Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO DZIENNIKA MARTY I TADKA

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam i serdeczne dzięki.

Pomysł na kuno działki podsunęła mi siostra z mężem. To właśnie oni będą moimi sąsiadami. to oni jako pierwsi kupili działkę a ta obok jeszcze nie miała właściciela. I szczerze mówiąc za te 12 arów zapłaciliśmy 11 tys. myślę że to niewiele. A wracając do naszego domu-budujemy go dla nasi 2-ki dzieci (chłopiec i dziewczynka). Na początku nie myśleliśmy o budowaniu domu, ponieważ my mieszkamy u mamy, gdzie jest spory dom a moje dwie siostry mieszkają oddzielnie. Uzgodniliśmy że najpierw podciągniemy prąd do działki a potem się zastanowimy co dalej. W trakcie oczekiwania na prąd doszliśmy do wniosku ze jednak postawimy dom. A okazało się że na prąd czekaliśmy prawie 2 lata od momentu wpłaty za światło i dopiero teraz doszło do realizacji ze strony energetyki. Było dużo poprawek, wiele aneksów, a to że nie można zasilić działki bo tam skąd można to było zrobić to osoby prywatne nie wyrażały zgody aby na ich własnościach stawiać słupy.Przeżyliśmy koszmary z tym prądem ale już mamy to za sobą. Szafka stoi jak widać na działce a teraz trzeba załatwić elektryka, który by ten prąd tam umieścił. Później wkleję zdjęcie jak usypaliśmy drogę do naszej działki. Na razie tyle i pozdrawiam.

• 1 month później...
Ja tez Witam w gronie "Budowniczych" 8)

Tak wnioskuje, ze budujecie CODZIENNEGO?? :wink: Bo w sumie to nigdzie ani slowka na temat projektu :wink: albo ja nie doczytalam :oops:

Tak czy inaczej POWODZENIA i trzymamy za Was kciuki :D

Pozdrowienia,

Marta

Tak, tak nasz dom to też codzienny. W sobotę mamy spotkanie z ekipą i mam nadzieję , iż powiedzą, że już zaczynają. Ale się cieszę, a z drugiej strony boję.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
witam mam na imię Beata i także zapisuję się do klubu czytających-odwiedzających-póki co, bo też chcemy z mężem budowac codziennego, a narazie jesteśmy na etapie papierologi-i efektów nie widać, tylko w portfel coraz cieńszy :lol: gratuluję wam -pierwszy etap macie już za sobą, będę do Was zaglądała, a ta "pomocniczka" urocza

Witam wszystkich mnie odwiedzających i bardzo serdecznie dziękuję za miłe słowa.

Niebawem będzie już strop. A pod koniec wakacji dom w stanie surowym zadzaszonym będzie już gotowy. Wam życzę równie szybkich postępów w budowaniu. I już nie długo następne fotki wkleję.

Pozdrawiam MARITA!

• 3 weeks później...

No witam!

Jeśli chodzi o stan budowy to już piszę co się do dzisiaj wydarzyło. Mianowicie teraz mamy lekki postój. Niebawem wkleję zdjęcie a teraz w skrócie opiszę co się stało. Kominy zostały wymurowane, został ułożony strop teriva i podparty stemplami, schody mamy lane, zmieniliśmy wejście do komórki-nie ma drzwi bezpośrednio z kuchni tylko z korytarza, zastanawiamy się nad przeniesieniem górnej łazienki nad kotłownię no i najważniejsze strop już został wylany. I jeszcze jedna zmiana - nie mamy komina wentylacyjnego w kuchni. No i postój przez 3 tygodnie. Drzewo mamy zamówione na pierwszą sobotę sierpnia.

Na razie tyle jak sobie coś przypomnę to napiszę.

POZDRAWIAM

WITAM pozwolę się wtrącić -jeżeli chodzi o przeniesienie tych drzwi od komórki pod schody, to słyszałam opinie że od strony salonu nie wyglądają one zbyt efektownie, zresztą w którymś dzienniku naszych codzienniaków jest taka zmiana- a tak poza tym to jest sprawa indywidualna każdego, my w każdym razie zrobimy drzwi tak jak w projekcie-jeżeli ruszymy :lol: a jeżeli chodzi o przeniesienie łazienki to tez o tym mysleliśmy i napewno to zrobimy-będzie taniej i bez kombinacji. Gratuluję postępów w budowie :p pozdrowienia

Nie mogę się doczekać kiedy będzie koniec.

Ale wyobraźcie sobie-zajeżdżamy dzisiaj na działkę i oczom nie wierzymy. Ktoś zrobił nam prezent i przywiózł nam paletę cegieł kominowych. Szkoda ale się nie przydadzą bo mamy już gotowe kominy. Ale znajdzie się niebawem właściciel tych cegieł, tak myślę. I zastanawiamy się któż to mógł być. Wyobrażam sobie minę osoby, która owe cegły zamówiła( a kto wie czy nie zapłaciła za nie ) a ich w ogóle nie otrzymała. Ja to bym ze złości kipiała. Ale poczekamy może się znajdzie właściciel.

Pozdrawiam na razie.