Jędruś 24.02.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Szukam informacji na temat podatku od sprzedanej nieruchomości... sprzedałem działkę i chcę wiedzieć co mam teraz zrobić... słyszałem, że muszę złożyć jakieś oświadczenie, żeby nie płacić podatku od zarobku. jak to jest? wie ktoś może jaki przepis o tym mówi? Szukałem na stronie Urzędy Skarbowego ale tam nic nie mogłem znaleźć. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 25.02.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Kiedy kupiłeś działkę (rok) i kiedy sprzedałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś 25.02.2008 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Kupiłem w 2004... sprzedałem dwa tygodnie temu. Dziś od rana siedziałem na telefonie z US... wszystko jasne. Jeśli kupiłem przed 2007 to roliczam się według starych zasad lub skladam oświadczenie do naczelnika lokalnego US, że w ciągu dwóch lat dochód uzyskany ze sprzedaży ulokuję w następnej nieruchomości. Trochę za późno o tym pomyślałem bo na złożenie oświadczenia miałem dwa tygodnie i dziś właśnie upływał termin...ufff, gorąco się zrobiło. Problem w tym, że jeszcze jestem za granica i nie jestem tak we wszystkich przepisach oblatany... te ponad 20 lat poza krajem swoje robia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 25.02.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 owszem, pismo winno być i do tego PIT23 bodajże... zrób to jak najszybciej, napisz, że byłeś za granicą itp... i na pewno do 5 lat Cię wezwą do weryfikacji... ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś 25.02.2008 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 nie no, zdążyłem dodzwonić się do nich na czas... wysłałem mego brata, który ma pełnomocnictwo by to za mnie załatwił... to, że mnie wezmą do weryfikacji to nie problem... bo i tak coś będę kupował. Strasznie to wszystko dla mnie nowe... czytam te formy podatkowe i nie wiem od czego zacząć. Najpierw myśłałem, że chodzi o formę PCC1 - podatek od czynności cywilnoprawnych ale w US wyprostowali mnie, że chodzi o podatek dochodowy. Wiele będę miał do nadrobienia po powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts