Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek na powietrze czy z płaszczem wodnym ?

Gość Cap

Recommended Posts

Gość Cap

Chcę wspomóc centralne (i zaoszczędzić) kupując kominek z płaszczem wodnym (firmy LECHMA lub CTM). Słyszałem jednak różne opinie na ten temat... Byłbym zainteresowany wymianą doświadczeń z użytkownikami tego typu kominków.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Gość Darek B.
Opinie o CTM sa zazwyczj niezbyt pozytywne a o np.Lechmie jednoznacznie dobre. Sa do nabycia inne wkłady c.o. z importu ale tu niestety jest to nowość i jest to pewne ryzyko bycia pionierem [nie ruskim a amerykańskim np. z alaski..]. Ctm ma wiele firm dilerskich ale z moich obserwacji wynika że czesto sie zmieniają...Co do Lechmy to niesłyszałem opini negatywnych.

Gość ANDRZEJ NOWAK
ja zamierzam zainstalowac system z plaszczem firmy makroterm z zakopanego. maja cenralke elektroniczna gdzie mozna ustawic stopien nagrzania wody w naczyniu. tak ze derwno wolniej sie spala a kominek nie osiaga niewiadomo jak duzych temperatur. sterowane jest to dostepem powietrza do paleniska. ten kominek jest jednak drozszy od CTM i innych ale mysle ze zauomatyzowanie takie jak samoczynne uzupelnienie wody w zbiorniku wyrownawczym i takie inne gucia. ja kupuje. dodatkowo instaluje zasobnik na ciepla wode 200litrow. za jednym grzaniem mam co i cwu.

Gość Cap

Ile kosztuje kominek z Makrotermu z oprzyrządowaniem (bez bojlera)? Mam na ogrzanie jakieś 170 m kw. Sam kominek z Lechmy to koszt ok. 3400 PLN, z CTM ok. 5000 PLN + oprzyrządowanie (CTM też ma centralkę). Jakiej mocy powinien być kominek ? 18 kW wystarczy ? Znajomi mówią, iż przy kominku z płaszczem bardzo długo czeka się na efekt. Czy tak rzeczywiście jest ?

Pozdrawiam,