Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGD - ostatnie dylematy

wibart

Recommended Posts

Witam

Zamykam powoli proces decyzyjny w zakresie wyboru AGD do zabudowy, proszę o wsparcie użytkowników lub doświadczonych w tym względzie czy nasze wybory są słuszne?

1. Piekarnik: Bosch HBN 43W350 lub Samsung BF 62 CCST (właściwie jedyna różnica to teleskopy w Boschu ale Samsung nam się bardzie podoba, co o nim sądzicie jest mało komentarzy na temat piekarników tej firmy)

2. Zmywarka: Bosch SGV 55M43 lub Bosch SGV 45M53

3. Lodówka: Modele Boscha ( KIS 38A50 i KIV 38V00) nie posiadają dzielonych pojemników na warzywa, a na tym nam zależy mają to modele: Bosch KIM 30471 (czy jest w sprzedaży????) Elektrolux ERN 2925 i ERN 2922 oraz Whirpool ART 489 i ART 471 . Czy warto rozważać lodówki Whirpool ? Zależy nam by lodówka była cicha. Który model wybrać?

4. Płyta indukcyjna: TEKA GKST 60 I4 lub GKST 60I4 B którą wybrać? (pierwsza jest droższa o ok. 300 zł, czy w tym przedziale cenowym jest jeszcze jakaś inna pływa godna polecenia?) Jest wad iz zalet kazdej z nich ze juz sie gubimy. Kwestia dwóch sekcji i ogranicznia mocy jednego z dówch pol (duza moc jednego pola ogranicza moc drugiego pola w sekcji)

5. Pochłaniacz: TEKA GFH 55 lub CNL 3000 lub CNL 2002

Co wybrać? Czekam na wskazówki.

Pozdrawiam

dużo tego, nie mam rozeznania co do wszystkich wymienionych sprzętów.

......ale

sama mam lodówke Whirlpool model AR-C 8120 inox. Bardzo nam się podobała. duża (70 cm szerokości) wysoka prawie 200 cm

......ale odradzam

:( :( :( :( :( :( :(

już po 8 miesiącach użytkowania zepsuł się moduł - cena bagatela 600 zł. Dobrze że gwarancja jeszcze była. Gość z servisu powiedział, że ten model tak ma i że mamy się cieszyć, ze usterka wyszła jeszcze na gwarancji. Skutek usterki był taki, ze w chłodni było ciepło bo nie działała nawiewnica. Nie działała bo zamarzła.

:x

Zmywarke mamy elektroluxa i złego słowa nie mogę o niej powiedzieć. Dobrze dobrane programy sprawiają, że każdej pani domu żyje się łatwiej :D

Piekarnik i płytę (77cm szerkości) mamy Mastercooka - i choć różne krążą opinię to nam spisuje się dobrze. A fakt, ze wzięliśmy większą skutkuje tym, że pola grzewcze są duże i nie ma między nimi ścisku, tak, ze coś gorącego można położyć na płycie. :wink:

Co do zmywarki - faktycznie polecam Boscha. Mam troszkę "niższy" model SVG 43, ale szerokość 60cm faktycznie się sprawdza (chociaż na początku obawiałam się, że nie będzie co do niej codziennie wkładać :) ), wydaje mi się, że zintegrowany panel jest lepszy niż taki "na wierzchu" - wszystkie guziczki w środku schowane, opóźniony start to super sprawa. A poza tym - jest stosunkowo cichutka i jak na razie (ponad pół roku) chodzi bez zarzutu. Jak wybieraliśmy, to pomna doświadczeń koleżanki z aristonem, który jej bardzo rysuje wszystko i tłucze cienką porcelanę - testowałam ją pod tym kątem, ale faktycznie nie miała odwagi potłuc ani jednej filiżanki :)

Witam,

ja właśnie zamknęlam "proces decyzyjny" i zamówiłam sprzęt do kuchni. Wybrałam podobnie bo będę miała:

1) Piekarnik Bosch HBN 43W350E - różni się tym, że ma chłodny front

2) Zmywarka Bosch SGV 55M43EU - temperatura do 70 stopni, możliwość skrócenia wszystkich programów o połowę

3) Mikrofala Bosch HMT 85G651

4) Lodówka Liebherr ICUS 30130

5) Okap Teka DB 90

6) płyta gazowa Ariston PZ 750 R GH

Zobaczymy za jakiś czas czy byl to właściwy wybór :)

Sprzet agd wybrany i zamówiony :lol:

Pochłaniacz - TEKA LARO - 880,- zł -solidna niemiecka firma i model retro pasujący do naszej przyszłej kuchni :D

http://foto0.m.onet.pl/_m/dd0acbb7b2071ac7910d9791cfaca8f0,5,19,0.jpg

Lodówka - LIEBHERR -1.920,-zł - wysoka półka wśród producentów sprzętu - ale lodówka chodzi 24h na dobę -musi być niezawodna i bezawaryjna :D

http://foto0.m.onet.pl/_m/c0593712e7b7b5cfe5c62df9643323dc,5,19,0.jpg

Piekarnik AMICA - 1.100,-zł - wspieramy polską produkcję - po za tym od killku lat użytkujemy piekarnik z amiiki i jesteśmy zadowoleni :D

http://foto0.m.onet.pl/_m/a9bc82c5f2d300e142dc33698c5e783c,5,19,0.jpg

Zmywarka MASTERCOOK 1.249,- zł - z pewną dozą niepewności - zdecydowały pochlebne opinie internautów - poza tym to już MASTERCOOK BY FAGOR czyli producent hiszpański - zmywarka full wypas za niewielkie pieniążki :D http://foto2.m.onet.pl/_m/d83603b528836170192adbbd7fadbb22,5,19,0.jpg

Płyta MASTERCOOK - 1.349,- zł - 2 pola indukcja (nowe idzie) i 2 ceramika - miała być pełna indukcja, ale cena wtedy wzrasta +50% :evil:. Nie ma to jak rozsądek i chłodna kalkulacja :lol:

http://foto0.m.onet.pl/_m/6157a3ca3b7fc80c2cbaf389634b2948,5,19,0.jpg

Zastanawiałem sie nad lodówką Whirpoole 489, jest chyba w podobnej cenie co Elektrolux 29601 a moze Elektrolux 2922 wszystkie chyba od 1700 do 1900 zł. Zostaej jeszcze ten Liebherr 30130 za ok 2000 zł. Sam nie wiem co wybrac. Co bedzie najlepsze w uzytkowaniu trwałe i ciche.

Ja od ponad tygodnia uzytkuje chłodziarke elektoluxa. Dosc przestronna i sprawna, ale coś z nią nie tak, bo bardzo głośno pracuje :-? Własciwie to nie tyle praca agregatów (tu cichy szmer) ale dziwne dodatkowe odgłosy: bulgotanie, chrapanie, a nawet... zawodzenie i wycie :o :lol: Montazyści kuchni sprawdzali to kilka razy i twierdzą, że sprzęt jest prawidłowo zamontowany. Na serwis nie mam poki co czasu. Chyba, że mam nawiedzona lodówke 8)

Zastanawiałem sie nad lodówką Whirpoole 489, jest chyba w podobnej cenie co Elektrolux 29601 a moze Elektrolux 2922 wszystkie chyba od 1700 do 1900 zł. Zostaej jeszcze ten Liebherr 30130 za ok 2000 zł. Sam nie wiem co wybrac. Co bedzie najlepsze w uzytkowaniu trwałe i ciche.

Ja od ponad tygodnia uzytkuje chłodziarke elektoluxa. Dosc przestronna i sprawna, ale coś z nią nie tak, bo bardzo głośno pracuje :-? Własciwie to nie tyle praca agregatów (tu cichy szmer) ale dziwne dodatkowe odgłosy: bulgotanie, chrapanie, a nawet... zawodzenie i wycie :o :lol: Montazyści kuchni sprawdzali to kilka razy i twierdzą, że sprzęt jest prawidłowo zamontowany. Na serwis nie mam poki co czasu. Chyba, że mam nawiedzona lodówke 8)

Reklamuj (jeśli to nie mops i nie duchy :o ).

Ja mam elektroluxa w zabudowie od dwóch miesięcy i na początku to sprawdzałam bez przerwy, czy jest podłączona :o . Jak jest bardzo cicho (w nocy) i się wsłuchać, to faktycznie momentami bulgocze - ale musi być naprawdę cisza jak makiem zasiał, żeby cokolwiek usłyszeć :D

Okap teka CNL 3000 - zamontowany. Wygląda ładnie, tzn. prawie go nie widac, ale niestety słychac, nawet na najniższym biegu, więc chyba bedzie trudno oglądac tv gdy będzie włączony. jest fajny, ma częśc wysuwaną i przy wysuwaniu jej włącza się wentylator i zapala światło.

Płyta TEKA GKST 60 I4 - jeszcze nie zamontowana wybrałam ten moel bo kierowałam sie opiniami, podobno lepsze parametry niz 60I4B.

Cłodziarka siemens KI24FA50 , wys.122 ale w zabudowie jest wyzsza. ma na dole dzielone pojemniki vita fresh. maly zamrażalnik u góry.

Jak to wszystko się spisuje moge dopisac +- za tydzień, jak zacznę użytkowac.

jack-2000 napisz jaki to model lodówki liebhera, też jestem zdania że jest to dobra firma tylko ciężko znaleźć w sklepach lodówki za 2 tysiące, masz jakieś doświadczenia związane z lodówkami liebhera

liebher 30130 - doświadczeń brak, ale jeszcze nie znalazłem osoby która by zakwestionowała to że to sprzet o klasę lepszy od whirpoolów, elektroluxów.

A czy są tu moze uzytkownicy Whirpoola? Jak te lodówki się sprawują?

lodówka chodzi 24h na dobę - kup raczej coś lepszego.

tez się zastanawiałem na whirpoolem ze względu na cenę - mogłem mieć model 471 1,8m za 1100 zł i tylko dlatego się zastanawiałem, jeśli miałbym wydac 1400-1500 to uważam że to bez sensu.

za 1400 można nabyć elektroluxa

myślałem o boschu ale strasznie głośni chodzą.

kupiłem w końcu za 1900 Liebhera 30130 - i jestem happy :D

A to moja lista:

lodówka

Samsung RSH 1KBRS [inox (real stainless)]

http://www.samsung.com/pl/products/refrigerator/refrigerator/images/rsh1kbrs_l1.jpg

piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofalówki

- AEG Competence KB 9810 E-M

plus szuflada aeg KD 6070

http://image.ceneo.pl/data/products/366118/product.jpg

kawiarka

AEG PE 9038-M

http://image.ceneo.pl/data/products/258434/product.jpg

plyta gazowa

SMEG SRV 876P

http://www.mizar.pl/img/towary/duze/5478_8781.jpg

zmywarka

(do zabudowy i zintegrowanym frontem), AEG FAVORIT 65090 Vi

http://www.mizar.pl/img/towary/duze/16335_26830.jpg

brakuje jeszcze okapu, ale z tym się jeszcze wstrzymam:)

Proszę bardzo:

AEG KB 9810 E-M - 3120 pln

Szuflada PKD 6070 M - 450 pln

Lodówka SBS - RSH1 KBRS - 4878 pln

Kawiarka 3650 pln

Płyta Smeg SRV 876 P - 1550 pln

Zmywarka AEG Favorit 65090 VI - 2020 pln

Ceny zbliżone do sklepów internetowych (plus 50 zł transport z wniesieniem włącznie za wszystko)