agnieszkakusi 25.02.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Muszę przygotować projekt zjazdu z drogi. Okazało się, że potrzebna mi jest oryginalna mapka do celów projektowych, która podobno jest ważna przez pół roku. Oryginały mapek mam jeszcze z czasów pozwolenia na budowę (2006r) + mapkę inwentaryzacyjną z 08.07. Projektant mówi mi, że muszę mieć oryginał mapki do celów projektowych z "terminem ważności". Przed chwilą rozmawiałam z jakimś panem ze Starostwa i okazało się, że nie ma tak naprawdę przepisu, który mówi o tym, że mapka musi mieć ważność pół roku. Czy ktoś coś wie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 25.02.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 mapka jest ważna do tej pory do kiedy coś się nie zmieni w terenie i nie zostanie naniesione na mapie w starostwie niekiedy mapki mają wbity "termin ważności" to jest jakaś nadgorliwość żeby geodeci mieli co robić ja dostałem pozwolenie na budowę a moja mapka do celów projektowych miała wtedy już rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 25.02.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 W moim starostwie jest jeszcze "lepiej" - mapa do uzgodnień z ZUDP nie starsza niż trzy miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emalin 25.02.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 a u mnie pół roku ważności, ale nie drążyłem tematu z czego to wynika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.02.2008 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 no i robimy kolejne mapki, koszt. ok. 500 zł, a podobno jest to bezprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 25.02.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 gorzej jełśi coś tam nanieśli (wkopali) a Ty bedizesz ze starą mapką też przekopywał ;d moim zdaniem lepiej odswieżyć mapke (chociaz nakłądaniae nowcyh obiektów/danych niekiedy bardzo długo im zajmuje ) ale jeśłi jeteśpewien "podłogi pod nogami" to mozesz ryzykować i tu chyba tylko o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavlo09 25.02.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Witam Termin waznosci map do celow projekt ustalany jest przez Starostwa PowiatweU mnie np waznosc mapy to 2 lata ale moze byc i 3lata 1 rok lub pol roku.Jezeli termin waznosci mapy jest wazny moza projektowac na niej wszystko pomimo ze np budynek jest juz wybudowany i nie przeszkadza to w projektowanu zjazdu z drogi na dzialke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 25.02.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Muszę przygotować projekt zjazdu z drogi. Okazało się, że potrzebna mi jest oryginalna mapka do celów projektowych, która podobno jest ważna przez pół roku. Oryginały mapek mam jeszcze z czasów pozwolenia na budowę (2006r) + mapkę inwentaryzacyjną z 08.07. Projektant mówi mi, że muszę mieć oryginał mapki do celów projektowych z "terminem ważności". Przed chwilą rozmawiałam z jakimś panem ze Starostwa i okazało się, że nie ma tak naprawdę przepisu, który mówi o tym, że mapka musi mieć ważność pół roku. Czy ktoś coś wie na ten temat? Witam. W moim przypadku: - wypisy i wyrysy potrzebne do WZ- termin wazności 3 miesiące od daty wydania (koszt od kilku do kilkunastu złotych od kartki), zwykła kartka paieru, na tych mapach raczej niczego nie wrysowujesz, - natomiast MAPA DO CELÓW PROJEKTOWYCH, o której przypuszczalnie piszesz, potrzebna do PnB jest ważna 2 lata od daty sporządzenia/narysowania/wyrysowania (tak prznajmniej twierdzi geodeta). Wykonana jest na kalce technicznej. Wrysowany dom oraz plan zagospodarowania działki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 25.02.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Termin ważności dla map do celów projektowy przyjmuje się 2 lataoczywiście jeśli w tym czasie nic się nie zmieniło, (nie chodzi jedynie o wybudowanie w terenie, mógł ktoś inny coś zaprojektować np. na sąsiedniej działce.) Jeśli jednak zmieniło się coś a chcesz na niej projektować to możesz ją dać do aktualizacji, koszt mniejszy od nowej mapy. Dziś odebrałam taką mapę i kosztowało mnie to 90 zła nowa byłaby w granicy min 1000 złpozdrawiamAnetaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 25.02.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 a nowa byłaby w granicy min 1000 zł AnetaS mozna znaleźc taniej, ja w październiku 2007 płaciłem cos ok 500zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 25.02.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 a nowa byłaby w granicy min 1000 zł AnetaS mozna znaleźc taniej, ja w październiku 2007 płaciłem cos ok 500zl cena mapy zależna jest od obszaru jaki obejmuje, im większa tym droższa. Podałam cenę realną tej mapy gdyby była robiona nowa, i to ile wyniosła jej aktualizacja. Jeśli mapa jest robiona np. pod domek jednorodzinny i przyłącza w niedużej odległości to mapa przeważnie jest w granicy 600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.02.2008 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 a jeśli mam aktualną mapę inwentaryzacyjną to nie mogą jej wykorzystać jako projektowej? Wprowadzić tylko sama zmianę opisu z "inwentaryzacyjnej" na "do celów projektowych" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 25.02.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Tak czy inaczej musi byc geodeta. Najlepiej znajomy coby doradził i nie szukał "jelenia" (patrz investora/ki), którego mozna naciągnąc na dodatkowe koszty.Wdług mnie powinno to przejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 25.02.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 na mapie inwentaryzacyjnej naniesione jest to co zostało wykonane, ale jeśli między czasie coś zostało zaprojektowane to tego na tej mapie nie ma. Dlatego potrzebna jest mapa do celów projektowych. Twoja mapa jest z lipca, czyli zostało jej ok. 4 miesiącejeśli wiesz że projektant wyrobi się w tym czasie to zrób aktualizację i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.02.2008 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 znalazłam inny sposób. Mam znajoma w pozwoleniach na budowę. W oryginał projektu budynku, dokładnie w mapkę z planem zagospodarowania projektant wrysuje mi wjazd, a koleżanka wystawi mi aneks do pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 25.02.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 znalazłam inny sposób. Mam znajoma w pozwoleniach na budowę. W oryginał projektu budynku, dokładnie w mapkę z planem zagospodarowania projektant wrysuje mi wjazd, a koleżanka wystawi mi aneks do pozwolenia na budowę. oj oj działanie lekko poza prawem - a czy kolezanka uzupełni tez egzemplarz nadzoru budowlanego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.02.2008 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 to będzie wszystko zgodnie z prawem, wszelkimi pismami, prośbami o zmiany itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeja 25.02.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 to będzie wszystko zgodnie z prawem, wszelkimi pismami, prośbami o zmiany itd. Po co to pisać takie głupoty, że po uzyskaniu pozwolenia na budowę, projektant może coś gryzmolić w archiwalnych projektach i jeszcze na dokładkę legalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 26.02.2008 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 nie wiem na jakiej to jest zasadzie. Wiem, że można to zrobić, bo taką informację uzyskałam. Dziś jestem umówiona z projektantem od dróg, który telefonicznie potwierdził mi, że jest taka możliwość, bo nie ma jeszcze odbioru. Dowiem się wszystkiego na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 26.02.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 nie wiem na jakiej to jest zasadzie. Wiem, że można to zrobić, bo taką informację uzyskałam. Dziś jestem umówiona z projektantem od dróg, który telefonicznie potwierdził mi, że jest taka możliwość, bo nie ma jeszcze odbioru. Dowiem się wszystkiego na miejscu. Jedyna droga jaka widze to opracowac zamienny PZT, uzgodnic i 'zatwierdzic projekt budowlany' oczywiscie wszystko przez wykonaniem i teoretycznie prace na czas postepowania administracyjnego powinny byc wstrzymane... ale co co gmina to obyczaj ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts