maciek.murator 24.02.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Witam, słyszałem, że dość powszechnie stosowaną praktyką jest niebranie faktury na prace remontowe; obniża to koszta wykonawcy. Rozumiem jednak, że to obniżenie to po prostu ukrycie przychodu - czy tak ? Jak zatem wygląda to z punktu widzenia prawa - wykonawca podpisuje umowę a jednak nie daje faktury ? Czy ja - jako osoba zamawiająca taki remont łamię prawo ? Sądzę, że nie. Ale czy tracę prawa do roszczeń w przypadku złego wykonania prac? Sądzę, że także nie, bo do tego podstawą jest umowa, prawda ? Proszę o 'dobre rady' oraz Wasze doświadczenia w tym zakresie !!! Pozdrawiam wszystkich, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.murator 08.03.2008 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 No nie wierzę ! Na pewno każdy z Was remontujących stanął przed takim dylematem.Proszę pomóżcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.murator 08.03.2008 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 No nie wierzę ! Na pewno każdy z Was remontujących stanął przed takim dylematem.Proszę pomóżcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 09.03.2008 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Naturalnie prawo lamie wykonawca, poniewaz ukrywa przychod i nie placi VATu. Nie wiem, jak by to bylo, gdyby doszlo do dochodzenia praw w sadzie - czy sad zapytalby, gdzie faktura. Na pewno podstawa sadzenia kogokolwiek jest umowa, bo w umowie, nie w fakturze wykonawca udziela (lub nie) gwarancji. Na pewno tez jezeli ktos chce Cie oszukac, to wystarczy, ze rozwiaze firme i zalozy nowa pod inna nazwa i wtedy ani faktura ani umowa Ci nie pomoze. Zreszta w Polsce nie trzeba miec firmy zeby moc pracowac. Mozna tez pracowac w oparciu o umowe cywilno-prawna i wtedy do wykonawcy nalezy zarejestrowanie tego faktu w US. Inna sprawa, ze firma takiej umowy zawrzec nie moze. Ja spotkalam sie z taka sytuacja, ze firma dala mi pisemna gwarancje na wykonanie prac i nie dala mi faktury. Czyli dali mi dowod do reki na to, ze oszukuja urzad skarbowy. W kazdym razie, jezeli nie bierzesz faktury, to kaz wykonawcom dolaczyc do umowy dokladny kosztorys i potem niech Ci potwierdzaja na pismie odbior kazdej kwoty, ktora im dajesz. Mam nadzieje, ze choc troche pomoglam. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.murator 09.03.2008 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Tak, pomogłeś, dzięki. Ale równocześnie w innym miejscu dostałem odpowiedź, że ja też łamię prawo, ponieważ współuczestniczę w ukrywaniu dochodów... Dlatego wciąż proszę o pomoc i czekam na opinie innych ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 09.03.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Mysle, ze podpisujac umowe na okreslona kwote nie musisz wiedziec, czy wykonawca jest platnikiem VATu i nie nie masz wplywu na to, czy on ta umowe ujawni w US. Moim zdaniem na podatniku ciazy ujawnienie dochodu, nie na jego kliencie! Wlasnie dlatego mozna potem szantazowac wykonawce zgloszeniem do Urzedu. Dopoki nie wypowie sie prawnik nie bedziesz nic wiedzial. Ewentualnie trzeba samemu poczytac przepisy podatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 28.10.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 mam ten sam problem co założyciel wątku wykonawca pyta " "a chce pani z faktura czy bez" ? a ja wiem? kredytu nie mam, to może nie? ale coś o gwarancji pisali forumowicze powyżej , umowę mam mieć, nie wystarczy? co mnie obchodzi czy wykonawca płaci vat. poradźcie prosze ! bo od wymyśłania możliwych scenariuszy to już głowa boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 28.10.2008 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 w oczekiwniau na burzę mózgów, która się zaraz tu rozpęta "wygooglowałam" http://gazeta.psb.com.pl/Wyd-04-5/vat_budownictwie.htm najciekawszy cytat z artykułu: co na to forumowi specjaliści?"Obowiązek wystawienia faktury dotyczy podatnika o ile usługi zostały wykonane na rzecz innego podmiotu gospodarczego. W przypadku wykonania usług dla osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej, wykonawca ma obowiązek wystawienia faktury na życzenie usługobiorcy. Bez względu na to, czy zostanie wystawiona faktura dla osoby fizycznej czy też nie, sprzedający usługę powinien wartość przychodu ze sprzedaży zaewidencjonować w kasie fiskalnej..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 28.10.2008 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 No i masz odpowiedz. Czyli w razie konfliktu z wykonawca mozesz go brzydko mowiac wkopac w US, gdyz z pewnoscia tego nie wykaze. Ale pamietaj o umowie, kosztorysach na pismie i pokwitowaniach po odbiorze kazdej kwoty. Najlepiej pod kosztorysami lub umowa zeby sie nikt nie mogl wyprzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 29.10.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Najlepiej chyba mieć umowę i pokwitowanie zapłaty (np. na rewersie umowy coś w stylu: kwituję odbiór kwoty.....dnia....) - jest większa szansa przy ewentualnych roszczeniach (żeby nie było, że nie chce czegoś naprawić, bo... mu nie zapłaciłeś, a Ty na to kwitu nie masz...). Ja zawsze sobie życzę pokwitowania odbioru pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.10.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Najlepiej chyba mieć umowę i pokwitowanie zapłaty (np. na rewersie umowy coś w stylu: kwituję odbiór kwoty.....dnia....) - jest większa szansa przy ewentualnych roszczeniach (żeby nie było, że nie chce czegoś naprawić, bo... mu nie zapłaciłeś, a Ty na to kwitu nie masz...). Ja zawsze sobie życzę pokwitowania odbioru pieniędzy Ewentualnie przelew na konto wykonawcy z adekwatnym opisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts