WojtekZDaleka 28.08.2003 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Mam pytanie: Jaka jest szansa skutecznego wyegzekwowania "kary umownej" zapisanej w umowie o wykonanie instalacji grzewczej i zwiazanej z opoznieniem wykonania tej instalacji? Czy jest to w ogole oplacalne == nie doplace do tego? Nie tyle chce na tym "zyskac" co "sprowadzic na ziemie" kolesi, ktorzy robia mnie w konia. Zalozmy, ze w umowie zapisane jest 0.5% umowionej ceny, a cena wynosi 20 tys PLN. Opoznienie wynosi ok. 30 dni. Bede wdzieczny za dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 06.09.2003 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 No pewnie że warto. Najlepiej iść do sądu z pozwem częściowym, tzn. o karę za kilka dni, nawet za 1 dzień - żeby nie płacić dużego wpisu. Dostajesz wyrok zasądzający - i wtedy występujesz o resztę, którą masz już wygraną (powołujesz się na pierwszy wyrok). Co do potrzeby zatrudnienia adwokata - jak masz wszystko udokumentowane np. wpisami do dziennika budowy, i umowa z firmą na piśmie - to ja bym radził nie brać adwokata.Pzdr. Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts