryk twierdzi, że w pomieszczeniach tzw. "mokrych" gniazdka,włączniki el. powinny być na wysokości minimum 160cm od podłogi

:o

wkleiłem tak pierwsze gniazdko ale prawdę mówiąc wygląda to bardzo wysoko...

chciałem się upewnić czy są jakieś normy w tym wzgęldzie...

https://forum.murator.pl/topic/96945-gniazdka-na-jakiej-wysoko%C5%9Bci-w-pomieszczeniach-quotmokry/

Witam

na jakiej wysokości powinny być umieszczone gniazdka w pomieszczeniach typu łazienka lub pralnia?

Mój teść elektryk twierdzi, że w pomieszczeniach tzw. "mokrych" gniazdka,włączniki el. powinny być na wysokości minimum 160cm od podłogi

:o

wkleiłem tak pierwsze gniazdko ale prawdę mówiąc wygląda to bardzo wysoko...

chciałem się upewnić czy są jakieś normy w tym wzgęldzie...

Kwestią normowaną nie jest wysokość umieszczenia gniazdek, ale podział takich pomieszczeń na strefy i dopuszczalność montażu określonego sprzętu elektrycznego w strefach.

Obecne normy w takich pomieszczeniach wyróżniają strefy: 0, 1, 2, 3. W strefach 0, 1, 2, montaz gniazd jest zabroniony. Poza tym dopuszcza się wyłącznie montaz gniazd zabezpieczanych RCD.