Szymciuch 24.02.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Witam!!! Od dwóch lat jestem posiadaczem kotła retortowego na EkoGroszek TermoTech26. Do niedawna nie było z nim problemów. Od kilku dni jednak "wariuje" - podajnik nie chce podawać paliwa , regulator normalnie wysyła sygnał, silnik pracuje, bo słychać buczenie, ale podajnik nie podaje .Początkowo myślałem że to problem z węglem - za duże bryłki blokują śrubę, ale czasem nawet po przeczyszczeniu nic nie rusza,a czasem bez czyszczenia po kilkunastokrotnym włącz/wyłącz rusza. Może ktoś z Was wie jak temu zaradzić, bardzo proszę o pomoc. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96952-kocio%C5%82-na-ekogroszek-problemy-z-podajnikiem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.02.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Witam!!! Od dwóch lat jestem posiadaczem kotła retortowego na EkoGroszek TermoTech26. Do niedawna nie było z nim problemów. Od kilku dni jednak "wariuje" - podajnik nie chce podawać paliwa , regulator normalnie wysyła sygnał, silnik pracuje, bo słychać buczenie, ale podajnik nie podaje .Początkowo myślałem że to problem z węglem - za duże bryłki blokują śrubę, ale czasem nawet po przeczyszczeniu nic nie rusza,a czasem bez czyszczenia po kilkunastokrotnym włącz/wyłącz rusza. Może ktoś z Was wie jak temu zaradzić, bardzo proszę o pomoc. Dzięki Kotła takiego nie mam, ale układ jest prosty jak drut. Motoreduktor napędza wał ślimaka. Sprzężone są za pomocą zawleczki. Należy przejrzeć cały układ od silnika zaczynając: 1. Czy silnik się obraca po podaniu sygnału - tak - szukamy dalej, nie - silnik jest uszkodzony (buczeć teoretycznie może nawet nie obracający się). Sprawdź czy wentylator z tyłu obudowy silnika się obraca 2. Czy reduktor przekazuje napęd - tak - szukamy dalej, nie - jest uszkodzony (bardzo mało prawdopodobne) 3. Czy zawleczka nie jest uszkodzona - teoretycznie może być tak uszkodzona, że czasami przeniesie napęd, a czasami nie. 4. Jeśli zawleczka jest sprawna to zostaje tylko uszkodzona śruba. Zacznij od sprawdzenia zawleczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96952-kocio%C5%82-na-ekogroszek-problemy-z-podajnikiem/#findComment-2313201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.K 24.02.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Witam!!! Od dwóch lat jestem posiadaczem kotła retortowego na EkoGroszek TermoTech26. Do niedawna nie było z nim problemów. Od kilku dni jednak "wariuje" - podajnik nie chce podawać paliwa , regulator normalnie wysyła sygnał, silnik pracuje, bo słychać buczenie, ale podajnik nie podaje .Początkowo myślałem że to problem z węglem - za duże bryłki blokują śrubę, ale czasem nawet po przeczyszczeniu nic nie rusza,a czasem bez czyszczenia po kilkunastokrotnym włącz/wyłącz rusza. Może ktoś z Was wie jak temu zaradzić, bardzo proszę o pomoc. Dzięki Prawdopodobnie uszkodzony kondensator silnika.Wymień. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96952-kocio%C5%82-na-ekogroszek-problemy-z-podajnikiem/#findComment-2313231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts