tadzel 24.02.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Pozadziłem sadzonke bardzo małej lipy i nie formowałem rosnie jak krzak co ztego wyrośnie, bo typowe drzewo chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 24.02.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 To wytnij boczne odrosty i zostaw jeden przewodni- prosty i najsilniejszy. Wtedy będzie drzewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 25.02.2008 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Hanka ale wtedy wyrośnie na potężne drzewo i zdominuje część ogrodu.A tak to może bedzie taki większy krzak. Sądze że zostawie tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 25.02.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Myślę, że i tak bedzie rosło duże. Ale... lipę można przycinać, więc możesz ją trzymać w ryzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 25.02.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 wtedy wyrośnie na potężne drzewo i zdominuje część ogrodu.A tak to może bedzie taki większy krzak. Sądze że zostawie tak jak jest. Skoro posadziles lipe to POSADZILES DRZEWO, a nie krzak. Krzaka z lipy i tak miec nie bedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 27.02.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Mam dwie duże lipy, są widoczne w awatarku, i kilkanascie mniejszych. "Gościu, siądź pod mym liściem, a odpoczyń sobie, nie dojdzie Cię tu słońce, przyrzekam ja Tobie... " Smak śniadania pod lipą jest... nie do opisania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 27.02.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 jak bedzie krzak to będzie ... lipa z tej lipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 28.02.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Ale lipa strasznie pyli takim lepiacym sie pylkiem? Nie daj Boze postawic samochod "goscia" pod lipa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.02.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Drzewo jest drzewem, albo będzie wielopiennym, albo po skróceniu odrostów- jednopiennym. Koronę trzeba podcinać od małego. Pytanie tylko, po co? Skoro można posadzić inne drzewko miniaturowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inez_30 28.02.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Drzewo jest drzewem, albo będzie wielopiennym, albo po skróceniu odrostów- jednopiennym. Koronę trzeba podcinać od małego. Pytanie tylko, po co? Skoro można posadzić inne drzewko miniaturowe... Dokładnie o tym samym myślałam dzisiaj rano jadąc samochodem wzdłuż szpaleru 20 - 30-sto letnich lip. Są regularnie przycinane aby nie stanowiły zagrożenia w czasie wichur. Tylko czy takie okaleczone drzewa będą ozdobą w ogrodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 28.02.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Ja widziałam gdzieś na zdjęciu cięte lipy i wyglądały bardzo ładnie. Tylko że z cięciem nie czeka się pewnie, aż drzwo urośnie wielkie i ma grube konary, bo wtedy to faktycznie koszmarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 28.02.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Ja widziałam gdzieś na zdjęciu cięte lipy i wyglądały bardzo ładnie. Tylko że z cięciem nie czeka się pewnie, aż drzwo urośnie wielkie i ma grube konary, bo wtedy to faktycznie koszmarek. No oczywiście, można ciąć jak np. tutaj: http://www.pinus.net.pl/opis.php?id=860 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 28.02.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 rewela..... Pinus:można już sadzić iglaki (szkółki juz "wydają" z ziemi)? czy jeszcze za wcześnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 28.02.2008 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Pinus:można już sadzić iglaki (szkółki juz "wydają" z ziemi)? czy jeszcze za wcześnie? Zobacz: http://forum.muratordom.pl/kiedy-sadzic,t124714.htm?sid=da4f7592a8f78e6f2969b3be69d0c236 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 29.02.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Ja widziałam gdzieś na zdjęciu cięte lipy i wyglądały bardzo ładnie. Tylko że z cięciem nie czeka się pewnie, aż drzwo urośnie wielkie i ma grube konary, bo wtedy to faktycznie koszmarek. No oczywiście, można ciąć jak np. tutaj: http://www.pinus.net.pl/opis.php?id=860 .. O, to już wiem, gdzie je widziałam Skleroza nie boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts