Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mapka do celów projektowych- termin ważności?

Recommended Posts

Muszę przygotować projekt zjazdu z drogi. Okazało się, że potrzebna mi jest oryginalna mapka do celów projektowych, która podobno jest ważna przez pół roku. Oryginały mapek mam jeszcze z czasów pozwolenia na budowę (2006r) + mapkę inwentaryzacyjną z 08.07. Projektant mówi mi, że muszę mieć oryginał mapki do celów projektowych z "terminem ważności". Przed chwilą rozmawiałam z jakimś panem ze Starostwa i okazało się, że nie ma tak naprawdę przepisu, który mówi o tym, że mapka musi mieć ważność pół roku. Czy ktoś coś wie na ten temat?

mapka jest ważna do tej pory do kiedy coś się nie zmieni w terenie i nie zostanie naniesione na mapie w starostwie

niekiedy mapki mają wbity "termin ważności" to jest jakaś nadgorliwość żeby geodeci mieli co robić

ja dostałem pozwolenie na budowę a moja mapka do celów projektowych miała wtedy już rok

gorzej jełśi coś tam nanieśli (wkopali) a Ty bedizesz ze starą mapką też przekopywał ;d moim zdaniem lepiej odswieżyć mapke (chociaz nakłądaniae nowcyh obiektów/danych niekiedy bardzo długo im zajmuje ;) )

ale jeśłi jeteśpewien "podłogi pod nogami" to mozesz ryzykować ;)

i tu chyba tylko o to chodzi.

Witam

Termin waznosci map do celow projekt ustalany jest przez Starostwa Powiatwe

U mnie np waznosc mapy to 2 lata ale moze byc i 3lata 1 rok lub pol roku.

Jezeli termin waznosci mapy jest wazny moza projektowac na niej wszystko pomimo ze np budynek jest juz wybudowany i nie przeszkadza to w projektowanu zjazdu z drogi na dzialke

Muszę przygotować projekt zjazdu z drogi. Okazało się, że potrzebna mi jest oryginalna mapka do celów projektowych, która podobno jest ważna przez pół roku. Oryginały mapek mam jeszcze z czasów pozwolenia na budowę (2006r) + mapkę inwentaryzacyjną z 08.07. Projektant mówi mi, że muszę mieć oryginał mapki do celów projektowych z "terminem ważności". Przed chwilą rozmawiałam z jakimś panem ze Starostwa i okazało się, że nie ma tak naprawdę przepisu, który mówi o tym, że mapka musi mieć ważność pół roku. Czy ktoś coś wie na ten temat?

Witam.

W moim przypadku:

- wypisy i wyrysy potrzebne do WZ- termin wazności 3 miesiące od daty wydania (koszt od kilku do kilkunastu złotych od kartki), zwykła kartka paieru, na tych mapach raczej niczego nie wrysowujesz,

- natomiast MAPA DO CELÓW PROJEKTOWYCH, o której przypuszczalnie piszesz, potrzebna do PnB jest ważna 2 lata od daty sporządzenia/narysowania/wyrysowania (tak prznajmniej twierdzi geodeta). Wykonana jest na kalce technicznej. Wrysowany dom oraz plan zagospodarowania działki

Pozdrawiam

Termin ważności dla map do celów projektowy przyjmuje się 2 lata

oczywiście jeśli w tym czasie nic się nie zmieniło, (nie chodzi jedynie o wybudowanie w terenie, mógł ktoś inny coś zaprojektować np. na sąsiedniej działce.)

Jeśli jednak zmieniło się coś a chcesz na niej projektować to możesz ją dać do aktualizacji, koszt mniejszy od nowej mapy. Dziś odebrałam taką mapę i kosztowało mnie to 90 zł

a nowa byłaby w granicy min 1000 zł

pozdrawiam

AnetaS

a nowa byłaby w granicy min 1000 zł

AnetaS

mozna znaleźc taniej, ja w październiku 2007 płaciłem cos ok 500zl

cena mapy zależna jest od obszaru jaki obejmuje, im większa tym droższa.

Podałam cenę realną tej mapy gdyby była robiona nowa, i to ile wyniosła jej aktualizacja.

Jeśli mapa jest robiona np. pod domek jednorodzinny i przyłącza w niedużej odległości to mapa przeważnie jest w granicy 600 zł

na mapie inwentaryzacyjnej naniesione jest to co zostało wykonane, ale jeśli między czasie coś zostało zaprojektowane to tego na tej mapie nie ma.

Dlatego potrzebna jest mapa do celów projektowych.

Twoja mapa jest z lipca, czyli zostało jej ok. 4 miesiące

jeśli wiesz że projektant wyrobi się w tym czasie to zrób aktualizację i tyle.

znalazłam inny sposób. Mam znajoma w pozwoleniach na budowę. W oryginał projektu budynku, dokładnie w mapkę z planem zagospodarowania projektant wrysuje mi wjazd, a koleżanka wystawi mi aneks do pozwolenia na budowę.

oj oj działanie lekko poza prawem - a czy kolezanka uzupełni tez egzemplarz nadzoru budowlanego ?

nie wiem na jakiej to jest zasadzie. Wiem, że można to zrobić, bo taką informację uzyskałam. Dziś jestem umówiona z projektantem od dróg, który telefonicznie potwierdził mi, że jest taka możliwość, bo nie ma jeszcze odbioru. Dowiem się wszystkiego na miejscu.

nie wiem na jakiej to jest zasadzie. Wiem, że można to zrobić, bo taką informację uzyskałam. Dziś jestem umówiona z projektantem od dróg, który telefonicznie potwierdził mi, że jest taka możliwość, bo nie ma jeszcze odbioru. Dowiem się wszystkiego na miejscu.

Jedyna droga jaka widze to opracowac zamienny PZT, uzgodnic i 'zatwierdzic projekt budowlany' oczywiscie wszystko przez wykonaniem i teoretycznie prace na czas postepowania administracyjnego powinny byc wstrzymane...

ale co co gmina to obyczaj ;p